Рада не змогла "перебити" вето Порошенка з військового закону
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада не змогла "перебити" вето Порошенка з військового закону

Верховна Рада України
Рада не змогла "перебити" вето Порошенка з військового закону

Верховна Рада не набрала голосів для подолання вето  президента України Петра Порошенка  на зміни в закон "Про військовий обов'язок і військову службу", який передбачав можливість дострокового розірвання військового контракту, укладеного до кінця особливого періоду.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт парламенту.
Подолання президентського вето підтримали усього 82 депутати з 300 необхідних голосів.
Крім того, парламент не став відправляти цей закон на доопрацювання комітету.
Як заявив представник президента в парламенті Артур Герасимов, запропонований закон не міг бути підписаний главою держави, оскільки військовослужбовцям, які уклали контракти на термін до закінчення особливого періоду та відслужили не менше 18 місяців, а також тим, хто відслужив понад контрактних строків більше 12 місяців, надається право розривати, або переукладати ці контракти.
"Таким чином, право на звільнення з військової служби в Збройних Силах України одночасно отримали б близько 57 тисяч військовослужбовців, що становить 28% їх затвердженої чисельності", - зазначив депутат.
У той же час Герасимов нагадав, що 26 вересня президент підписав указ про звільнення в запас близько 21 тисячі військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, передає  УНИАН.
"Звільнення з військової служби такої значної кількості військовослужбовців призведе до критичного зниження укомплектування ЗСУ особовим складом. Це негативно вплине на їх боєздатність", - зазначив він.
При цьому нинішні темпи набору українців на військову службу становлять близько шести тисяч чоловік в місяць, і не дозволяють компенсувати число звільнених військових.
Герасимов додав, що більшість військовослужбовців, які будуть прийняті на службу за контрактом, можуть не мати бойового досвіду і необхідної підготовки, які вимагають додаткового часу і значних фінансових ресурсів.
"Враховуючи це і необхідність забезпечення належного рівня обороноздатності держави, збереження бойового потенціалу ЗСУ, інших військових формувань на рівні, що гарантує адекватне реагування на загрози національній безпеці України, президент пропонує закон "Про внесення змін до закону "Про військовий обов'язок і військову службу" відхилити", - сказав депутат, аргументуючи вето Порошенка.
У свою чергу, профільний комітет парламенту підтримав президентське вето, а під час обговорення перед голосуванням депутатів запевнили, що відхилення закону дозволить комітету напрацювати новий документ.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше міністр оборони Степан Полторак заявив, що після демобілізації воїнів шостої хвилі, у зоні АТО на Донбасі залишаться тільки контрактники.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?