Росія хотіла звинуватити Україну в крадіжці, але зрозуміла, що програла
Категорія
Економіка
Дата публікації

Росія хотіла звинуватити Україну в крадіжці, але зрозуміла, що програла

Росія хотіла звинуватити Україну в крадіжці, але зрозуміла, що програла
Джерело:  online.ua

Росії не вдалося звинуватити Україну в крадіжці природного газу, при цьому існують всі шанси, що Україна і далі безпроблемно буде проходити опалювальний сезон.


Таку думку  в блозі на ONLINE.UA висловив Михайло Гончар, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".


«Ми наближаємося до екватора опалювального сезону. Тиждень між Старим Новим роком і Хрещенням - це і є той екватор, який ми повинні пройти», - сказав Гончар.


«Прогнози про те, що вже на початку року в українських газосховищах не вистачатиме газу, і споживачі почнуть мерзнути, не справдилися», - додав Гончар і підкреслив, що потужна негативна інформаційна кампанія була організована в значній мірі за сприяння російського "Газпрому".


«Тим не менше, перший удар морозної стихії, який припав на різдвяні свята, наша енергетична система витримала, ніхто не замерз. Європа також не замерзла, не дивлячись на всі ті графіки та діаграми, які показували російські ЗМІ, про те, що ось-ось "Нафтогаз" почне красти газ з транзитного потоку, яким Росія забезпечує країни Європейського Союзу. Нічого цього не сталося», - продовжив Гончар.


При цьому, на його думку, негативні для України прогнози і не могли здійснитися.


«Енергетичний фронт - це один з фронтів війни гібридного типу, яку веде Росія проти України. На минулому тижні в Кремлі була велика спокуса скористатися погодними умовами з тим, щоб, виставивши Україну винуватцем крадіжок газу і ненадійним транзитним партнером, припинити транзит газу через Україну до Європейського Союзу. Звичайно, зваливши всю вину на українську сторону», - продовжив експерт.


Читайте також:  Чекаємо улюблену пісню: в Україні попередили про сюрпризи від "Газпрому"


«Аргументація проста і "переконлива" - нібито мало газу в українських підземних сховищах, українцям не вистачає самим, і тому вони "тирять газ" з транзитного потоку. Не сталося: при всієї спокусі показати "кузькіну мать" і Україні, і Європі, все ж взяло гору бажання заробити більше грошей, тому що для Росії це теж зараз важко», - вважає Гончар.


«А на піку споживання в Європі "Газпром" забезпечує максимальні поставки в країни ЄС, незважаючи на те, що в самій Росії також погано, оскільки споживання газу різко зросло, так як практично вся територія РФ опинилася під дією арктичних мас», - додав експерт .


На його думку, пройдений перший рубіж інформаційної війни в сфері енергетики, і це свідчить про те, що в Україні є запас міцності.


Експерт також вважає, що в лютому будуть мати місце нові спроби з боку Росії домогтися своїх цілей в тому, щоб трохи заморозити Європу і схилити її до підтримки проекту "Північний потік-2" в обхід транзитних країн і України.


«Але думаю, що, незважаючи на всі пропагандистські зусилля, спрямовані на те, щоб розхитати положення всередині країни, ми пройдемо і цю зиму, як пройшли і дві попередні», - резюмував Гончар.



Більше  читайте в блозі Михайла Гончара на ONLINE.UA: Україна здобула важливу перемогу у війні з Росією

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?