В "Нафтогазі" зробили важливу заяву щодо ціни на газ для українців
Категорія
Економіка
Дата публікації

В "Нафтогазі" зробили важливу заяву щодо ціни на газ для українців

В "Нафтогазі" зробили важливу заяву щодо ціни на газ для українців
Джерело:  online.ua

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" прогнозує зниження ціни на газ для всіх категорій українських споживачів в разі перемоги в судових позовах з російським газовим монополістом «Газпромом», заявив глава НАК «Нафтогаз України»  Андрій Коболєв.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв'ю Коболєва телеканалу "24".


У той же час Коболєв заявив, що «Нафтогаз» може програти в судовій в тяжбі в Стокгольмському арбітражному суді з російським "Газпромом" 38 мільярдів доларів.


"У разі програшу за першим позовом, якщо «Газпрому» вдасться довести, що за матеріальним становищем "бери або плати" НАК "Нафтогаз" повинен компенсувати суму, виплата 38 млрд дол. буде непідйомною сумою для компанії", - сказав Коболєв.


При цьому, за його словами, у компанії є запасний план, деталей якого він поки не може розповісти, але в разі реалізації якого гарантом виплати суми стане не держава.


Читайте також:  Україна і російський газ: став відомий результат переговорів


"Є дуже малозролуміла багатьма спостерігачами з боку особливість цього позову, як і інших схожих. Судяться юридична особа "Нафтогаз" у державній власності, "Газпром" - суб'єкт приватного права. Це відносини двох комерційних компаній. Судитися з державою було б складніше", - заявив Коболєв.


Він також акцентував, що в разі виграшу в судових позовах з російським "Газпромом" газ для всіх категорій споживачів в Україні подешевшає. "Якщо в рамках купівлі-продажу газу довести нашу позицію, це буде означати зниження справедливої ​​ціни газу в порівнянні з тією, яка діє зараз. Це буде стосуватися всіх", - заявив глава «Нафтогаз - України».


Крім того, за його словами, виграш в рамках контракту на транзит газу означатиме для "Нафтогазу" компенсацію за минулий період, коли Україна недоотримала кошти за поставки російського газу в країни Євросоюзу.


"Ці гроші прийдуть в "Нафтогаз" і уряд, як акціонер, зможе ними розпорядитися", - додав Коболєв.


Як повідомляв ONLINE.UA,  в кінці листопада стало відомо, що "Нафтогаз України" в Стокгольмському арбітражі вимагає від російського "Газпрому" збільшення плати за транзит газу по українській території, яка може вирости на чотири мільярди доларів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?