Стало відомо, скільки банків можуть закрити в Україні - прогноз економіста
Категорія
Економіка
Дата публікації

Стало відомо, скільки банків можуть закрити в Україні - прогноз економіста

Стало відомо, скільки банків можуть закрити в Україні - прогноз економіста
Джерело:  online.ua

В цілому з моменту початку процесу очищення української банківської системи в Україні можуть закрити до 100 проблемних банків, які ще до 2014 року були неспроможними, при цьому нині з ринку виведені більше 85 банків.


Таку думку в своєму блозі на ONLINE.UA висловив економіст Борис Кушнірук.


«З політичної точки зору тема, безумовно, вигідна. Багато людей постраждали від того, що банки збанкрутували. Інша справа, що реальна ситуація полягає в тому, що ці банки збанкрутували далеко не сьогодні. Фактично, банкрутство банківської системи ми мали, починаючи з 2008-2009 років», - сказав Кушнірук.


«Саме в той період, після значного буму банківського кредитування, виникла ситуація, коли настала криза, і у нас до половини всіх активів банків були проблемними. Це не означає, що всі вони були абсолютно безнадійними, за деякі з них були застави, але ці застави знецінилися в багато разів», - продовжив економіст.


«Наприклад, раніше однокімнатна квартира десь могла коштувати 100 тисяч доларів, і далеко не в центрі міста. А зараз, дай Бог, щоб її за 30-35 тисяч продати. Тому, в результаті такого знецінення активів в банківській системі, весь банківський бізнес виявився фактично в стані прихованого банкрутства», - вважає Кушнірук.


Читайте також:  Єдиний спосіб перемогти корупцію в Україні


«Ще коли її призначали на посаду (главу НБУ Валерію Гонтареву - Ред.), я відзначав, що перед Національним банком стоять три основні завдання: стабілізація курсу гривні, грошово-кредитна політика, яка б стимулювала розвиток економіки, і третє завдання - дуже важливе і дуже непопулярне - закриття значної кількості банків», - продовжив Кушнірук.


«І я вже тоді називав цифру, що нам доведеться закрити як мінімум до ста банків», - сказав економіст.


«Події показують, що зараз вже закрито понад 85-ти. Це я до чого? Насправді, більшість цих банків перетворилися задовго до 2014 року, коли прийшла Гонтарева, на подобу таких собі фінансових пірамід, в яких коштів клієнтів вже давно не було, вони були розкрадені», - сказав Кушнірук.


«Проблема не тільки в тому, що ці банки вкрай небезпечні для економіки, для фізичних осіб, для юридичних осіб, де теж величезні втрати є. Вони є дуже поганими для економіки, так як споживають громадські ресурси, тому що депозити і фізичних осіб, і юридичних осіб - це суспільний ресурс», - додав економіст.



Більше  читайте в блозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA: В Україні можуть закрити ще 30-40 банків

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?