Курс гривні в Україні штучно знижують заради двох цілей - економіст
Категорія
Економіка
Дата публікації

Курс гривні в Україні штучно знижують заради двох цілей - економіст

Курс гривні в Україні штучно знижують заради двох цілей - економіст
Джерело:  online.ua

Курс гривні останнім часом знову знижується. В середу, 16 листопада, торги на міжбанківському валютному ринку завершилися в діапазоні 26,20-26,30 грн за долар і 28,085-28,187 грн за євро. Про те, чому слабне українська валюта, хто в цьому винен, і які дві мети переслідують ті, хто причетний до девальвації, ONLINE.UA розповів відомий економіст, голова Комітету економістів України Андрій Новак.


- У Нацбанку кажуть, що причини девальвації гривні – політична нестабільність і вихідні у США. На вашу думку, що, насправді, спричинило падіння національної валюти?


- У НБУ можуть говорити, що причиною нестабільної валюти може бути й перший сніг. Насправді, вже більше року в Україні немає жодних економічних причин і підстав для девальвації гривні, бо всі три фактори, які формують курс, вже більше року позитивні.


Перший фактор – це зовнішній експортно-імпортний баланс між товарами і послугами. Він у нас відносно збалансований. Другий фактор, який формує курс, - платіжний баланс, який, окрім торгівлі товарами, враховує ще й прямі фінансові потоки. Завдяки досить масштабній фінансовій валютній підтримці, яку отримує Україна останнім часом, платіжний баланс у нас плюсовий - плюс майже півмільярда доларів. І третій фактор, який формує курс, - це державний борг. Оскільки Україна завдяки західним партнерам отримала реструктуризацію зі списанням 20% державного боргу, то він також не тисне на курс гривні. Всі ці три фактори позитивні у нас вже більше року. Те, що відбувається з гривнею, - це 100% штучна девальвація, спланована урядом, очевидно, разом із НБУ, і цей план вони зараз реалізовують.


Ще на початку літа діючий уряд подав бюджетну резолюцію на 2017 рік, в якій вказав прогноз курсу на наступний рік - 27,2 грн за долар. Хоча в той момент на ринку курс був 24,5. Не маючи жодних економічних підстав для девальвації, Кабмін спровокував подальше падіння гривні з 24,5 до 27,2.



Чому уряд це робить? Очевидно, що Кабмін іде по найлегшій стежинці попереднього уряду, який два роки так само робив, коли за рахунок девальвації вбивається одночасно два зайці. Перше – це наповнення державного і місцевих бюджетів через інфляційний ефект, який йде після девальвації. Друге - паралельно задовольняються апетити наших експортерів, вони ж - головні фінансово-промислові групи, вони ж - головні власники наших діючих парламентсько-політичних сил, тобто, фактично, власники уряду.


Девальвація дуже шкідлива, тому що вона знижує купівельну спроможність як населення, так і підприємств, які не є експортерами. Але, очевидно, що для діючого уряду інтереси українців та українських підприємств не є, на жаль, в пріоритеті. Тому і маємо черговий виток девальвації гривні.


- Чи впливає на курс гривні недоотримання чергового траншу від МВФ? 


- За останні 2,5 роки зв'язку між надходженням і ненадходженням траншів МВФ і курсом гривні немає. Транші нам 2,5 роки надходили, але девальвація гривні продовжувалася. Тобто, це не більше, ніж чергова відмазка влади, аргументація для НБУ, як виправдовувати девальвацію гривні. Я думаю, що тему надходження чи ненадходження траншів треба інформаційно блокувати. З тим, надійде він чи ні, немає ніякого зв’язку ні у вирішенні бюджетних проблем, ні у рівні зарплат і пенсій. На темі співпраці з МВФ наші політики спекулюють.
- Ще одна причина девальвації гривні, на думку ваших колег, - наміри влади  підвищити мінімальну зарплату українців до 3200 грн.  Чи погоджуєтеся?


- Піднімати соціальні стандарти треба, по-перше, відповідно до росту економіки. Тобто, не відразу в два рази, як зараз це робиться, а поступово; якщо не з місяця в місяць, то з кварталу в квартал. І піднімати не більше, ніж на 10%. Підвищення відразу в два рази лише спровокує більш інтенсивну інфляцію, що ми вже пожинаємо, а з 1 січня наступного року ще більше будемо пожинати.


За рахунок чого буде піднята зарплата до 3200 грн? Я вважаю, що з трьох основних джерел. Перше – за рахунок скорочення працівників, тобто за рахунок скорочених тим, хто залишиться на роботі, спокійно можна підняти зарплату, навіть удвічі. Друге джерело – це інфляційний ефект, для чого і роблять штучну девальвацію гривні, і третє джерело, якщо не вистачить з перших двох, - збільшення державного боргу: як зовнішнього, так і внутрішнього. Ось із цих трьох джерел і буде виконуватися солодка обіцянка у 3200. Тільки думка про підвищення мінімальної зарплати вже спровокувала виток інфляції, як наслідок, і падіння гривні.
- Якого курсу гривні слід очікувати у 2017 році?


- Прогнозувати курс гривні в Україні зараз неможливо. Будь-який прогноз – це не прогноз, а фейк. Чому? Тому що в нас немає бази прогнозування, немає курсової стратегії від НБУ та уряду. Стратегія плаваючого курсу Нацбанку – це не стратегія, а, навпаки, самоусунення від курсової стратегії. Раз немає бази прогнозування, то ми не можемо знати чи гадати, як надалі буде діяти НБУ. Ми не можемо прогнозувати курс об’єктивно. Все залежить від апетитів тих, хто штучно девальвує гривню, заробляє на валютних спекуляціях, хто має первинну інформацію від керівництва НБУ. Хто має цю інформацію, тобто декілька банкірів і оточення голови Нацбанку, голови уряду і президента, той і заробляє на валютних спекуляціях. Практично з нічого заробляють величезні суми - сотні мільйонів гривень щодня. Звичайно, що це заробіток на нас, на простих українцях.

- Що у такій ситуації потрібно робити українцям?


- Якщо у вас є зайві заощадження, я рекомендую їх розділити на три кошики порівну. Гривня, долар, євро. Якщо ви втрачаєте на девальвації гривні, ви симетрично виграєте на доларах і на євро. Таким чином, ви захищаєте свої заощадження від того, щоб вони знецінювалися.


Тетяна Мамай

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?