Москва вкрала назву "Росія", українці повинні повернути це слово собі - Дмитро Корчинський
Категорія
Культура
Дата публікації

Москва вкрала назву "Росія", українці повинні повернути це слово собі - Дмитро Корчинський

Москва вкрала назву "Росія", українці повинні повернути це слово собі - Дмитро Корчинський
Джерело:  online.ua

Про те, чому буксує розгляд у парламенті законопроекту щодо заборони використання слова "Росія" для позначення РФ та неадекватність кремлівської концепції про "один народ" українців і росіян в інтерв’ю ONLINE.UA розповів громадський діяч і літератор Дмитро Корчинський. 


- Чому у Верховній Раді не виводять на перше читання законопроект, яким пропонується заборонити застосування терміну "Росія" і його похідних щодо Російської Федерації (відповідний законопроект було внесено до парламенту ще в 2015 році нардепом Оксаною Корчинською, - ONLINE.UA)? 


- Більшість депутатів налаштовані на співробітництво з РФ, вони не хочуть сильно ображати Кремль. Тому вони не розглядають цей законопроект, також відмовились розглядати законопроект про розрив дипломатичних відносин із країною-агресором та інші законопроекти. Вони вважають, що 10 тисяч вбитих з нашого боку і анексовані території – це не привід для сварки.


Читайте також: Росія служить сатані, а від нас залежить, скільки їй ще залишилося - український священик


- Наскільки пропонований в законопроекті термін "Московія" історично правильний як замінник "Росії" для позначення РФ?


- Московія була на європейських картах ще ХVIII століття. Так само й ми їх називали Московією, москалями та московитами. "Росія" - це штучна річ, РФ ніколи так не називалась, хоча певні претензії висловлювались великими князями Московськими та царями, починаючи з Івана ІІІ (1440-1505 роки), але вважались необґрунтованими. Для РФ "Росія" - це крадена назва. Русь - це одна з наших історичних самоназв. Віддавати її москалям не потрібно.


Ми маємо приклад останнього часу. Греки категорично відмовляються називати Македонію Македонією, бо вони розуміють, що Македонія - це частина Греції. Русь - це частина України, і віддавати цю назву кому-небудь недоцільно.


- А як нам називати території РФ, які не є Московією: ті ж Далекий Схід, Сибір, Дон, Північний Кавказ?


- Це території, які окуповані Москвою. Тобто, Московія та окуповані нею території.


- Чому така інтерпретація термінів та прив’язаних до них територій не домінує серед пересічних людей навіть в Україні?


- Радянська спадщина. Пересічні люди навчені радянським або пострадянським телебаченням та школою. Ще на початку ХХ століття всі розуміли, як і що називається. Білоруси мали самоназву "литвини", українці часто називали себе "русинами", а москалі називали себе "москалями". Кримські татари називали москалів "кацапами". Це тюркське слово, яке означає "м’ясник".


Крім всього іншого, ми не повинні називати сусідів чи інші народи їхніми самоназвами. Це завжди ознака слабкості. Ми називаємо німців не "deutsch", а грецьким словом "німці". Французи називають їх "аllemand". Те, що москалі називають себе "русами"... Та вони можуть називати себе хоч вранішніми ельфами. Це ж не значить, що ми їх маємо так називати. Ми їх маємо називати тими, ким вони є насправді - москалями.



Дмитро Корчинський. Фото: Facebook


Більш того, саме слово "росіяни" - це знущання над українською граматикою. Там має бути "ці". У нас китайці, італійці, німці. Тому має бути "росіянці". Ми навіть свою граматику перекрутили в угоду цим людям.


Це потрібно міняти, бо від термінів починається звільнення від ворога. Якщо ви вегетаріанець, боретесь проти вживання м’яса, ви не кажете, що людина обідає шніцелем. Ні, ви скажете: він поїдає "трупи расчлєньонних животних".


- Керманичі РФ, такі як Путін та Патрушев, оперують словами "один народ". Як гадаєте, ми - один народ? 


- Безумовно, що дуже мало спільного. По-перше, по архетипам українці ближчі до північно-кавказьких народів (черкеси, вайнахи, народи Дагестану, осетини, карачаєво-балкарці, - ONLINE.UA), ніж до москалів. Я багато мав справу з москалями, вони не думають так, як ми. Північно-кавказці думають, як ми, навіть якщо вони наші вороги, та ми розуміємо логіку один одного. Що в голові у москалів? Ми ніколи в цьому не розберемось.


По-друге, походження їхньої державності - ординське, наше - русько-литовське. Ми завжди ворогували.


Третє: якщо брати етнічні речі, артефакти народної культури, то вся ця мордва для нас дуже далека. У нас в Катеринославській губернії часто поруч стояли українське, московитське та німецьке села. Між собою ніхто не одружувався, змішаних шлюбів не було. Так само на Харківщині.


Якщо ми починаємо відштовхуватись від науки і фактів, а не від ідеології, то бачимо, що це дуже різні народи. Москалі від нас далі, ніж всі інші слов’яни і значна частина неслов’ян.


- Академічне середовище істориків, соціологів та політологів так не думає. Це суб’єктивно, за моїми спостереженнями, більшість цих людей проти терміну "Московія" для позначення РФ. Чому так? 


- Історія завжди була ідеологізованою наукою. Більшість істориків - вихідці з радянської історіографії. Є й багато відвертої вати. Наприклад, до останнього часу Інститут археології очолював Петро Олексійович Толочко. Це патентований ватник, який це не приховував і навіть пишався. Багато з них підтримують контакти в Москві, хтось вчився в Московії, хтось дійсно не любить нашу країну і наш народ.


Це не тільки серед істориків, а й серед юристів. Наприклад, в апараті Верховної Ради є служба, яка робить наукову експертизу поданих законопроектів для комітетів парламенту. Про цей законопроект (щодо назви "Росія", - ONLINE.UA) вони сказали, що це все сумнівно, бо в Конституції РФ записано, що вона "російська". Це означає, що якщо у них щось там написано, то це є прямою директивою для юристів українського парламенту. Це означає, що вони - ватники. Те, що ними не займається СБУ, означає, що СБУ у нас нічим не займається.


- Серед істориків є різні тлумачення нації. Одні, прихильники модерних теорій, вважають націю продуктом модерну, це, грубо кажучи, ХІХ століття. Інші бачать нації і до епохи модерну. Яке ваше бачення? 


- Є різні традиції слововживання. Одні слова нація та етнос вживають як тотожні поняття, інші - ні. Насправді, слово нація в теперішньому розуміння слова вживається з VI століття в енцикліці одного з Пап. Понтифік писав: "Нація смердючих лангобардів". З точки зору модерних істориків, лангобарди не були нацією, але Папа Римський їх називав нацією. Чесно кажучи, для мене Папа - більший авторитет, ніж випускники сучасних історичних факультетів. Тому я вважаю, що можна вживати слово "нація" для домодерного періоду в теперішньому розумінні.


Читайте також: Путін зі звичайного бариги перетворився на нового Саддама Хусейна - Дмитро Корчинський


Бог взагалі оперує народами як полководець батальйонами. Коротше кажучи, можна тут довго копатись, але все залежить від традиції слововживання. У нас і на Заході немає усталеної традиції слововживання в цьому питанні.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?