Дальше гратися не можна було: економіст детально пояснив, чому держава забрала "ПриватБанк"
Категорія
Економіка
Дата публікації

Дальше гратися не можна було: економіст детально пояснив, чому держава забрала "ПриватБанк"

Дальше гратися не можна було: економіст детально пояснив, чому держава забрала "ПриватБанк"
Джерело:  online.ua

Економіст Борис Кушнірук пояснив причини, які привели до націоналізації «ПриватБанку », і пояснив, чому держава не могла більше зволікати з подібним рішенням.
Свою думку Кушнірук висловив у своєму блозі на ONLINE.UA.
"ПриватБанк" - це один з тих найбільших банків в країні, які є основою нашої олігархічної економіки. Вона почала формуватися ще на початку нульових років, коли нинішні олігархи формували свої основні капітали...», - сказав Кушнірук.
«І власні банки виконували дуже важливу функцію - вони були тими пилососами, які викачували з економіки та з населення ресурси, а потім їх вкладали у власний бізнес. І все здавалося навіть непогано - коли у тебе все зростає, то, в принципі, ти можеш навіть платити відсотки по тих кредитах, які тобі видав твій же банк, зрозуміло, на найбільш вигідних умовах», - продовжив економіст.
За його словами, подібна ситуація зберігалася до 2008 року, а в 2008 році відбувся колапс - світова криза.
"Він значною мірою був пов'язаний з кризою у світовій економіці, доклали свою руку наша Тимошенко, тоді прем'єр-міністр, і голова Національного банку Володимир Стельмах. І ця криза 2008-2009 років, коли в 2009 році ми втратили 16% ВВП, не міг не відбитися на стані банків», - вважає Кушнірук.
Читайте також: На ціоналізація "ПриватБанку": Рада прийняла пропозицію Порошенка
«Уже тоді вся банківська система стала по суті банкрутом. Оціночно, від 40 до 50 відсотків усіх активів були проблемними, тобто їх потрібно було вийняти з капіталу. І це означало не що інше, як банкрутство, визнання факту, що вся банківська система - банкрут», - продовжив економіст.
За словами Кушнірука, потім було деяке пожвавлення 2010-2012 років. "Але після того, як в кінці 2012 року знову почали валитися сировинні ринки, ситуація в банківській системі (яка просто була зафіксована, де 40-50% було проблемних активів) знову почала погіршуватися. І вже події кінця 2013, 2014 роки тільки створили стан колапсу, коли стало очевидним, що в такому вигляді банківська система існувати просто не може», - сказав Кушнірук.
Після цього, вважає Кушнірук, виникла загроза: "Що робити олігархові - або довести до банкрутства свій банк, або позбутися всього бізнесу, який був створений, в тому числі за рахунок висмоктування коштів з економіки?"
"Зрозуміло, що вони з легкістю погоджувалися покласти банки. І у Національного банку, за великим рахунком, особливого вибору не було - в такому вигляді банки залишати в економіці було неможливо», - продовжив економіст.
«З "Приватом" все було гірше, тому що, завдяки дуже гарній технологічній платформі роботи з населенням, дуже якісній, вони дуже якісно викачували кошти з населення. Але продовжували вкладати ці кошти у власний бізнес», - пояснює Кушнірук.
«Завершилося вже тим, що коли Національний банк намагався хоч якось зупинити цей процес і заборонив збільшувати портфель депозитів, вони розробили якесь ноу-хау: створили платформу, яка називалася People to people, і передбачала, що фактично вони кошти вже брали не на банк, тому що там встановлені обмеження, а на небанківські установи», - продовжив економіст.
За його словами, люди, самі не усвідомлюючи, фактично позбавляли себе шансів потім отримати кошти з фонду гарантування вкладів.
"Тому, коли 80 тисяч чоловік були задіяні в цій системі People to people, стало очевидно, що далі так грати з "Приватом"не можна», - вважає Кушнірук.
«Таким чином, питання полягає в тому, що етап існування нашого олігархічного капіталізму підійшов до кінця, правда, ховаючи під собою величезні ресурси країни, наші з вами, тому що їх витягують з нашої з вами кишені....», - заявив Кушнірук.
«Тому питання не тільки в тому, що ми зараз націоналізуємо "ПриватБанк". Питання в тому, яким чином нам формувати економіку в цілому, не на олігархічній основі. З цим, на жаль, проблеми, тому що уряд не дуже розуміє, як це робити», - вважає економіст.



Більше  читайте в блозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA: Есть одна опасность: о национализации "ПриватБанка"

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?