Депутатів закликали визначитися - вони за Україну чи за Януковича
Категорія
Політика
Дата публікації

Депутатів закликали визначитися - вони за Україну чи за Януковича

Депутатів закликали визначитися - вони за Україну чи за Януковича
Джерело:  online.ua

Міністр юстиції Павло Петренко впевнений, що депутатам Верховної Ради варто припинити захищати гроші, вкрадені екс-президентом-утікачем Віктором Януковичем і його наближеними.
Про це він заявив, виступаючи в ранковому ефірі на одному з українських телеканалів.
«Парламент, по-перше, повинен припинити захищати ці гроші, які були вкрадені Януковичем і його оточенням. Ми бачили вчорашнє голосування, законопроект, який розроблявся Міністерством юстиції спільно з європейськими партнерами, фактично провалюється, навіть не потрапляючи в сесійний зал, тому що депутати не можуть включити його до порядку денного», - нагадав він.
Також він додав, що фракція «Народного фронту» жорстко поставила вимогу, що «взагалі, в принципі, будь-які інші голосування і популістські заяви про те, що ми хочемо допомогти нашим українським громадянам без голосування цього закону - це просто відверта брехня».


«І справді, прем'єр правильно сказав, що для того, щоб ці гроші направити на соціальні проекти, на армію, на підтримку зараз найменш забезпечених, ті фракції, які зараз спекулюють на цих складних умовах для українських громадян, повинні голосувати за закон про спецконфіскацію, або чесно вийти і сказати, що ми підтримуємо і хочемо зберегти, за невеликий відсоток, ті гроші для оточення Януковича», - сказав Петренко.
За його словами, «всі міфи, які озвучувалися в минулому році, про те, що цей закон не відповідає європейським нормам, порушує чиїсь права, він буде відбирати квартиру у простих українських громадян, це все абсолютно неправда, ми їх розвіяли».
«Цей закон стосується топ-чиновників і минулого, і сьогодення, які займаються корупцією, цей закон стосується валютних цінностей, закон стосується того, щоб повернути справедливість і повернути ці кошти, які перебувають і арештовані в українських банках, в український бюджет», - підкреслив він.
На думку міністра, позиція його відомства, прем'єр-міністра, фракції «Народний фронт», і «сподіваюся, інших учасників коаліції, полягає в тому, що цей закон повинен бути невідкладно проголосований».
«До речі, вчора був проголосований другий дуже важливий закон, це була хороша новина для українців - антирейдерський закон, який також дозволяв фактично прибирати можливості, коли раніше відбирали власність у українських підприємців. Вчора у Верховної Ради знайшлося розсудливості, щоб ухвалити цей законопроект», - нагадав Петренко і подякував главі відповідного комітету Андрієві Іванчуку і спікеру парламенту Андрієві Парубію і всім 271 депутату, які віддали за нього свої голоси.
Водночас Петренко запевнив, що в законопроекті про спецконфіскацію були враховані всі пропозиції народних депутатів, тому що влітку «представники різних фракцій коаліції брали участь у роботі над цим документом».
«Всі правки, всі страхи, які у них там були - ми зняли, про те, що цей закон може поширюватися на політичні переслідування, умовно кажучи. Зараз ніяких аргументів, чому не голосується, у них немає. Ми можемо подивитися, хто на голосуванні вийшов із залу. І це хороший лакмусовий папірець для українців, коли вони визначається, хто у нас правда за простих людей, а хто просто хоче за невелику частку ще й повишивать хрестиком ввечері», - з іронією зауважив міністр.
Чиновник підкреслив, що дві великі фракції, «Народний фронт», як автор цього законопроекту, і президентська фракція, голосували за цей закон, а всі інші чомусь не давали необхідного числа голосів».
Петренко переконаний, що «фракція «Народний фронт» виноситиме на голосування цей документ доти, поки він не стане законом».
«Я, як міністр юстиції, буду публічно озвучувати всіх тих, хто зараз намагається цей законопроект застопорити. Я пройшовся по всіх фракціях коаліції, по всіх фракціях так званих демократичних, які зараз в опозиції. Пояснив їм суть цього законопроекту, ніяких аргументів, чому не голосувати і не повернути 50 млрд грн до бюджету - немає», - акцентував увагу він.
Також Петренко нагадав, що це «не тільки ті 50 млрд, які в Україні, це ті десятки мільярдів доларів, які заарештовані в інших країнах, які за цією процедурою повернуться в український бюджет, щоб не повторилася історія з грошима Арбузова в Латвії».
«Я готовий йти до кінця, тому що це тепер справа честі. Ті люди, які пройшли Майдан, які на гаслах Революції Гідності прийшли в парламент, повинні точно зробити все, щоб повернути гроші Януковича, або сказати чесно, що вони його підтримують», - додав міністр.
Крім того, він заявив, що на наступному пленарному тижні документ повинен бути проголосований.
«Потрібно ухвалити цей закон так само, як вчора був проголосований антирейдерський закон - включити до порядку денного, обговорити і схвалити в цілому. Тому що кожен день відстрочки ухвалення цього закону створює можливості для виведення грошей з-під арештів, які фактично належать оточенню Януковича», - резюмував чиновник.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?