90% неправди: Польща зробила гучну заяву щодо загибелі Качинського в Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

90% неправди: Польща зробила гучну заяву щодо загибелі Качинського в Росії

90% неправди: Польща зробила гучну заяву щодо загибелі Качинського в Росії
Джерело:  Укрінформ

90% російської документації, що стосується судово-медичних експертиз тіл загиблих в результаті Смоленської катастрофи, містить помилки.
Про це заявив заступник генпрокурора Польщі Марек Пасьонек, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.
"Судмедексперти, які працювали при ексгумації, виявили помилки в 90% документації по Росії (щодо судмедекспертизи тіл загиблих - ред.)", - заявив Пасьонек, підкреслюючи, що рішення прокуратури про ексгумацію тіл всіх загиблих в Польщі пояснюється цими даними.
У той же час польська влада запитувала у Росії дозволу допитати судмедекспертів, які займалися Смоленською катастрофою, але в Москві відмовили.
Читайте також: По льща розповіла, як Росія підробила дані про Смоленську катастрофу
Пасьонек зазначив, що до кінця 2017 року проведено ексгумацію 83 тіл загиблих. До кінця 2016 року ексгумують 10 тіл, серед яких і тіла президента Польщі Леха Качинського і його дружини Марії. Після кожної ексгумації тіла судмедексперти матимуть по кілька днів на вивчення із застосуванням сучасних методів дослідження і приладів, а після - чотири місяці для підготовки оціночної документації.
Заступник польського Генпрокурора підкреслив, що слідчі не виключають жодної з версій причин авіакатастрофи, але завдання виявлення вибухових речовин на тілах загиблих не стане першочерговим. "Cудмедекспертиза повинен встановити причини смертей, механізм загибелі. Це абсолютно пріоритетні справи. Якщо нашою метою є реконструкція ходу подій, то з точки зору надійності всі ці дії необхідно провести", - сказав він.

Читайте також: У Польщі прийнято гучне рішення по Смоленській катастрофі: в Росії збурилися
За його словами, необхідно зібрати якнайповнішу доказову базу у справі, в той час як частина її перебуває у росіян, які є "складними партнерами" для домовленостей, але Польща продовжує робити різні кроки для отримання доказової бази від РФ.
Примітно, що в ході прес-конференції глава групи прокурорів в Смоленськом слідстві Марек Кучинський висловив думку про те, що в результаті ексгумації можна очікувати підтвердження підміни тел.
За словами прокурора Кшиштофа Шварца, РФ досі відмовляється передати розбитий Ту-154М, який хоче інвентаризувати Польща. "Це нам дозволить зорієнтуватися, чим ми володіємо, чим володіє російська сторона, оскільки ми дійсно не знаємо, в якому стані цей літак, елементи цього літака є в наявності", - підкреслив він.
Як повідомляв ONLINE.UA, в 2010 році російська сторона обманула польських прокурорів заявою про проведений розтин тіл загиблих в авіакатастрофі під Смоленськом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?