Польські націоналісти хочуть судитися з Україною через землі
Категорія
Світ
Дата публікації

Польські націоналісти хочуть судитися з Україною через землі

Польські націоналісти хочуть судитися з Україною через землі

Польські націоналісти мають намір після Нового року подати два судових позови до Львова і Тернополя, що стосуються польських маєтків, які входять до складу сучасної України.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Польське радіо.
"Нащадки власників нерухомості стверджують, що готові використовувати право для їх повернення (так звану реституцію)", - зазначають польські націоналісти.
Польські праві вважають, що європейці отримали право на реституцію після того, як Україна підписала угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Повідомляється також про те, що готові ще два позови, які будуть направлені в суди Києва і Харкова.

Читайте також: У Херсоні сепаратисти підняли голови і вимагають прав: з'явився документ
Видання зазначає, що автором такої ініціативи став Конрад Ренкас - керівник товариства поляків, чиї предки жили на західноукраїнських землях (Powiernictwo Kresowe). У 2015 році він був заступником голови проросійської партії "Зміна" (Zmiana), лідера якої, Матеуша Піскорського, польські спецслужби затримали за звинуваченнями в шпигунстві на користь Кремля.
Так Ренкас заявив, що в розпорядженні його організації є багато документів, які підтверджують колишнє право власності на землі і нерухомість.
За словами Ренкаса, вимоги поляків-позивачів різні: одні вимагають компенсацію за користування майном, інші - виплати збитків від неотриманого прибутку за конфіскацію коштів виробництва, є і такі, які просто хочуть повернути свій маєток.
"Загалом польські ініціатори реституції повідомили про 1,6 тис. зібраних, попередньо перевірених і описаних висновків, що можуть підтвердити колишнє право власності над об'єктами", - зазначає видання.
"Серед об'єктів нерухомості, які вимагають поляки - житлові будинки, десятки гектарів землі і навіть мідна шахта в Харківській області, яку оцінили в півтора мільйона доларів", - пишуть ЗМІ.
Нагадаємо, реституція в міжнародному праві - форма матеріального відшкодування або відновлення порушених майнових прав за збитки, завдані внаслідок підписання несправедливої міжнародної угоди, шляхом повернення до того стану, що існував на момент вчинення дії, яким заподіяно шкоду.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Сейм Польщі проголосував за резолюцію про встановлення 11 липня Днем пам'яті поляків, жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами ОУН-УПА в 1943-45 роках.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?