Радник Путіна приїхав до Луганська, був сходняк: спогади про те, як Донбас віддали Росії
Категорія
Події
Дата публікації

Радник Путіна приїхав до Луганська, був сходняк: спогади про те, як Донбас віддали Росії

Радник Путіна приїхав до Луганська, був сходняк: спогади про те, як Донбас віддали Росії
Джерело:  online.ua

Колишній народний депутат Володимир Ландик поділився спогадами про роль екс-керівника фракції "Партії регіонів" Олександра Єфремова в сепаратистському русі в Луганській області в 2014 році.
Про це Ландик розповів у літньому інтерв'ю ONLINE.UA, про яке редакція вирішила нагадати в зв'язку з тим, що 3 січня 2017 року Єфремову і його адвокатам був переданий обвинувальний акт у справі про сепаратизм.
Відзначимо, Єфремову інкримінуються посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та низка інших злочинів. Після вручення обвинувального акта справа може бути передана до суду.
Зокрема Ландик влітку розповів, що організаторами сепаратистського руху в Луганській області в 2014 році були тодішні голова фракції Партії регіонів у ВР Олександр Єфремов та народні депутати від КПУ Петро Симоненко і Спиридон Кілінкаров.
Читайте також: Єфремов здав Луганськ під гарантії від Путіна - екс-нардеп Ландик
За словами Ландика, Єфремов в 2014 році пообіцяв представникам луганських еліт захист їх бізнесу в разі захоплення регіону російським маріонетковим урядом.
«Єфремов їх зрадив (луганські еліти - ONLINE.UA.), не виконав того, що обіцяв. У лютому 2014 року в Луганську був сходняк. Приїхали брат Королевської (Костянтин Королевський, колишній заступник міністра регіонального розвитку Російської Федерації, - ONLINE.UA) і Сергій Глазьєв, радник Путіна, який часто до нас їздив», - розповів Ландик.
«Вони зустрілися з Єфремовим і домовилися, як ділити активи після повалення української влади в Луганську. Єфремову сказали: "Нам не потрібен Луганськ, Донецьк - ви тут будете командувати!" І розподілили: кому з місцевих бізнесменів дістануться шахти, кому сєверодонецький "Азот". У Луганську - кому універмаги, кому - ринки», - продовжив Ландик.
«І Єфремов під гарантії Путіна пообіцяв цей "переділ" свого оточення. А ті вірили: Путін в Луганськ увійде! І мені особисто говорили: "Перестань мочити Єфремова! Ми всі в одній команді!" Я відповідав: "У якій команді? Хлопці, я з вашої смердючої партії давно вийшов. У вас зараз не партія, а просто "паханат", бандитська організація! Ось і працюйте в своїй бандитської організації!" А вони мені: "Та ти розумієш !? Росіяни зайдуть, росіяни підуть, ми їм не потрібні, ми тут залишаємося!" А я їм пояснював: "Це війна на роки!", - згадує Ландик.

Читайте також: ГПУ заборонила публікувати інтерв'ю Ландика ONLINE.UA: Луценко розслідує здачу Луганська Єфремовим
«Я цю інформацію озвучував в СБУ (навесні 2014 року, - ONLINE.UA), і вони мене просили її не розголошувати: не давати прізвища, не розповідати про це. Виходить - вже порушую. Але я ці обіцянки давав два роки тому, і якщо СБУ - по ... р, то буду розповідати журналістам», - сказав Ландик.
За його словами, зустріч з Королевським і Глаз'євим пройшла в маєтку Єфремова.
«Їх здали, і запис їхньої розмови є у Петрулевича, того що був у нас півтора місяці главою СБУ (Олександр Петрулевич, глава управління СБУ в Луганській області з 10 березня по 15 квітня 2014 року, - ONLINE.UA). І Петрулевичу особисто я віддав відео - як з "Укркомунбанку" (власник - Едуард Лозовський, є одним і близьким бізнес-партнером Олександра Єфремова. Єфремов був головою правління банку в 1996-1997 роках, - ONLINE.UA) привозили гроші в СБУ (захоплене сепаратистами, - ONLINE.UA)», - розповів Ландик.
За його словами, момент, коли виносили гроші в сумках з банку і вантажили їх в машину Daewoo зеленого кольору, знятий на відео.
«Ця машина їхала в СБУ, а ми ззаду знімали. Потім з даху облспоживспілки знімали ці сумки у дворі СБУ - як з них діставали гроші. І саме ці гроші роздавали в сквері навпроти. Цей запис я віддав Петрулевичу», - розповів Ландик.
Відзначимо, після виходу першої частини інтерв'ю "Єфремов здав Луганськ під гарантії від Путіна" Ландика викликав для бесіди генпрокурор України Юрій Луценко. Бесіда відбулася 2 червня, після чого Ландик, посилаючись на таємницю слідства, заборонив ONLINE.UA публікувати другу частину матеріалу, присвяченого Єфремову.
30 липня Генеральна прокуратура України затримала Олександра Єфремова. Після цього ONLINE.UA опублікував другу частину інтерв'ю: Єфремов подарував Ахметову "Краснодонвугілля" за підтримку перед Януковичем.
Більше читайте в статті на ONLINE.UA: Путін обіцяв Донецьк і Луганськ місцевим: матеріал ONLINE.UA, після якого заарештували Єфремова

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?