Путін може стати скромнішим: названа задача-максимум Росії на Донбасі
Категорія
Події
Дата публікації

Путін може стати скромнішим: названа задача-максимум Росії на Донбасі

Путін може стати скромнішим: названа задача-максимум Росії на Донбасі
Джерело:  online.ua

Завдання-максимум, яке президент Росії Володимир Путін намагається вирішити на Донбасі — створення для України таких суб'єктів, які могли б заблокувати будь-яку політичну ініціативу Києва.
Таку думку в інтерв'ю ONLINE.UA висловив російський політолог Георгій Чижов.
"Для російського керівництва завдання-максимум — сформувати аналог Боснії і Герцеговини після Дейтонських угод. Щоб один або два суб'єкта входили до складу України чисто формально, зате мали можливість блокувати будь-яку зовнішньополітичну ініціативу", - підкреслив він.
Нагадаємо, Дейтонські угоди — угода, підписана трьома ворогуючими сторонами громадянської війни в Боснії і Герцеговині 1992-95 років, яка передбачала припинення вогню, розведення сторін і відокремлення територій.


Читайте також:  Порошенко відповів на ідею відмови від Донбасу

У той же час, на думку політолога, завдання-мінімум в Кремлі поставили більш скромну: "Повернути території на більш прийнятних для Києва умовах, які, тим не менш, повинні дозволити Москві зберегти обличчя".


"Якщо для простих росіян повернення Донецька і Луганська буде виглядати поразкою, у президента досить швидко обвалиться рейтинг, і відцентрові процеси в країні різко прискоряться", - припустив він.


Також Чижов прогнозує, що "умови "угоди по Донбасу" будуть найближчим часом обговорювати з Трампом".


"Керівники Франції і Німеччини, за відчуттями, готові ухвалити будь-яке рішення, яке покладе кінець війні, але на повне ігнорування думки української сторони вони не підуть. Тому слід очікувати спроб Кремля більш-менш елегантно позбутися від підконтрольної йому частини Донбасу", - вважає політолог.


На його думку, у випадку, якщо досягти цього не вдасться, "ситуація залишиться приблизно такою, яку ми спостерігаємо сьогодні".


Також він підкреслив, що вважає Мінські угоди стратегічно тупиковими: "але вони дозволили зупинити повномасштабну війну і вже майже два роки не дають їй розгорітися знову".


Читайте також: Порошенко висунув важливу умову щодо Донбасу

"Важливо не піддаватися на спільний тиск РФ і західних партнерів і не створювати псевдофедерацию за боснійському зразком: з частин, які ненавидять одне одного і блокують один одному можливість руху хоч куди-небудь", - порадив він.


Політолог визнав, що, "можливо, через 10 років повернути ці території буде ще складніше, ніж зараз, але сьогодні для України важливо не втягнутися у велику війну і не погодитися на згубні для майбутнього країни варіанти світу".


Більше  читайте на ONLINE.UA: Кремль спробує позбавитись Донбасу найближчим часом, є два варіанти - політолог.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?