Це терміново: у Порошенка є один варіант перемогти Ахметова, Пінчука та інших олігархів
Категорія
Політика
Дата публікації

Це терміново: у Порошенка є один варіант перемогти Ахметова, Пінчука та інших олігархів

Це терміново: у Порошенка є один варіант перемогти Ахметова, Пінчука та інших олігархів
Джерело:  online.ua

Останні події навколо українських олігархів дають підстави для більш ефективної деолігархізації української економіки і політики. Цей пункт записаний в передвиборчій програмі Петра Порошенка, що дає додаткові резони для його реалізації.


Сьогодні можна констатувати, що олігархічна модель розвитку виявилася збитковою для України. Її результатами стали збагачення одиниць і зубожіння мільйонів, обмеження економічних і політичних можливостей національної буржуазії, перетворення України на аутсайдера Європи з багатьох аспектів.


Нинішнє становище нашої країни багато в чому обумовлено впливом олігархів, які чимало досягли успіху в формуванні власних образів. Рінат Ахметов позиціонував себе "королем Донбасу" і успішним власником футбольного клубу, Віктор Пінчук - найрозумнішим і просунутим, тісно інтегрованим в західне співтовариство (форум YES, Клятва дарування та інше), Дмитро Фірташ - меценатом і патріотом України. Про патріотизм чимало говорив і Ігор Коломойський, чий інформаційний холдинг недавно закрив мовлення каналу Ukraine Today.



Читайте також

:

На

ціоналізація "ПриватБанку": Коломойський продовжить грати в кішки-мишки з Порошенком

На перевірку все виявилося куди прозаїчніше. Рінат Ахметов покірно спостерігав за тим, як нібито підконтрольний йому Донбас був інфікований сепаратизмом, а частина регіону - окупована. Він вже зіткнувся з перспективою втратити статус найбагатшої людини України. Дмитро Фірташ не приховує зацікавленості у відновленні старих газових схем, а "Інтер", співвласником якого є застряглий в Відні олігарх, раз у раз потрапляє в скандали через свою редакційну політику. Ігор Коломойський навряд чи порушуватиме тему патріотизму найближчим часом, а

Віктор Пінчук спробував одночасно загравати з Кремлем і майбутньою адміністрацією Дональда Трампа

.


Перехід в державну власність "ПриватБанку" і така, що стала скандальною, стаття Віктора Пінчука в The Wall Street Journal, в якій запропоновані "хворобливі компроміси" з Росією, ні в чому не обов'язкові для Кремля, створили хороші умови для здійснення деолігархізації. Нагадаю, що цей процес знайшов відображення у передвиборній програмі Петра Порошенка в 2014 році. Більш того - Помаранчеву революцію 2004 року часто називали виступом мільйонерів проти мільярдерів, правда, її плоди в економічній сфері якось загубилися за пошуками приватного інтересу сильних світу цього.


Зменшення впливу олігархів на всі сфери життя держави є асиметричною, але реальною відповіддю на кинутий виклик. Навряд чи це станеться через гучні судові процеси, скоріше, мова йде про відділення мух від котлет - масштабних інтересів власників великого бізнесу від спроб монополізувати політичний вплив на ситуацію в країні.


Очевидно, одна зі складностей полягає в тому, що і глава держави підпадає під класичне визначення "олігарх". Його фінансова незалежність і високий матеріальний статус в кризовому українському суспільстві сприймаються неоднозначно. З іншого боку, саме у Порошенка є реальні можливості реалізувати ці плани, принаймні, ініціювати конкретні кроки і зрушити процес з мертвої точки. Для цього президенту необхідно не тільки тиснути на існуючих олігархів, але й не створювати умови для появи нових. Це завдання виглядає проблематичним для реалізації, але не безнадійним.


Слід розуміти, що деолігархізація через скасування результатів приватизації і конфіскацію активів істотно підірве інвестиційну привабливість України. Такий сценарій виглядає неприйнятним, оскільки в умовах гібридної агресії Росії зіграє проти нашої країни. Мабуть, єдино можливий варіант - посилення можливостей малого і середнього бізнесу, який останнім часом все частіше стає донором фінансових ресурсів. Цей шлях буде непросто пройти, оскільки вплив на медіаринок і законодавчий орган українських олігархів досить переконливий, а в разі небезпеки вони зможуть консолідувати свої зусилля. Але преференції національної буржуазії мають не тільки економічний, а й політичний підтекст: саме вона стала неврахованим Кремлем фактором, який багато в чому допоміг нашій країні вистояти в 2014 році. І їй доведеться спертися на громадянське суспільство, слабке і не завжди ефективне, але здатне до зростання і посилення впливу.


Читайте також

:

Донбас

чекають різні сценарії, крім одного, а у Порошенка з'явилися проблеми


За великим рахунком, деолігархізація - серйозний іспит для українського суспільства в цілому на його готовність до змін усталених правил гри, на здатність політиків сприймати нові правила гри, а бізнесменів - свідомо розділяти важелі впливу і відокремлювати власну вигоду від національних інтересів. Вважаю, що це - не просто гучне слово, а реальний шанс для України змінитися в умовах існуючої загрози суверенітету країни.



Євген Магда,, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?