Розпалюють війну пам'ятників: у мережі обговорюють гучний вандалізм піді Львовом
Категорія
Події
Дата публікації

Розпалюють війну пам'ятників: у мережі обговорюють гучний вандалізм піді Львовом

Розпалюють війну пам'ятників: у мережі обговорюють гучний вандалізм піді Львовом

У мережі обговорюють знищення пам'ятника полякам, загиблим від рук гітлерівських військ в 1944 році, яке відбулося у Львівській області.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook голови Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича.
Нагадаємо, пам'ятний знак в Гуті Пеняцькій, на якому викарбувані прізвища загиблих в роки війни, знищили в ніч на 10 січня - невідомі організували вибух, а залишки пам'ятника розмалювали фарбами. При цьому російські ЗМІ повідомили про інцидент ще до того, як він стався.
"Знищення пам'ятника в Гуті Пеняцькій - провокація, спрямована на загострення польсько-українських відносин, вигідна третій стороні. Пам'ятник, відкритий в 2005 році, став не тільки проявом вшанування пам'яті загиблих в 1944 жителів села, а й символом участі третіх сил в розпалюванні конфлікту між нашими народами. Адже Гута Пеняцька - польське село, знищена за наказом німецьких окупантів через провокації дислокованого тут загону радянських партизан. До участі в каральній операції нацисти свідомо включили поліцейські частини, що складалися з українців", - написав історик.

Читайте також: У Черкасах поглумилися над пам'ятником Бандері і Шухевичу: з'явилося фото
За словами В'ятровича, зараз відбувається "розпалювання війни пам'ятників".
"Дії вандалів на українській території не просто схожі на вандалізм, який протягом останніх місяців ми спостерігали на українських кладовищах в Польщі. Вони аналогічні і мають ту саму мету - розпалювання війни пам'ятників. Осквернення могил і пам'ятників по обидва боки кордону повинні зустріти однаково рішуче засудження в обох країнах як з боку влади, так і громадянського суспільства", - зазначив він.
Користувачі соцмережі також обурені вандалізмом.

Людмила Гриценок: "Чиї вуха стирчать, думаю, ніхто не сумнівається".
Василь Бик: "Жирики москальські роблять чорну справу".




Як повідомляв ONLINE.UA, в ніч з 1 на 2 січня в селі Басівка піді Львовом спалили музей "Криївка підпільної друкарні УПА".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?