Моторола, що вижив: в Україні жорстко оцінили Фіделя Кастро
Категорія
Світ
Дата публікації

Моторола, що вижив: в Україні жорстко оцінили Фіделя Кастро

Моторола, що вижив: в Україні жорстко оцінили Фіделя Кастро
Джерело:  Еспресо

У загиблого російського бойовика Арсена Павлова-Мотороли і  померлого кубінського лідера Фіделя Кастро  є спільна риса — їх поєднувало прагнення до безкарних вбивств і тортур.
Таку думку висловив український журналіст Віталій Портніков, передає ONLINE.UA з посиланням на його статтю  Еспресо.tv.

«Загибель Мотороли від смерті Фіделя Кастро відокремлена всього кількома тижнями. Арсен Павлов загинув в Донецьку в 33-річному віці, зумів піднятися на російському соціальному ліфті» від автомийника до «героя ДНР», вбивці і мучителя. Фідель Кастро помер своєю смертю незабаром після 90-річчя», — нагадав автор.
Журналіст додав, що Кастро «на чолі Куби опинився в тому самому 33-річному віці – віці смерті Мотороли».


Читайте також: Смерть Фиделя Кастро: все подробности, фото и видео


«Про найманця з ДНР незабаром забудуть навіть у тій країні, яка послала його вбивати українців. А про Фіделя Кастро будуть пам'ятати завжди, його ім'я увійде в підручники історії і буде згадуватися на сторінках популярних романів. Тому що Фідель – це Моторола, який вижив», — упевнений Портников.


Також він припустив, що його можуть звинуватити у тому, що «порівняння кульгає»: «Фідель – син багатого плантатора, який став революціонером, а Моторола намагався піднятися з соціального дна і зажити звичайної міщанської життям, нехай і за чужий рахунок, якщо вже порівнювати когось з Моторолою, то не Кастро, а мерзотника Че Гевару».


«Те, що дійсно об'єднує донецького бойовика і кубинського диктатора – це не соціальне становище, політичні погляди, не залежність від Москви. Їх об'єднує прагнення до безкарного вбивства і катуванню. Те, що завжди відрізняє людину від монстра», - підкреслив журналіст.


Портников додав, що «Моторола не так вже й багато встиг за своє коротке життя, вбивав полонених, мучив, катував – і насолоджувався», при тому що Кастро «тільки почав у 33 роки».


Читайте також: Смерть Кастро: в мережі пригадали скандальні фото справжньої Кубы

«Перетворив всю Кубу на величезний концентраційний табір, барак. Кубинців – на заручників банди, яка захопила Кубу взимку 1959 року. Люди рятувалися з цього кошмару по-різному. Одні намагалися відвоювати свободу у вовкулаків – і загинули в Затоці Свиней. Інші, не сподіваючись на можливість повалення бандитського режиму, плили з острова у маленьких човниках», — нагадав автор.
Крім того, він зазначив, що кубинські емігранти «зараз святкує смерть гнобителя у Майамі», при тому, що «той, хто залишився – сумує за ним в Гавані».
«Горе буде не дуже довгим. Помре не лише Фідель, але і Рауль, кубинський комунізм впаде, про братів Кастро і їх соратників будуть говорити з ненавистю і в Майаме, і в Гавані. Процес, як любив говорити Горбачов, пішов», — додав журналіст.


Читайте також: В США звістка про смерть Фіделя Кастро викликала святкування: з'явилися фото і відео

Між тим, Портников розповів і про те, що, на думку деяких людей, «не можна порівнювати Моторолу з Фіделем, тому що перший був просто бандитом, а другий – переконаним комуністом».
«Переконань і у того, і у іншого було – кіт наплакав! Моторола, між іншим, говорив про себе, як про прихильника «російського світу». Але цей міф став його цікавити тільки після того, як він зрозумів, як можна піднятися і заробити за його рахунок. Кастро перевтілився в комуніста тільки після того, як вирішив жити на дотації з Радянського Союзу. Якби не СРСР – кубинці позбулися б від банди братів Кастро ще в 50-ті», - пригадав автор.
Журналіст пояснив і те, чому взагалі Кастро не зміг домовитися з американцями, як він потрапив в радянські обійми: «У Вашингтоні не могли пробачити Фіделю розправу над кубинськими реформаторами і лібералами».


Читайте також: Помер Кастро, помре і Путін: соцмережі збентежила смерть Фіделя

«Саме ліберали скинули диктатуру Фульхенсіо Батісти. Саме їх відтіснив від влади Кастро, коли разом зі своїми прихильниками увійшов в Гавану. Підкреслюю – до Гавани, в якій вже не було ніякої диктатури, а було тимчасовий уряд противників режиму. Людей, які боролися за демократію десятиліттями – і потім були вигнані з острова, заарештовані, принижені, розстріляні», - розповів він.


Портников додав, що це є ще одним подібністю Кастро і Мотороли: «Українці скинули диктатуру свого власного Батісти – Януковича. А плодами цієї перемоги скористалися різноманітні Мотороли і Захарченко – на щастя, не на всій території країни. Але це тільки тому, що українці змогли захистити свою країну від бандитів».


«А кубинці – не змогли. І опинилися в заручниках у божевільного на довгі 57 років. І зараз, після його смерті, ще не звільнилися, а тільки наблизилися на крок до свободи і нормального життя. А поки вони будуть стояти в черзі до гробу свого Мотороли так само, як кілька тижнів тому стояли жителі Донецька», — упевнений журналіст.


За його словами, в одній черзі виявляться «ті, хто поклоняється ідолу і ті, кого змусять відстояти».


«І світ буде точно також уражатися цієї скорботи і цій черзі, як він дивувався прощання з Моторолою, Чавесом чи північнокорейськими правителями. Скорбота заручників – це одна з найбільш жахливих сцен», — резюмував Портников.


Як повідомляв ONLINE.UA раніше  в мережі висміяли слова президента Росії Володимира Путіна про померлого Фіделя Кастро.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?