Президент ПАРЄ сильно переживає за Росію: з'явилися подробиці
Категорія
Світ
Дата публікації

Президент ПАРЄ сильно переживає за Росію: з'явилися подробиці

Президент ПАРЄ сильно переживає за Росію: з'явилися подробиці
Джерело:  online.ua

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт висловився в підтримку  повернення представників Росії в пленарний зал засідань ПАРЄ  і закликав зробити для цього все необхідне.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  УНІАН.


Відкриваючи осінню сесію ПАРЄ в Страсбурзі, Аграмунт заявив: «Я переконаний, що ситуація, коли одна з країн-членів, Росія, не присутня на асамблеї, не йде нікому на користь. Ні нашої асамблеї, ні Росії, ні іншим 46 країнам-членам».


«Після того, як я був обраний президентом ПАРЄ, я зробив кроки для відновлення діалогу з російським парламентом. Я робив це в умовах повної прозорості, завжди привертаючи до цього обговорення керівників наших політичних груп і інформуючи про цю роботу всіх членів Бюро. Дуже часто я бачив, що деякі групи заважають веденню діалогу, але ми повинні вислуховувати всіх, враховувати інтереси та занепокоєння», - заявив президент ПАРЄ.


За його словами, виключення кого-небудь з «нашого обговорення не допомагає досягненню прогресу», а «конфронтаційна риторика використовується націоналістами, популістами і ксенофобами».


«На цій сесії ми домовилися, що керівники політичних груп проведуть консультації в рамках своїх політичних груп і обговорять цю ситуацію. Я хотів би, щоб ми всі провели прозоре обговорення з цього питання», - додав він.


У той же час Аграмунт акцентував, що мета «вести діалог між усіма 47 державами жодним чином не може підривати наші основні принципи».


«Ми повинні захищати наші цінності і засуджувати будь-які порушення норм міжнародного права. Необхідно забезпечувати територіальну цілісність усіх держав, і я хотів би підкреслити - всіх держав, підтримуючи принципи незастосування сили. Отже, конфлікт в Україні, незаконна анексія Криму, конфлікти в Грузії, Молдові, Азербайджані є неприйнятними конфліктами. Ми, як європейці, повинні врегулювати ці конфлікти через парламентську дипломатію, яка є необхідним інструментом для політичного діалогу», - сказав президент ПАРЄ.


У той же час віце-спікер Верховної Ради України, Уповноважений президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко прокоментувала у своєму Facebook виступ президента ПАРЄ.


«Президент ПАРЄ П. Аграмунт у вступному виступі на осінній сесії навіть не намагається приховати, що часті поїздки в Москву вплинули. Він публічно скаржиться, що відсутність Росії в ПАРЄ не йде на користь ні РФ, ні ПАРЄ, ні іншим 46 країнам-учасникам асамблеї», - написала Геращенко.


«Навіщо розписуватися за всі делегації? Судячи зі зміни риторики Аграмунта, його спілкування з російським фашистським режимом, навпаки, шкодить репутації цього колись демократичного іспанця і не йде йому на користь. Аграмунт робить якісь дивні натяки, що "деякі групи заважають веденню діалогу з РФ і що вони не повинні заважати веденню діалогу". (Цікаво, які це групи він має на увазі?)», - продовжує Геращенко.


«Також, на думку Аграмунта,"виключення когось із обговорення не допомагає, а, навпаки, сприяє агресивній риториці, яку використовують популісти, націоналісти і ксенофоби". Тобто, настрій президента ПАРЄ зрозумілий. Разом з тим він жодного разу не згадав Донбас», - продовжила Геращенко.


«І ні слова про те, яка ж це країна порушила територіальну цілісність України і вкрала Крим. Соромно», - вважає Геращенко.


«Також ми звернулися до керівництва ЄНП, політичної групи, яка делегувала Аграмунта на високу посаду, з проханням дати оцінку його позиції», - додала віце-спікер ВР.


Як повідомляв ONLINE.UA,  бюро Парламентської асамблеї Ради Європи відреагувало на протести української делегації і відмовилося змінювати регламент асамблеї на вимогу Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?