Ляльководи Савченко поспішають, але проблеми будуть не тільки з нею
Категорія
Політика
Дата публікації

Ляльководи Савченко поспішають, але проблеми будуть не тільки з нею

Ляльководи Савченко поспішають, але проблеми будуть не тільки з нею
Джерело:  online.ua

Презента

ція Надією Савченко громадського руху "РУНА"

, здатного, за словами ініціаторів, в разі необхідності стати політичною партією, остаточно позначило тренд 2017 року української політики. Це популізм, що дає можливість швидко набрати рейтингові очки різним політичним силам.


Логіка підвищеної політичної активності Савченко має кілька складових. З одного боку, відомому парламентарію необхідно продемонструвати співгромадянам, що виключення з фракції "Батьківщина" і позбавлення статусу члена ПАРЄ - всього лише прикрі епізоди, які не призведуть до падіння її впливу. З іншого - ляльководи Савченко поспішають, вже пожертвувавши її високим рейтингом довіри. Судячи з усього, вони прагнуть вплинути не тільки на врегулювання конфлікту на Донбасі, вкладаючи в уста Надії Савченко відповідні меседжі, а й мають намір впливати на суспільно-політичні процеси в Україні в цілому. Ідея демонтажу Української держави знизу виглядає для Кремля досить привабливою. Цікаво, що влітку Савченко вже озвучувала свої підходи до реформування державного устрою країни, в яких відчувається вплив Віктора Медведчука, особисте знайомство з яким парламентарій заперечує.


Ставка на популізм має під собою підстави. Українське суспільство вже майже три роки живе в стані постійного стресу, що навряд чи відповідає нормальній практиці існування сучасної європейської нації. Нормальній людині складно жити в умовах постійної суспільної напруги і падіння рівня життя. Запит на швидкі та ефективні рішення високий в суспільстві, а дії влади не тільки часто нагадують імітацію бурхливої ​​діяльності, але і не завжди супроводжуються ефективною інформаційною підтримкою. Виходить значний розрив між бажаним і дійсним, що відбивається на суспільно-політичній ситуації в країні.


Юлія Тимошенко, яка провела більшу частину року в опозиції, встигла заявити, що партія "Батьківщина" піде на дострокові парламентські вибори самостійно. Нагадаю, що нині діючий виборчий закон інших варіантів не передбачає. Варто зауважити, що Юлія Володимирівна в другій половині 2016 року витратила чимало часу і сил, щоб донести думку про доцільність проведення таких виборів до співгромадян, але без особливого успіху. Критику дій уряду у виконанні Тимошенко також не варто переоцінювати: за час політичної кар'єри лідера "Батьківщини" публічних позитивних оцінок удостоювалися тільки ті склади Кабміну, якими керувала вона сама.


Недавній союзник Тимошенко, головний радикал країни Олег Ляшко, останнім часом перетворився на її нещадного критика. Без спогадів про власне "сердечне" минуле він називає леді Ю "московською зозулею" та звинувачує в антиукраїнських діях. Настільки помітна корекція позиції РПЛ в цій ситуації виглядає цілком логічною: ситуативна співпраця дала партії матеріальні дивіденди під час розгляду бюджету-2017 і помітно нервує конкурента по електоральному полю. Думаю, Ляшко продовжить критикувати Тимошенко і надалі, залишаючись досить ефективним спойлером для колишньої керівниці. Обидва політики набили руку в практичному популізмі - він приніс їм очевидні політичні дивіденди, і відмовлятися від цієї форми впливу на виборців ні Ляшко, ні Тимошенко не мають наміру.


Буквально через місяць після створення Руху нових сил Міхеїл Саакашвілі оголосив про присутність в партійних лавах 25 тисяч чоловік. Високі темпи створення політичної сили, яка без докорів сумління примазується до образу В'ячеслава Чорновола, свідчить про готовність громадян України шукати нових рятівників країни. Шкода, що злі язики стверджують: в регіонах до команди Саакашвілі приєднуються переважно неодноразово збиті льотчики. Схоже, досвідченому рухівцеві (в Грузії Міхеїл Ніколозович очолював партію "Національний рух") доведеться зробити нові відкриття про політичні пристрасті українців і національні особливості партійного будівництва.



Читайте також

:

Савченко

намагалася прорватися в ДНР і говорила, що бачить Плотницького і Захарченка в Радіе


Нерішучість влади, високий рівень корупції і нездатність політичної еліти усвідомити необхідність поступатися своїми інтересами заради державних роблять популізм найбільш запитаним способом просування до вищої політичної ліги. Вважаю, що в 2017 році його візьмуть на озброєння як представлені у вищому законодавчому органі країни партії, так і ті, які прагнуть отримати депутатські мандати.


На жаль, подібний сценарій розвитку ситуації залишає мало простору для позитивних прогнозів. В умовах протистояння з Росією кожен новий виток популізму є прямою і явною загрозою Україні.


Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?