Савченко не послухалася СБУ і пішла на скандальний крок
Категорія
Політика
Дата публікації

Савченко не послухалася СБУ і пішла на скандальний крок

Савченко не послухалася СБУ і пішла на скандальний крок
Джерело:  online.ua

Народний депутат України Надія Савченко не послухалася СБУ і все-таки оприлюднила списки полонених.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на її Facebook.
"Чому потрібно публікувати списки полонених і зниклих безвісти людей? Для того, щоб їх можна було знайти!
Мій процес звільнення був публічним, моя сестра не боялася штовхати президента і владу, щоб вони щось робили, і тільки таким чином я змогла опинитися на волі! Тепер як здійснюється обмін "всіх на всіх". Не треба вигадувати нічого нового. Класичний метод обміну в три етапи добре показав себе в багатьох країнах світу під час воєн", - написала Савченко.
"Етап перший: здійснюється обмін за списками, які підтверджує кожна сторона зі свого боку, утримуваних полонених. Етап другий: з тих, хто залишився в списках, розшукуються по прихованих в'язницях і підвалах, однією і іншою стороною, всі полонені, що залишилися живі. Етап третій: всі, кого знайти не вдалося, визнаються мертвими або безвісти зниклими. Після чого починається робота з пошуку поховань, ексгумації, ідентифікації та й перепоховання загиблих. І цей важкий момент влада повинна буде пояснити рідним тих, кого вони посилали на смерть", - пояснила вона.
Читайте також: Савченко напророкували переїзд до Ростова
За її словами, в наявних у неї списках - дві категорії полонених.
"Перша категорія - це наші військовополонені, які знаходяться на окупованій Росією території Донецької та Луганської областей України. Українською стороною подається запит на 129 осіб. Протилежна сторона підтверджує 42 людини. Ще Україною розшукуються 494 ​​безвісти зниклих. Вони пропорційні обміну на ув'язнених в Україні за списками, які запросили представники окупованих Росією територій Донецької та Луганської областей України. Від ДНР в списках людей 524, а від ЛНР - 377 осіб. Частину людей з цих списків українська сторона також підтверджує, приблизно 256", - написала депутат.
Вона зазначила, що перший етап обміну підтверджених людей по обидва боки - це 42 на 256.
"Друга категорія обміну - це українські політв'язні, що містяться в російських в'язницях і в окупованому Росією Криму. Їх наразі 44 людини. В Україні в тюрмах теж є російські громадяни, які відбувають покарання за злочини, вчинені проти територіальної цілісності України і проти українського народу в період з 2014 по 2016 роки. Їх наразі 102 людини", - зазначила Савченко і уточнила, що, виходячи з цього, перший етап обміну по другій категорії "всіх на всіх"- це 44 на 102.
Далі, за її словами, починається робота над другим етапом, а точніше - пошук людей з непідтверджених списків.
"І коли ми уважно подивимося на списки, то побачимо, що керівники ДНР і ЛНР в списках своїх людей подали дуже багато росіян: 47 росіян в списках від ДНР (вони відзначені помаранчевим кольором) і 4 росіянина в списках від ЛНР (вони позначені жовтим кольором)", - зазначила депутат.
"Для чого це зробили? І щоб приховати присутність російських військ на території України, видавши їх за сепаратистів, і щоб виміняти їх, під шумок, не віддавши українських політв'язнів з Росії і окупованого Росією Криму!", - додала вона.
Списки полонених можна подивитися на сторінці Савченко в соцмережі.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше С авченко заявила, що на таємній зустрічі з ватажками так званих ДНР і ЛНР - Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким у Мінську отримала списки українських заручників, яких утримують бойовики, і пообіцяла їх опублікувати.
Цю заяву Савченко про плани оприлюднити списки полонених не підтримала СБУ, в якій пообіцяли провести з депутатом роз'яснювальну бесіду.
У соцмережах, в свою чергу, плани Савченко викликали бурхливу реакцію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?