Економіст назвав винуватців падіння курсу гривні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Економіст назвав винуватців падіння курсу гривні

Економіст назвав винуватців падіння курсу гривні
Джерело:  online.ua

Курс гривні в Україні знижується штучно, і винні в цьому Кабінет міністрів і керівництво Національного банку.
Таку думку висловив в інтерв'ю ONLINE.UA глава Комітету економістів України Андрій Новак.
"Уже більше року в Україні немає жодних економічних причин і підстав для девальвації гривні, адже всі три фактори, які формують курс (зовнішній експортно-імпортний баланс, платіжний баланс і ситуація з держборгом, - ред.), вже більше року є позитивними", - зауважив він.
За словами Новака, "те, що відбувається з гривнею - це 100% штучна девальвація, спланована урядом, очевидно, разом з НБУ, і цей план вони зараз реалізують".
Читайте також: Звернення Гонтаревої до українців схвилювало мережу: з'явилося відео
"Ще на початку літа діючий уряд подав бюджетну резолюцію на 2017 рік, в якій вказав прогноз курсу на наступний рік 27,2 грн за долар. Хоча в той момент на ринку курс був 24,5. Не маючи ніяких економічних підстав для девальвації, Кабмін спровокував подальше падіння гривні з 24,5 до 27,2", - вважає Новак.
"Чому уряд це робить? Очевидно, що Кабмін йде найлегшою стежкою попереднього уряду, який два роки так само робив, коли за рахунок девальвації вбиваються одразу два зайці. Перше - це наповнення державного та місцевих бюджетів за рахунок інфляційного ефекту, який йде після девальвації, друге - паралельно задовольняються апетити наших експортерів, вони ж головні фінансово-промислові групи, вони ж головні власники наших діючих парламентсько-політичних сил, тобто, власне, і власники уряду", - резюмував економіст.
Повний текст інтерв'ю читайте на ONLINE.UA найближчим часом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?