Одне з найважливіших підприємств України віддадуть в оренду: з'явилися документи
Категорія
Економіка
Дата публікації

Одне з найважливіших підприємств України віддадуть в оренду: з'явилися документи

Одне з найважливіших підприємств України віддадуть в оренду: з'явилися документи
Джерело:  online.ua

Виробничі потужності публічного акціонерного товариства "Одеський припортовий завод" будуть зупинені 31 грудня 2016 року, а саме підприємство вживе заходів для передачі цілісного майнового комплексу в оренду.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на видання "Наші гроші", яке наводить відповідне розпорядження Кабінету міністрів "Про погодження реструктуризації боргу ПАТ "Одеський припортовий завод" перед НАК "Нафтогаз України".
Розпорядження Кабміну було прийнято в середу, 28 грудня, і передбачає в тому числі реструктуризацію боргу ОПЗ перед "Нафтогаз України" за поставки природного газу, починаючи з 1 квітня 2017 року рівними частинами строком на два роки і без нарахування відсотків.



У документі також наголошується, що орієнтовний термін передачі ОПЗ в оренду складе близько 3 місяців.


Згідно з

пояснювальною запискою до розпорядження

, це дозволить забезпечити погашення боргу заводу за газ перед "Нафтогаз України".




У розпорядженні також зазначається, що Фонд державного майна України розробив проект вищевказаного розпорядження Кабміну відповідно до рішень, які були прийняті 23 грудня на нараді у першого віце-прем'єра Степана Кубіва для недопущення зростання боргу заводу.


Читайте також

:

Стало

відомо, як Росія і ДНР-ЛНР заважають Україні продати важливе підприємство

При цьому в протоколі узгодження позицій зазначено, що "Нафтогаз України" виступив категорично проти такого рішення уряду, оскільки реструктуризація боргу на безвідсотковій основі не компенсує витрат компанії, позаяк "Нафтогаз" залучав кредитні ресурси для розрахунків за спожиті, але не оплачені ОПЗ обсяги газу в липні-грудні. "Вартість капіталу на внутрішньому фінансовому ринку становить 19-20% річних", - заявили в "Нафтогазі".


У той же час в остаточній довідці про погодження проекту з членом правління "Нафтогаз України" Юрієм Колбушкіним зазначено, що він був "узгоджений із зауваженнями, які не враховано".


У частині узгодження цього проекту з Міністерством фінансів зазначено, що документ був "кинутий в ящик Мінфіну 24 грудня, станом на 27 грудня 2016 року канцелярією Мінфіну не зареєстрований".


Без зауважень також погодили проект в Мін'юсті і Міністерстві економічного розвитку, яке очолює Степан Кубів.



«Наші гроші» при цьому підкреслюють, що після Революції Гідності експортні потоки ОПЗ пішли через офшорні і інші компанії, пов'язані з лідерами парламентських фракцій "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт".


Також повідомлялося, що проти керівника ОПЗ Миколи Щурікова, голови наглядової ради Сергія Переломи і ряду інших посадових осіб підприємства було порушено кримінальне провадження за розтрату 205 млн грн при оплаті газу компанії з групи "Приват".


Станом на кінець жовтня, за оцінками ФДМ, сумарна кредиторська заборгованість ОПЗ становила близько $303 млн, з яких $251 млн - підтверджений Арбітражним інститутом Торгової палати Стокгольма борг за природний газ перед компанією Ostchem Holdings.


Планувалося, що зобов'язання погасити цей борг буде покладено на переможця конкурсу з приватизації.


Однак 7 грудня Фонд Держмайна України підтвердив, що жодна компанія не подала заявку на участь в повторному аукціоні з продажу державних акцій ОПЗ.


Як повідомляв ONLINE.UA,

в жовтні депутат від "Народного фронту" Ігор Лапін заявляв, що Одеський припортовий завод можна приватизувати за 250 мільйонів доларів за умови того, що в конкурсі з приватизації ОПЗ братимуть участь не менше 6 компаній

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?