Вибори на Донбасі: Клімкін пояснив, коли Рада призначить дату
Категорія
Політика
Дата публікації

Вибори на Донбасі: Клімкін пояснив, коли Рада призначить дату

Вибори на Донбасі: Клімкін пояснив, коли Рада призначить дату
Джерело:  24 канал

Верховна Рада призначить дату проведення виборів на окупованому Донбасі після того, як бойовики виконають всі "фундаментальні умови безпеки", заявив глава МЗС України Павло Клімкін.
Про це він розповів в ефірі програми «Лівий берег з Сонею Кошкіною», повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "24 канал".
Міністр упевнений, що неможливо провести вибори на Донбасі, поки військові РФ перебувають на цій території. "Можна нескінченно займатися побудовами і спекуляціями. Я вважаю, що встановлювати хоча б орієнтовні часові рамки для виборів не можна без того, як ми зрозуміємо, як у нас буде виконуватися безпека. Тому говорити зараз: це буде рік, це буде два - абсолютно не має ніякого сенсу", - підкреслив він.
Ще однією умовою, за словами міністра, є участь у виборах всіх українців, які виїхали з території Донбасу за час війни.
"До виборів ми повинні просуватися шляхом прийняття відповідного закону. Голосувати за цей закон і навіть реально розглядати його можна тільки якщо тільки перший фундаментальний блок безпеки виконаний і в закон вписані фундаментальні умови безпеки", - додав Клімкін.
Серед передумов для розгляду питання про проведення виборів він назвав: повне припинення вогню, контроль СММ ОБСЄ на Донбасі і, зокрема, на українсько-російському кордоні, узгодження формату збройної поліцейської місії ОБСЄ.
Так Клімкін розповів про схему цілодобового контролю ОБСЄ над кордоном, що включає розміщення на дорогах (і залізничних коліях) баз і обладнання для спостереження, яка стане основою для "дорожньої карти", яка обговорювалася на засіданні лідерів "нормандського формату" 19 жовтня в Берліні. "Всі фахівці, з якими ми розмовляли, і не тільки німецькі, вони кажуть, що ця схема дозволить досить ефективно перекрити кордон з точки зору, по-перше, важкої зброї, регулярних військ, і ми сподіваємося, звичайно, важких боєприпасів", - пояснив він.
За словами міністра, можливе проведення "вільних і чесних виборів під контролем ОБСЄ аж ніяк не є перемогою Росії".
"Все в майбутньому буде складно, оскільки процес буде складним. Але важливим фільтром для того: хто матиме шанс пройти через фільтр амністії, а хто - ні. Процедура амністії законодавчо встановлена ​​і є юридичною. Вона проходить через суди і прокуратуру. І я вважаю , що в майбутніх виборах, якщо ми до них підійдемо, братимуть участь ті, хто сподівається, що вони пройдуть фільтр амністії і всього іншого", - додав Павло Клімкін.
Як повідомляв ONLINE.UA, на Донбасі бойовики збиралися провести "вибори" в місцеві "ради" 6 листопада 2016 року, однак відклали їх.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?