Прийнято резонансне рішення щодо українських скарбів, на які претендує Росія
Категорія
Світ
Дата публікації

Прийнято резонансне рішення щодо українських скарбів, на які претендує Росія

Прийнято резонансне рішення щодо українських скарбів, на які претендує Росія

Суд Амстердама прийняв рішення повернути Україні скіфське золото, вивезене на виставку в Нідерланди до анексії Криму, на яке претендувала Росія.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Європейську правду".
Суд прийняв рішення на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з яким твори мистецтва повинні бути повернуті суверенній державі, яка надала ці твори до тимчасової експозиції.
Водночас чотири музеї в Криму - Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник та Національний заповідник "Херсонес Таврійський" - звернулися до суду з вимогою повернути експонати на анексований РФ півострів. Судді відкинули їх вимогу, оскільки Крим не є суверенною державою.

Читайте також: Н ідерланди ставлять Україні підніжку в важливій суперечці з Росією
На думку суду, Україна по праву вимагала повернути свою культурну спадщину.
Нагадаємо, згідно з українським законодавством, всі надані в музей Нідерландів експонати є частиною Музейного фонду України і можуть передаватися на тимчасове зберігання на підставі укладених контрактів. Дія контракту, який надає право на тимчасове зберігання колекції Музеєм Алларда Пірсона, минув 13 червня 2014 року, після чого, відповідно до закону, ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.
Водночас рішення суду не означає, що цінності одразу повернуться в Україну. Судді вирішили, що золото залишиться в музеї Алларда Пірсона ще протягом трьох місяців, щоб одна зі сторін судового процесу могла подати апеляцію в разі незгоди з рішенням представників Феміди. Ще до вердикту обидві сторони заявляли про намір оскаржити рішення, якщо воно буде не на їхню користь.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше в Печерському районному суді Києва наклали арешт на експонати виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі", однак окупаційна "влада" Криму заявила, що накладений Україною арешт нічого не означає.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?