Україну більше не нагодують "печеньками" від соратника Путіна: плюси і мінуси перемоги Трампа
Категорія
Світ
Дата публікації

Україну більше не нагодують "печеньками" від соратника Путіна: плюси і мінуси перемоги Трампа

Україну більше не нагодують "печеньками" від соратника Путіна: плюси і мінуси перемоги Трампа
Джерело:  online.ua

Україну складно назвати володаркою дивідендів від перемоги на президентських виборах в США Дональда Трампа. З іншого боку, наша країна в цьому питанні виявилася у значній компанії розчарованих держав, яким належить по-новому вибудовувати відносини з Вашингтоном.
Сприймаючи виборчу кампанію в США (що цілком природно) крізь призму сприйняття американських ЗМІ, український істеблішмент визнав Хілларі Клінтон сприятливішим для себе кандидатом. Ситуацію посилив той факт, що у вересні Дональд Трамп не знайшов можливості зустрітися з Петром Порошенком, до того ж в команді висуванця республіканців працював Пол Манафорт. Але вибір американських виборців не залишив офіційному Києву простору для маневру, і тепер Україні доведеться шукати своє місце в «світі від Трампа». Залишається сподіватися, що український посол в США Валерій Чалий не лукавив, і посольство підтримувало робочі контакти зі штабами обох кандидатів.
Перший після оголошення про перемогу Трампа його виступ вкотре свідчить, що передвиборча риторика і дії обраного глави держави - різні речі. Дональд Трамп переміг, зробивши ставку на «маленького американця» білої раси, що не більш цинічно, ніж мобілізувати чорношкірих або іспаномовних громадян США. До того ж американська політична система являє собою добре налагоджений механізм, який непросто буде зруйнувати навіть багатому політику з неоднозначною репутацією і відсутністю досвіду державної служби. Той факт, що Дональд Трамп впевнено виграв праймеріз в Республіканській партії, повинен був змусити сприймати його більш реалістично. Тепер же республіканцям належить зіграти роль колективного запобіжника від занадто різких змін в політиці країни. Тим більше в умовах, коли Республіканська партія отримала і президентське крісло, і більшість в обох палатах Конгресу.
Читайте також: Трамп незручний для Путіна, а де в чому вже готовий нашкодити Кремлю - політолог


Наївно вважати, що Трамп почне підігравати Росії у зовнішній політиці. При всій неоднозначності зроблених ним заяв вважати, ніби республіканець спробує «повернути Америці велич» шляхом міжусобойчика з Кремлем - означає не розбиратися в суті американської політики. Кандидатури, які звучать під час обговорення майбутньої команди Дональда Трампа - послідовні опоненти Кремля, так би мовити, «антипорадники зі стажем». Передвиборче гасло Трампа вельми нагадує слова, з якими переміг свого часу Рональд Рейган. Безумовно, з початку 80-х років ХХ століття і світ, і США змінилися, однак республіканці залишаються прихильниками консервативних цінностей і налаштовані забезпечити домінування Штатів у світовій політиці.


Вважаю, що Україні не варто мати ілюзії щодо власного місця в шкалі зовнішньополітичних пріоритетів Вашингтона після президентських виборів. Куди ймовірніше, що приділяти увагу подіям в нашій країні буде не Дональд Трамп, а віце-президент Майк Пенс, колишній губернатор Індіани. Безумовно, має значення, хто стане державним секретарем США і помічником президента з питань національної безпеки. Але в одному є плюс: Вікторія Нуланд більше не годуватиме українське керівництво приготованими разом із Владиславом Сурковим геополітичними "печеньками".


Міф про Україну як «вітрину перетворень» розсіюється, відступаючи перед необхідністю здійснювати перетворення і виживати в протистоянні з Росією. США як світовий лідер не відвернуться повністю від нашої країни, проте не будуть приділяти подіям в одній з найбільших держав Європи стільки уваги - адміністрація Трампа зосередиться на вирішенні проблем внутрішньої політики. За великим рахунком, майбутнє України залежить від її здатності самостійно відповідати на численні виклики. «Доброго і миролюбного» Обаму в січні 2017 року офіційно змінить непередбачуваний і самозакоханий Трамп, і це вже реальність, в якій необхідно жити і працювати.



Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?