"Аватари" і спроби збити хабар: волонтер розповіла про темні сторони АТО
Категорія
Події
Дата публікації

"Аватари" і спроби збити хабар: волонтер розповіла про темні сторони АТО

"Аватари" і спроби збити хабар: волонтер розповіла про темні сторони АТО
Джерело:  online.ua

Волонтер Діана Макарова розповіла про недоліки української армії в зоні АТО - про "аватарів", яких бачила на блокпостах, і про те, як у волонтерів намагалися вимагати хабар.
Про це вона розповіла в інтерв'ю ONLINE.UA.


"Їдемо ми якось дуже знайомою дорогою, якою свого часу вивозили людей з-під обстрілів. Їдемо по "трасі життя", веземо гуманітарний вантаж для переселенців, які виїхали ще влітку, а зараз мерзнуть. І у нас лишається години півтори до настання темряви, коли можуть початися обстріли. Доїздимо до блокпосту, який дуже добре знаємо. Бо він весь час "синій". Нас зупиняють і кажуть, що далі ми їхати не можемо. Обстрілів у той час, зазначу, не було, місцеві ходять спокійнісінько, машини майже без огляду їздять. Не можна лише нам. "Чому?" — питаємо. "Так вирішили в бригаді". Ми тоді дзвонимо сімікам (група цивільно-військового співробітництва, — ONLINE.UA), для них цей наказ — новина. Звертаємось в штаб бригади — для комбрига такий "наказ" — теж новина... Добре, що у нас були певні номери телефонів. Добре, що комбриг поставився з розумінням до ситуації. Добре, що примчала зразу розвідка, командири — і арештували цих "аватарів" на блокпосту, яким що-що, а зброю не можна давати категорично. Заарештували, вибачились — і пропустили нас далі. От так ми "зачистили" блокпост ", - згадує волонтер.


За її словами, замкомбрига був у курсі того, що військові на блокпосту завжди в нетверезому вигляді.


"Річ у тому, що замкомбрига знав, хто ми такі — і знав, що ми піднімемо ґвалт. Тому особисто примчав і показово арештував "аватарів" на блокпосту. Але проблема в тому, що він знав, що вони там завжди п’яні — і мирився з тим, поки не принесло нас. ", - відмітила она.


"Або ось ще. Ми їдемо в зовсім іншому секторі. Черговий блокпост. До нас підходять і питають: "Волонтери? Що везете?" А ми везли оптику і квадрокоптери. Вони глянули та кажуть: оптику і квадрокоптери на передову не можна. Приціли — не можна. Біноклі — не можна... Ми підняли волонтерів. Волонтери підняли комбатів всіх батальйонів МВС (бо це був батальйон МВС). Ті знайшли комбата саме цього батальйону. Він пробував відмазати своїх підлеглих, розповідав, що був такий наказ, хоча ніде більше про щось подібне не чули. Зрештою з’ясувалося, що з нас просто намагалися видавити якийсь хабар. Хлопцям просто захотілося щось у волонтерів взяти...", - рассказывает Макарова.


Вона зазначила, що волонтери таким чином захищають блокпости.


"Ми тоді продавили наше право везти на передову біноклі — досить сюрреалістично звучить, правда? А волонтери, які їхали за нами, розповідали, що рівно за годину на тому блокпосту була велика зачистка — приїхав комбат і провів певну роз’яснювальну роботу. Так що інколи волонтери дійсно зачищають блокпости, борючись із тими недоліками, з якими мусить боротись армія сама. В першому випадку ми швиденько поборолися з алкоголізмом майже на передовій, а в другому — зі здирниками, чи навіть не знаю, як їх назвати... Звичайно, такі разові акції не вирішують загальної проблеми, і маленькі волонтерські потуги навести порядок швидше заважають командирам. Прикрити проблему завжди легше, аніж боротись із нею. Я це все до того розповідала, що, здається, ми не дуже потрібні ні комбригам, ні комбатам.", - сказала волонтер.


Більше  читайте в інтерв'ю волонтера Діани Макарової на ONLINE.UA: Ходять тривожні чутки про договорняки і здачі частини Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?