Путін проговорюється: в різдвяному привітанні президента Росії знайшли цікаву деталь
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін проговорюється: в різдвяному привітанні президента Росії знайшли цікаву деталь

Путін проговорюється: в різдвяному привітанні президента Росії знайшли цікаву деталь

Російський правозахисник і публіцист Євген Іхлов звернув увагу на те, що навіть у різдвяному привітанні президент Росії  Володимир Путін  проговорюється щодо авторитарної суті свого режиму.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook Іхлов.
На підтвердження своїх слів, правозахисник наводить уривок з різдвяної промови Путіна:
"Величезну, воістину унікальну роль у відродженні високих моральних цінностей, заощадженні нашої багатющої історичної та культурної спадщини грає Російська православна церква, та інші християнські конфесії. Нарощується їх взаємодія з державними та громадськими структурами в справах освіти, просвіти і добродійності, в зміцненні інституту сім'ї і вихованні підростаючого покоління. І звичайно, вони багато роблять для гармонізації міжнаціонального і міжрелігійного діалогу, збереження в нашій країні громадянського миру та злагоди. Така велика, творча робота заслуговує глибокої вдячності і поваги".
Іхлов пропонує звернути увагу не на "розмивання вже неіснуючих для РПЦ МП конституційних меж між церквою і державою", а на авторитарності російської політики.
"По-перше, чарівний оборот: "інші християнські конфесії". Він так нагадує знаменитий радянський мем: "великий російський й інші народи СРСР". Можна подумати, що християнських конфесій - сила-силенна? А всього-то було додати: католицька, вірмено-григоріанська церкви, євангелічні деномінації... і все! Участь коптів і ефіопів в збереженні найбагатшої вітчизняної спадщини не проглядається (один, правда, майже сам все на початку і створив, але не зберіг)", - пише правозахисник.
Читайте також: З трієчників в президенти: мережу розбурхало фото атестата Путіна
Він також зазначив, що Путін проговорився, кажучи про "нарощування" взаємодії РПЦ з іншими християнськими конфесіями.
"По-друге, дивовижні в самовикривальності слова: "Наростає їх взаємодія..." Відразу видно, вони випливли з свідомості після нарад за "скорочення" російського контингенту в Сирії (а може бути, на Донбасі, а може бути, в Криму...). Тут у чому тонкість? Якщо суб'єктом збільшення взаємодії є самі конфесії, то вони можуть тільки нарощувати свою взаємодію. а коли она їх взаємодія нарощується, то це означає, що відбувається це під зовнішнім впливом, а самі конфесії - лише об'єкти" , - пояснив Іхлов.
Як приклад він навів авіаносну корабельну групу в Сирії.
"Ось, наприклад, російська авіаносна корабельна група біля сирійських берегів не сама" нарощувалася", а її "нарощували" силами Північного флоту (взимку у Латакії марічманам все краще, ніж у Мурманську, а літаки - справа наживна). Або "нарощуються" у долини Ваді Ель-Барада сили не визнаної в РФ терористичної організації "Хезболли". Ось так уважне читання навіть пустопорожніх начальницьких заяв може багато що сказати про суть йдуть процесів", - наголосив правозахисник.
Як повідомляв ONLINE.UA, в Росії спробували виправдатися щодо того, чому президента РФ Володимира Путіна на різних публічних заходах оточують одні й ті ж люди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?