ЗМІ дізналися про "сірі схеми" в Миколаївському морпорту
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЗМІ дізналися про "сірі схеми" в Миколаївському морпорту

ЗМІ дізналися про "сірі схеми" в Миколаївському морпорту
Джерело:  apostrophe.ua

Схеми, які впровадили керівники великих компаній-зернотрейдерів і керівництво Миколаївського порту, приносять їхнім творцям до 20 мільйонів доларів щорічно.
Про це пише Апостроф, який посилається на розслідування сайту Антикор.
Згідно з матеріалами розслідування, колишній керівник Миколаївського морського порту Василь Капацина спільно з керівниками двох великих компаній-зернотрейдерів Володимиром Осадчуком (Noble Resources) і Дмитром Горшуновим (Bunge) нібито організували схему з отримання незаконного прибутку на експлуатації терміналів порту.
За словами журналістів, в переважній більшості країн, які експортують зерно, перевалка тонни зернових коштує від 3 до 6 доларів. В Україні ж вона приносить власникові близько 20 доларів прибутку з кожної тонни. Оскільки той, хто володіє монополією на цьому терені, може вичавлювати з сільгоспвиробників, які не мають доступу до портів, максимальний прибуток.
Таким чином, українські виробники зерна недоотримують близько $15 на кожній тонні зерна, які осідають на рахунках компаній, афілійованих з Капациною, Осадчуком і Горшуновим, стверджують автори розслідування.
З іншого боку, термінали, які фактично були побудовані за гроші великих міжнародних корпорацій Bunge і Noble Resources, стали джерелом отримання постійного прибутку для керівників цих компаній.
Термінали Noble Resources і Bunge, пише видання, контролюються безпосередньо Капациною, Осадчуком, Горшуновим і наближеними до них компаніями, серед яких - Dragon Maritime Agency, Vistatrade LLC, ТОВ Сисайд термінал, ТОВ НЕК.
Одна з цих компаній контролює заїзд в порт кожної машини або складу - і отримує прибуток від кожної завезеної тонни зерна. Стивідорна компанія заробляє на навантаженнях і розвантаженнях суден. Аналогічним чином плата за захід судна в порт і його буксирування каналом через суднового агента йде на рахунки однієї з таких компаній.
Таким чином, стверджує автор, керівники компаній фактично заробляють гроші на компаніях, чиї інтереси вони повинні відстоювати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?