Продаж українського лісу в Європу: економіст зробив гучну заяву
Категорія
Економіка
Дата публікації

Продаж українського лісу в Європу: економіст зробив гучну заяву

Продаж українського лісу в Європу: економіст зробив гучну заяву
Джерело:  online.ua

Вимоги не скасовувати мораторій на експорт необробленої деревини з України до Європи є популістськими і принесуть тільки проблеми українському бізнесу.
Про це в своєму блозі на ONLINE.UA розповів український економіст Борис Кушнірук.
За його словами, в обговоренні мораторію на вивезення лісу з України «головна теза захисників цього мораторію полягала в тому, що ми таким чином повинні захистити внутрішніх підприємців, які займаються розпилюванням деревини, щоб у них було сировина».
Нагадаємо, президент України Петро Порошенко пообіцяв європейцям ініціювати законопроект про скасування мораторію на експорт лісу в обмін на фінансову допомогу Європи.
«Дивіться, кажуть, у нас же корумпована країна, у нас же, бачите, проблеми з податковою системою, у нас високе податкове навантаження, у нас немає доступу до дешевих кредитів. Так ось, з огляду на те, що все у нас так погано, потрібно захистити наших виробників. І захистити їх потрібно тим, що ми закриємо можливості вільно купувати на ринку. Вільно закуповувати цей ліс і експортувати», - розповів економіст.
Читайте також: У ЄС визнали: Порошенко дещо пообіцяв їм за фінансову допомогу
Кушнірук додав, що в такому підході є серйозна проблема.
«Замість того, щоб поліпшити податкову систему, знімати причини, які породжують корупцію, створюють несприятливі умови в грошово-кредитній політиці, ми консервуємо все це. Ми хочемо за рахунок захисту внутрішнього ринку, накладенням мораторію створити вигідніші умови для внутрішніх виробників, при тому, що залишаємо всі інші проблеми в незмінному вигляді», - підкреслив він.


Експерт упевнений, що «це - той шлях, який нікуди не веде, навпаки, він нас веде в депресивний стан, він нас веде тільки в сировинну економіку».
«Західні експерти відзначають: вибачте, але в цьому випадку ви, по-перше, порушуєте норми СОТ, по-друге, ви порушуєте норми Угоди про асоціацію з ЄС. Якщо ви розраховуєте, що будете створювати якісь неринкові системи преференцій і неринкові системи захисту внутрішніх товаровиробників, і при цьому сподіватися, що ви будете поставляти без обмежень продукцію, експортувати на зовнішні ринки, то це ілюзія. Цього не буде», - розповів економіст.

Читайте також: ЄС дасть Україні сотні мільйонів євро, але є дві умови
На закінчення Кушнірук нагадав, що західні експерти попереджали українців: «Якщо ви хочете, щоб ваші товаровиробники мали доступ до інших ринків, такі ж умови повинні отримати інші іноземні компанії на території України».
«Тому очевидно, що такий шлях захисту українців та українських виробників є вкрай неефективним, він нікуди нас не приводить», - резюмував він.
Більше читайте на ONLINE.UA: Запрет на продажу леса и путь Украины в никуда.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?