Євроінтеграція України: стало відомо про найважливішу загрозу
Категорія
Політика
Дата публікації

Євроінтеграція України: стало відомо про найважливішу загрозу

Євроінтеграція України: стало відомо про найважливішу загрозу

На  Угоді про асоціацію Україна-ЄС  буде поставлено хрест, якщо уряд Нідерландів звернеться до парламенту з пропозицією про відмову Нідерландів ратифікувати Угоду, а голландський законодавчий орган за нього проголосує.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на статтю журналістки Тетяни Силіної для  Дзеркала тижня.
Як зазначає автор статті, ймовірність того, що уряд Нідерландів все ж внесе в парламент пропозицію про відмову ратифікувати Угоду про асоціацію Україна-ЄС, досить велика. Ухвалення голландським парламентом даної пропозиції означає, що Угода працювати не буде.
Крім того, припинить свою дію і так зване тимчасове застосування СА, введене на період ратифікації, (поки всі 28 країн не приймуть рішення щодо ратифікації документа). Таким чином, в разі негативного рішення Нідерландів, які останніми висловлюють свою волю, зона вільної торгівлі Україна-ЄС припинить існування, а також завершиться реалізація і секторальної частини Угоди.
За інформацією джерел видання в українському уряді, у Нідерландів є три основні "стурбованості" з українського питання. По-перше, голландці, як показали підсумки референдуму, і як сигналізує сьогодні Гаага, переживають, що Угода може стати першою сходинкою на шляху України до членства в Євросоюзі. Автор пише, що ці переживання надумані, оскільки головним розчаруванням українців в Угоді була якраз відсутність європейської перспективи в преамбулі документа.
По-друге, голландців турбує співпраця ЄС з Україною в оборонній сфері. У Нідерландах вважають, що питання безпеки - це прерогатива НАТО, а не ЄС. Автор називає цю "стурбованість" теж надуманою, оскільки "оборонна" частина Угоди - досить слабка і ні до чого серйозного ЄС не зобов'язує.
"А наскільки Євросоюз "готовий" допомагати Україні в оборонній сфері, демонструє російсько-український конфлікт і неготовність ЄС розгорнути не тільки військову, але навіть громадянську місію на Сході України", - пише Силіна.
По-третє, жителі Нідерландів турбуються, що завдяки Угоді Україна може отримати прямий доступ до фінансів Євросоюзу. Але так, як Україна не є кандидатом на вступ до ЄС і угода жодною мірою їй цей статус не гарантує, то і доступ до фондів ЄС Київ автоматично отримати не може. Автор зазначає, що скромні суми, які виділяє ЄС Україні, не йдуть ні в яке порівняння ні з обсягами фінансування країн-кандидатів, ні з допомогою, що надається ЄС, наприклад, Греції.
Крім того, громадяни Нідерландів переконані, що Угода дасть можливість українцям вільно пересуватися Європою (і, головне, по Голландії) з метою працевлаштування. Стурбованість жителів Нідерландів також викликають і добре відомі європейцям українські проблеми з верховенством права і корупцією. Силіна нагадує, що Угода про асоціацію не має ніякого відношення до підготовлюваного безвізового режиму (це зовсім інший переговорний процес), а безвізовий режим, в свою чергу, не дає права на працевлаштування і буде введений лише для короткострокових поїздок українських громадян до Європи в туристичних, ділових, сімейних та інших цілях.
Як повідомляв ONLINE.UA, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції  Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що в Угоді про асоціацію України з ЄС може з'явитися "особлива позиція" для Нідерландів, що відмовляються ратифікувати Угоду, при цьому заступник глави Адміністрації президента Петра Порошенко Костянтин Єлісєєв підкреслив, що ніякі зміни в текст документа вноситися не будуть.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?