Бійці ще не зрозуміли, що це війна, і загинули: полковник АТО розповів про страшний бій
Категорія
Події
Дата публікації

Бійці ще не зрозуміли, що це війна, і загинули: полковник АТО розповів про страшний бій

Бійці ще не зрозуміли, що це війна, і загинули: полковник АТО розповів про страшний бій
Джерело:  online.ua

Командувач оперативно-тактичного угруповання "Маріуполь", заступник командувача військ ОК "Північ" з бойової підготовки полковник Едуард Москальов розповів подробиці страшного бою близько Дебальцеве, в ході якого загинули 5 українських бійців.
Про це Москальов розповів  в інтерв'ю ONLINE.UA.
«На одному з напрямків у мене був бій, коли загинуло відразу 5 осіб...», - сказав Москальов.
«Це було на підходах до Дебальцеве, біля підстанції. Там поле було і дорога. І ми там виставили спостережний пункт. Я не знаю, як так вийшло... Хлопці, напевно, просто тоді ще не до кінця усвідомили, що вони знаходяться на війні...», - продовжив полковник.
«Коротше, вони помітили диверсійну групу супротивника. 6-8 чоловік їх йшло. Хлопці їх і поклали. А потім зробили непоправну помилку - повелися на їхні розмови, на вмовляння, що ми, мовляв, свої... Форма адже тоді у всіх була однакова. Не як зараз, коли у нас одна, у них - інша. У всіх була однакова камуфльована форма», - розповів Москальов.
Читайте також: У необстріляних пацанів був шок: полковник АТО розповів про свій перший бій на Донбасі
«Ну, і старший цього наглядового поста вийшов, опустив зброю, вони підійшли. Наших там, на посаді, було всього четверо. Старшого відразу пострілом в голову вбили. Двох захопили і катували. Жорстоко катували. Одного поставили на коліна і вистрілили йому в голову. Знесли півголови... А другого виламали руку, розрізали живіт. Зрештою, і його розстріляли - також пострілом в голову. Діяли вони жорстоко», - озвучив полковник страшні подробиці.
«Останнього ж хлопця взяли в полон. Оглушили, забрали з собою і відвезли. А на нас залишили засідку. Там якраз в цей час пішла БМП туди, змінювати цих хлопців. Їм повідомили, що їде підмога. Ось вони і залишили засідку. І хлопці на БМП вступили в бій», - продовжив Москальов.
«Потім я з резервною групою зібрав усіх, хто в мене був. А вже, скажімо, такі бойові підрозділи - всі роз'їхалися. Ті, хто був на спостережному посту, і ті, які поїхали міняти, тобто супровід, та заміна, яка у мене... Не так багато людей було. Тому я зібрав тих, хто залишився - тиловиків, в основному, водіїв - і ми виїхали туди. Вступили в бій. По дорозі нам дали БТР 101 бригади охорони. Хлопці там теж молоді, необстріляні були...», - згадує полковник.
«У тому бою загинули два моїх водії. Працював снайпер, швидше за все. Тому що і у одного, і в іншого - постріли в голову. Важко було бачити, як ці пацани лежали з простреленими головами... Їх зібрали, закинули в "санітарку". Потім ще двох загиблих. Ще одного визнали "200-м", витягли - а я підбіг до нього, за руку - а в нього ще пульс є. Кричу: в машину його, вперед, вивозьте!», - розповів Москальов.
«Закинули наших чотирьох "200-х" в "санітарку", зверху посадили солдата, який повинен був тримати цього пораненого - і так повезли в лікарню в Дебальцеве. Той хлопець, до речі, теж помер. Коли доїхали до лікарні, він вже - все... Рана виявилася несумісна з життям», - продовжив полковник.
«Хлопець, який його віз, після всього цього не витримав. Зламався психологічно. Каже: я не можу. Не дай Бог нікому таке побачити. Сидіти на чотирьох трупах і тримати ще одного практично небіжчика, з простреленою головою... Він тоді все повторював: я, - каже, - його везу, а у нього - трісь-трісь... Хрусь-трісь... Голова - як м'ячик гумовий сдувшийся...», - продовжує свою розповідь Москальов.
«Ми вже потім дізналися, що там їх було більше 50 чоловік. Вони під'їхали на трьох мікроавтобусах, влаштували засідку. Ми потім до вечора вели бій. Поки нам дали команду "відходьте". Ми відійшли. Противник пішов», - розповів полковник.
«А потім я повернувся туди вранці... Я повинен був знайти, розумієте? Ми ж не знали, що четвертий боєць - у полоні. Думали, загинув. І не могли його знайти. Тому вирішили, що все одно поїдемо знову і будемо його шукати ... Увечері тоді ще ходили по посадкам, хоч було небезпечно, думали - міни, розтяжки. Кукурудзяне поле там було - і ми по цьому полю лазили під кулями. Шукали. І не знайшли. Припинили пошуки, коли вже стемніло», - додав Москальов.
«Повернулися на ранок, годині о 5-тій. Знову почали пошуки. Познаходили купу пакетів перев'язувальних російського виробництва. Познаходили кровоспинні порошки - у нас їх тоді ще не було. Знайшли там стрічку з кулемета кинуту. Нашу стрічку. Ну і ось, ходили, шукали скрізь - і так і не знайшли. Знайшли сліди, звідки вони приїжджали, куди поїхали...», - згадує полковник.
«Як ви дізналися, що він не загинув?», - Запитала журналіст ONLINE.UA.
«Він потім сплив на сепарТВ. Вони його показали - що він в полоні, що живий. І, врешті-решт, його потім обміняли. Коли ми вже значно пізніше з ним зустрілися і розмовляли, він підтвердив, що, поки його везли, бачив, що в ту сторону, в сторону поста, їх їхало багато. Три мікроавтобуса. Це на додачу до тієї групи, яка вже була там. І він розповідав, що у них була інформація про наші пересування. Тому що вони між собою перемовлялися, мовляв, укри їдуть, давайте швидше там. Вони вже знали, що ми йдемо», - закінчив свою розповідь Москальов.
Більше  читайте в інтерв'ю Едуарда Москальова на ONLINE.UA: На початку війни на Донбасі бійців доводилося змушувати стріляти - командувач сектора М

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?