Генштаб зробив важливе уточнення щодо військового призову в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Генштаб зробив важливе уточнення щодо військового призову в Україні

Генштаб зробив важливе уточнення щодо військового призову в Україні
Джерело:  Укрінформ

У Генштабі пояснили, що призвані офіцери запасу, які закінчили військові кафедри цивільних вишів, не служитимуть у зоні АТО на Донбасі, якщо самі не захочуть цього.
Про це розповів головний юрист Генштабу Збройних сил України Максим Кушнір, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його інтерв'ю Укрінформу.
"Обмежень, які б забороняли направляти офіцерів, покликаних із запасу в райони проведення АТО, не існує. Але є політичне рішення керівництва Міноборони і ЗСУ щодо того, що жоден призовник не потрапить в район бойових дій, якщо не укладе професійний контракт", - заявив він.
Юрист додав, що "офіцери запасу в цьому сенсі не є "класичними" призовниками рядового складу, вони мають інший вік і інший життєвий досвід".

Читайте також: У Генштаб і пояснили резонансне рішення про новий призов
"Важливо відзначити - призвані офіцери запасу є зрілими і самодостатніми людьми. Якщо вони добровільно зголосяться проходити службу разом зі своєю частиною в районах проведення АТО або укласти контракт на проходження професійної служби - командування з повагою поставиться до такого бажання", - запевнив Кушнірук.
У той же час він підкреслив, що "призов офіцерів запасу не є мобілізацією або її складовою".
"Ця система є, фактично, інструментом Міністерства оборони для гнучкого реагування на потреби Збройних Сил у фахівцях дефіцитних спеціальностей різного плану", - пояснив він.
Також юрист запевнив, що ця діяльність "абсолютно вписується у вимоги Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".
Читайте також: В М іноборони зробили сумну для призовників заяву
"Цей документ визначає, що захист Батьківщини, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов'язком громадян України", - підкреслив Кушнір.
При цьому він особливо підкреслив, що "мова йде про обмежений призов фахівців, а не про мобілізацію".
"В цьому випадку мова йде про офіцерів первинних посад в підрозділах на рівні взводу або роти. Наразі кількість таких посад обмежена, ми навіть теоретично можемо залучати менше відсотка від загальної кількості офіцерів запасу. Тому тим офіцерам запасу, яким буде пропонуватися служба по призову, скажімо так, пощастить", - заявив юрист.
Як повідомляв ONLINE.UA, заява Генштабу про призов офіцерів запасу до лав ЗСУ викликала бурхливе обговорення в мережі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?