Білорусь виступила з гучними погрозами на адресу України
Категорія
Світ
Дата публікації

Білорусь виступила з гучними погрозами на адресу України

Білорусь виступила з гучними погрозами на адресу України
Джерело:  online.ua

У міністерстві закордонних справ Білорусі заявили про те, що мають у своєму розпорядженні розшифровку переговорів екіпажу літака "Бєлавіа", який 21 жовтня примусово повернули в аеропорт "Київ", з українськими диспетчерами: запис нібито свідчить про те, що екіпажу погрожували застосуванням бойової авіації; також в МЗС Білорусі заявили, що опублікують розшифровку, якщо реакції з боку України не буде.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт МЗС Білорусі.
"У нас є розшифровка переговорів екіпажу літака "Бєлавіа", що летів рейсом Київ - Мінськ 21 жовтня, з українським диспетчером. У цьому документі є чіткі заяви про загрозу застосування бойової авіації в разі, якщо літак не розвернеться і не прибуде до Києва", - заявив прес-секретар МЗС Білорусі Дмитро Мирончик.
За його словами, з розшифровки "абсолютно чітко зрозуміло, що ці слова - не ініціатива диспетчера, а вказано конкретне відомство, що віддавало відповідні команди".
Речник МЗС Білорусі додав, що дії українських служб викликають у Мінська "певне здивування", оскільки Україна могла "домогтися своїх цілей, не вдаючись до примусових дій щодо повітряного судна, а використовуючи двосторонні механізми співробітництва по лінії силових структур".
Мирончик також додав, що якщо реакції на інцидент з боку України не буде, то Білорусь буде змушена "зробити додаткові кроки, аж до опублікування розшифровки переговорів членів екіпажу з українським диспетчером".
Нагадаємо, 21 жовтня літак "Бєлавіа" вилетів з аеропорту "Жуляни". Через 10 хвилин в 50 км до входу в повітряний простір Білорусі командиру авіалайнера надійшла вказівка ​​від диспетчера повітряного руху районного центру "Київ" про негайне повернення літака в "Жуляни".
Літак повернувся. Виявилося, що українських правоохоронців цікавив Армен Мартиросян, колишній редактор російського пропагандистського видання ukraina.ru, який виїхав з України в РФ після "Євромайдану".
Мартиросяна зняли з борта. О 16.37 лайнер знову вилетів до Мінська і благополучно там приземлився. В авіакомпанії відзначили, що українські правоохоронці відпустили затриманого, і він в той же день о 19:00 вилетів до Білорусі.
Як повідомляв ONLINE.UA, спікер Служби безпеки України Олена Гітлянська, коментуючи повідомлення про можливе підняття винищувачів, сказала: "Ми не були присутні, але СБУ вважає, що це абсурдно. Звичайно, ніхто нікого не піднімав, не міг підняти в небо". Їй здається малоймовірним, щоб винищувачами пілотові міг загрожувати диспетчер.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?