Трамп, Україна і Росія: чотири важливих питання і відповіді
Категорія
Політика
Дата публікації

Трамп, Україна і Росія: чотири важливих питання і відповіді

Трамп, Україна і Росія: чотири важливих питання і відповіді
Джерело:  online.ua

Вступ 45-го президента США на посаду, судячи з усього, супроводжуватиметься масованою інформаційною кампанією. Але громадянам України цікаво, як вибудовуватимуться відносини Дональда Трампа і його адміністрації з нашою країною. Для кращого розуміння ситуації варто відповісти на кілька актуальних питань

.


Чи буде імпічмент Трампа?

Говорити про майбутню відставку президента з посади сьогодні немає підстав. Так, його досить ексцентрична манера поведінки багатьох дратує, а сама президентська каденція почнеться в досить непростих умовах, але підстав вважати, що для Дональда Трампа "пропало все", сьогодні немає.

Опублікований на нього деякими американськими медіа компромат

- швидше частина великої політичної гри і демонстрація демократами своєї готовності продовжувати боротьбу в умовах, коли республіканці контролюють президентський пост і обидві палати Конгресу. Американська політика влаштована трохи складніше, ніж показали обивателям в серіалі "Картковий будиночок", в ній існує система стримувань і противаг.


Чому Трамп починає президентство на тлі звинувачень у співпраці з Росією?

Виборча кампанія Дональда Трампа була побудована на чіткому розрахунку необхідної для перемоги кількості голосів. Спочатку під час праймеріз в Республіканській партії, а після - безпосередньо в президентських перегонах він зумів переконати своїх прихильників віддати за нього голоси. Виборець Трампа виявився краще мобілізованим в день голосування, але його риторичні вправи в ході кампанії налаштували проти нового президента інтелектуальну еліту США, багатьох голлівудських зірок, значну частину тамтешньої преси, нехтувати громадською думкою якої заокеанські політики не можуть. Викид компромату перед першою великою прес-конференцією після обрання - сигнал про те, що президентство Трампа не буде для нього легкою прогулянкою.


Чи варто вірити Рексу Тіллерсону?

Претендент на посаду державного секретаря, колишній глава Exxon Mobile і кавалер російського ордена Дружби Народів під час сенатських слухань заявив, що його і Трампа реакція на анексію Криму була б більш різкою. Тіллерсон назвав Росію загрозою, що цілком зрозуміло для чиновника, зацікавленого в проходженні сита сенатського відбору. Він виступає за збереження статус-кво щодо санкцій проти Росії, принаймні до того часу, поки повністю не ввійде в курс справи в своїй новій посаді.

Тіллерсон висловився за підтримку обороноздатності України і не виключив поставок нашій країні летальної зброї

, хоча саме цей пункт був вимараний з передвиборної програми Дональда Трампа на конвенті республіканців.


Навряд чи варто очікувати від прагматичного мільйонера-нафтовика сентиментів щодо України. Тіллерсон поки говорить по шпаргалці, підготовленої радниками. Побоювання може викликати його припущення про можливість "широкої угоди" по Криму, яка влаштує і Україну. Власне, як і ідея "великої угоди" Путіна і Трампа, проти якої днями виступили низка політиків Центральної Європи і Балтії.


Якими будуть відносини Дональда Трампа і України?

Сьогодні немає підстав говорити, що Україна буде серед зовнішньополітичних пріоритетів нового американського президента. Його прагнення "Зробити Америку знову великою" буде орієнтовано на питання внутрішньої політики. У зовнішній пріоритетами будуть відносини з ЄС, Китаєм, Росією, передбачати конкретику поки непросто. Україною займатимуться або Майкл Пенс, віце-президент з іміджем консервативного яструба, або вже згаданий Рекс Тіллерсон, позиція якого формуватиметься Держдепартаментом.



Читайте також

:

Пу

тін хоче змінити владу в Києві, а Трампу потрібна унікальна пропозиція від України: прогноз на 2017 рік

Україні необхідно, в будь-якому випадку, відмовитися від позиціонування себе як найбільшої європейської проблеми і спробувати постати як "держава можливостей", викликати до себе інтерес. Для цього необхідні не стільки зовнішньополітичні ініціативи, скільки перетворення всередині країни. Республіканці славляться більшою вимогливістю у зовнішній політиці, тому шанси на помилку в вибудовуванні нових відносин з Вашингтоном повинні бути мінімізовані.


Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?