Рада ухвалила спільний з Польщею документ про пам'ять: з'явилися деталі
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада ухвалила спільний з Польщею документ про пам'ять: з'явилися деталі

Рада ухвалила спільний з Польщею документ про пам'ять: з'явилися деталі
Джерело:  online.ua

Верховна Рада

прийняла спільну з сеймом Польщі декларацію пам'яті і солідарності, «за» відповідне рішення проголосували 243 депутати.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на «

Українську правду

».


Спікер Верховної Ради Андрій Парубій, представляючи декларацію, заявив, що парламент Польщі буде голосувати за цей же документ одночасно з українською Верховною Радою.


Парубій додав, що ця декларація є відповіддю на російську агресію проти України, Польщі та всього західного світу.


У документі підкреслюється, що Польща і Україна пережили трагедії через імперську політику Росії, зокрема через пакт «Молотова-Ріббентропа», який призвів до початку Другої світової війни та окупації Польщі нацистською Німеччиною і Радянським Союзом у вересні 1939 року.


Також декларація засуджує нинішню окупацію Росією територій України і наголошує на необхідності боротьби за звільнення Донбасу та Криму.


Раніше передбачалося, що сейм Литви також синхронно проголосує за цей документ, проте, за словами голови комітету Верховної Ради у закордонних справах Анни Гопко, зараз повноваження чинного сейму в Литві закінчилися, а новообраний приступить до роботи лише у другій половині грудня.


Очікується, що після цього Литва проголосує за декларацію пам'яті і солідарності. Також Гопко заявила, що прийняття цього документа позитивно вплине на подальший розвиток політики Європейського Союзу щодо Росії.


При цьому екс-міністр закордонних справ, депутат від фракції "Батьківщина" Борис Тарасюк заявив, що ця декларація нейтралізує постанови, прийняті польською владою в липні про визнання геноциду поляків з боку українських націоналістів в середині 20 століття.





Як повідомляв ONLINE.UA, на початку вересня Верховна Рада ухвалила заяву, в якій жорстко засудила прийняття Сенатом і Сеймом Польщі постанов про Волинську трагедію, де засуджується рішення польських депутатів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?