Переліт без турбот: корисні поради авіамандрівникові
Категорія
Економіка
Дата публікації

Переліт без турбот: корисні поради авіамандрівникові

Переліт без турбот: корисні поради авіамандрівникові
Джерело:  online.ua

Подорожі – це те, що робить наше життя яскравішим і цікавішим. Саме тому багато хто з нас подумки сидить на валізах в очікуванні моменту, коли вдасться хоч на кілька днів полетіти у якесь нове та невідоме, або добре знайоме і улюблене місце. Щоб довгоочікувана відпустка вдалася, важливо не наробити помилок з самому початку. Ми зібрали кілька корисних порад, слідуючи яким ви забезпечите собі подорож без неприємних сюрпризів.
Бути на зв’язку з авіакомпанією

Для цього, купуючи квиток, обов’язково внесіть свої контактні дані у бронювання. Це може бути номер мобільного (звісно, – того, який буде працювати і за кордоном), електронна адреса, Facebook, Skype, Viber, WhatsApp, Telegram або будь-який інший месенджер. Для чого це потрібно? Справа в тому, що в разі затримки або скасування рейсу, співробітники авіакомпанії зможуть вас попередити заздалегідь – до того, як ви приїдете в аеропорт, зіткнетеся з неочікуваним «сюрпризом» і будете змушені чекати в стерильній зоні або в зоні вильоту.




Освіжити в пам’яті правила тарифу


Інакше кажучи, подивитися у свій квиток і перевірити, яка ситуація з багажем та харчуванням. Кількість місць багажу, дозволених до провозу безкоштовно – це цифра перед відміткою «PC» (якщо бачите 0, тоді без доплати можна провозити тільки ручну поклажу, якщо 1 – одне місце багажу). Що ж стосується харчування, тут все просто: шукаємо слово «MEALS». Якщо поруч з ним написано «included», вартість харчування включена у ціну квитка, якщо ж «NO/N» – за сніданок, обід або вечерю доведеться заплатити. До речі, будь-які послуги, будь то

харчування

,

багаж

,

перевезення тварин

тощо – можна замовити додатково. А якщо зробити це за кілька днів до вильоту, вийде дешевше.


Реєструватися заздалегідь


Це дозволить обрати місце в салоні, виходячи з власних уявлень про прекрасне, позбавить необхідності вистоювати чергу до стійки check-in, а також платити за реєстрацію в аеропорту (так, таке трапляється дедалі частіше). Як правило,

веб-реєстрація

відкривається за 2 – 3 доби до вильоту. Це означає, що пройти її можна в будь-який зручний час з будь-якого пристрою, який має вихід в інтернет. Майте на увазі, що деякі авіакомпанії допомагають пасажирам, які не зареєструвалися самостійно, і за добу до вильоту реєструють їх автоматично, відправляючи посадкові талони на електронну пошту. У цьому випадку місце в салоні система обере для вас сама – так би мовити, на свій смак.





Збирати валізу з розумом


Ну, по-перше, не беріть зайве. А краще візьміть половину від заздалегідь запланованого. Обов’язково ознайомтеся з багажними нормативами вашої авіакомпанії – гранично допустимими параметрами і вагою багажу та ручної поклажі, щоб не вскочити в халепу. Нормативи коливаються, тож краще все перевірити. Перед тим, як здати валізу на стійці drop-off (ви ж вже зареєструвалися онлайн, правда?), загорніть її в плівку – так аеропортовим крадіям буде набагато складніше дістатися її вмісту. Майте на увазі, всупереч поширеній думці, замки, скільки б їх не було, розкриваються за одну мить.



Правильно перевозити рідину


Кожному пасажирові в ручну поклажу дозволяється брати рідини, розфасовані в окремі ємності об’ємом до 100 мл (3.4 oz) та упаковані в прозорих пластиковий пакет загальним обсягом до 1 літра. Цей пакет необхідно пред’явити на стійці контролю служб безпеки. Медикаменти та спеціальне харчування, в тому числі дитяче, в упаковку можна не складати. А ось рідини з duty-free – парфумерію, алкоголь та ін. – треба провозити з товарним чеком в запечатаному прозорому пакеті, не порушуючи його цілісності до прибуття в пункт призначення. Тобто відкрити та розпити пляшку віскі у салоні вам просто не дозволять бортпровідники. Такі правила.





Слідувати порядку перельотів

Актуально для тих, хто летить транзитом. Летіть точно так, як зазначено в вашому квитку, не пропускаючи жоден з перельотів (тобто сегментів маршруту). Якщо маєте квиток з вильотом з Одеси через Київ до Лондона, то сісти в літак треба саме в Одесі, а не в Києві. Справа в тому, що в разі неявки пасажира на будь-який з рейсів, з яких складається його маршрут, авіакомпанія зобов'язана визнати квиток на весь маршрут недійсним. Це означає, що продовжити подорож ви зможете тільки після того, як придбаєте новий квиток. Тут все жорстко та без варіантів – ніяких знижок, компенсацій і зобов'язань з боку перевізника. За винятком хіба що тих випадків, коли переліт ви пропустили не з власної ініціативи, а з вини авіакомпанії.


Захищати особисті дані


Тобто не публікувати фото посадкового в соцмережах. Boarding pass містить набагато більше інформації, ніж здається на перший погляд. Крім очевидного – імені/прізвища, міст вильоту і прильоту, часу початку посадки, номера гейта та місця в салоні – з його фотокопії можна з легкістю «вивудити» код бронювання, номер квитка, а в деяких випадках – навіть номер картки лояльності та кількість місць зареєстрованого багажу. А ще отримати доступ до вашого особистого кабінету, а там – не тільки «підглянути» останні цифри номера кредитки, а й внести зміни в бронювання аж до його скасування. Воно вам треба?!


Стежити за своїми речами

Як відомо, документи, гроші та коштовні речі не здаються в багаж, а перевозяться у ручній поклажі. Все правильно, тільки от знаєте про це не тільки ви, але й злодії. Зал очікування аеропорту і салон літака в цьому відношенні нічим не відрізняються від супермаркету, ресторану або театру: шахраї можуть орудувати всюди. Тому намагайтеся не залишати особисті речі без нагляду. Гроші, ключі та документи рекомендується тримати при собі, а сумку з цінними гаджетами і подарунками краще розмістити під переднім кріслом, а не закинути на вільну полку в іншому кінці салону і забути про неї до кінця польоту. Пам'ятайте, що за збереження ручної поклажі відповідає пасажир, а не співробітники авіакомпанії.


Використовуйте ці поради та полегшуйте собі життя. Нехай кожна подорож буде пізнавальною, безтурботною та надихаючою!


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?