На Донбасі зрозуміли, хто такий "російський брат", і просять Україну не кидати їх
Категорія
Події
Дата публікації

На Донбасі зрозуміли, хто такий "російський брат", і просять Україну не кидати їх

На Донбасі зрозуміли, хто такий "російський брат", і просять Україну не кидати їх
Джерело:  online.ua

Місцеві жителі на Донбасі просять бійців АТО «не кидати їх», після того як вони переконалися в тому, що насправді являють собою так звані «російські брати».
Таку думку в інтерв'ю ONLINE.UA висловив священик Української греко-католицької Церкви Микола Мединський (Залізняк), капелан із зони АТО.


«Мене дивувало, що люди (з місцевих на Донбасі - Ред.) не розуміли, що відбувається насправді. Пізніше розуміння прийшло. Але коли ми, наприклад, в лютому 2015 року заїхали до Маріуполя, нас ще зустрічали як ворогів. А у нас ще на машині червоно-чорні прапори були. Доходило до того, що нас по дорозі зупиняли, мало сорочки на грудях не рвали: чого ви прийшли? Ви хочете нашої крові напитися?.. Таке всяке», - згадує Мединський.


«Ось цього я зрозуміти не міг. Тому що мені здавалося, що ідея побудови держави, ідея захисту своєї землі - це такі елементарні істини, зрозумілі навіть малій дитині. Бо, якщо в твій будинок приходить злодій, треба спочатку його вигнати з дому. А тоді вже дивитися, якої шкоди завдано, вирішувати, як нам ставитися до цього», - продовжив священик.


«Але те, що неможливо для людини, - можливо для Бога. Господь завжди спрямовує все на краще. Коли ми вже на Великдень приїхали, буквально через три місяці, ситуація абсолютно була інша. Люди вже в більшості своїй не зустрічали нас вороже. Не скажу, що вітали всі 100% або хоча б 80-90%, але більше половини - так точно. Уже люди не проклинали, а навпаки», - згадує Мединський.



Читайте також

:

Ми

ловили на Донбасі офіцерів-росіян, а місцевих жителів "роззомбовували" - командувач сектора М


«Заходиш в магазин - і чуєш щирі вітання, слова "хлопці, не кидайте нас, бережи вас Господь... "Бабусі вже слідом перехрещували, просили берегти себе. І всюди ми чули одне й те саме: "Не кидайте нас". Воно повторювалося, як молитва. "Не залишайте нас...", - продовжив священик.


«Повинен вам сказати, що я від природи - дуже цікавий. Тому намагаюся при першій-ліпшій можливості поспілкуватися з людьми. Тут теж намагався виходити на розмову, щоб зрозуміти, що ж стало рушійною силою для такої кардинальної зміни поглядів. Запам'яталася розмова з продавщицею однією», - розповів капелан.


«Вона розповідала: нас лякали, ми очікували побачити якихось страшних бандерівців, які прийдуть і будуть тут все руйнувати і знищувати. Натомість, каже, ми побачили привітних хлопців з приємною чистою українською мовою, які приходили, віталися: "Добрий день вам" або "Слава Ісусу Христу" (ніяк не могла вона згадати це "якесь християнське вітання"). Розповідає: хлопці були дуже ввічливі. "Візьміть, будь ласка, гроші", "дайте мені ту чи іншу", "до побачення" - і обов'язково з посмішкою. А ми, каже, мали можливість порівняти з тим, що відбувалося по ту лінію фронту, де приходив "російський брат", і всі ці слова ввічливості заміняв удар прикладом в груди», - наводить священик розповідь місцевої жительки.


«Де, в кращому випадку, він брав з прилавка сам, а в гіршому - самі люди повинні були ще скидати в сумку і нести в багажник», - додав священик.


«Ось таким чином змінювалися стереотипи. Патріотизм у кого-то приходить з-за ідеї, у когось - через віру, у когось - через запал, у когось - через економіку, а у когось - через ось таку гірку практику», - розповів священик.



Більше

читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: На Донбасі вже говорять: скільки Путін буде пити нашу кров? - Капелан з АТО

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?