Перемовини щодо Донбасу: Україна зробила гучну заяву про Дебальцеве
Категорія
Політика
Дата публікації

Перемовини щодо Донбасу: Україна зробила гучну заяву про Дебальцеве

Перемовини щодо Донбасу: Україна зробила гучну заяву про Дебальцеве

Під час засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання на Донбасі, яке проходило в режимі відеоконференції за участю представників ДНР і ЛНР, українська сторона нагадала бойовикам - за Мінськими угодами Дебальцеве має перебувати під контролем України.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook прес-секретаря представника України в мінській контактній групі Леоніда Кучми Дарки Оліфер.
«Українська сторона звернула увагу на положення Меморандуму від 19 вересня 2014 року, який передбачає контроль України за Дебальцевим. Цим документом передбачена зупинка сторін на лінії зіткнення, яка склалася станом на 19 вересня 2014 року, що було порушено з боку окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО)», - повідомила вона.
Також Оліфер додала, що «представники ОРДЛО не виконують в повній мірі рамкове рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів».
«Зі свого боку Україна послідовно виконує взяті на себе зобов'язання і сподівається на дотримання взятих на себе зобов'язань з боку Росії і ОРДЛО», - підкреслила вона.
Спікер зазначила також, що українська сторона наполягає «на постійному моніторингу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в місцях розведення сил і засобів».
«Блок питань з безпеки є ключем до імплементації всього комплексу Мінських угод. Йдеться про повне припинення вогню, закриття кордону, виведення іноземних військових підрозділів і озброєнь, вихід СММ ОБСЄ на непідконтрольну Україні частину українсько-російського кордону», - заявила Оліфер.
За її словами, «це вкрай важливо напередодні завтрашньої зустрічі лідерів країн Нормандської четвірки в Берліні».
Окремо прес-секретар нагадала, що бойовиками не був виконаний ще один пункт угоди, «де чітко вказано заборону на розміщення важких озброєнь і військової техніки в районі населених пунктів Комсомольське, Кумачове, Новоазовськ, Саханка».
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше президент України Петро Порошенко заявив про неможливість виконання політичної частини Мінських угод (амністія для бойовиків, зміни Конституції щодо «особливого статусу» і вибори на Донбасі) без виконання пунктів про безпеку (припинення вогню, виведення російських військ і передача Україні контролю над кордоном).
У свою чергу президент РФ Володимир Путін заочно висунув Порошенкові свої вимоги щодо виконання Мінських угод за сценарієм Кремля.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?