Про наступ на Донбасі поки говорити не можна - волонтер
Категорія
Події
Дата публікації

Про наступ на Донбасі поки говорити не можна - волонтер

Про наступ на Донбасі поки говорити не можна - волонтер
Джерело:  online.ua

Поки не можна говорити про повномасштабний наступ на Донбасі.


Таку думку висловив волонтер, засновник фонду "Вернись живим" Віталій Дейнега в інтерв'ю ONLINE.UA.


"Я й кажу, що сподіваюсь, у нас буде, як було у Хорватії. Років за три-чотири в якийсь момент вийде президент і скаже щось типу: "Через чисельні порушення тією стороною Мінських домовленостей ми змушені розпочати звільнення захоплених територій". У Хорватії ж саме так і було. Там була та сама х*рня, - розповів волонтер. - Для нас взагалі досвід Балкан дуже корисний. Тому що там кілька країн пішли по різних сценаріях. Чорногорія — це, я би сказав, приблизно те ж, що Білорусь. Чуваки хочуть з усіма дружити, не хочуть ні з ким воювати. Проблема тільки в тому, що вони ледь не отримали у себе проросійський, просербський переворот. Бо вони рипнулись в НАТО — і виявилось, що є сила, яка дуже не хоче, щоб Чорногорія туди йшла. Живуть вони, до речі, х*рово. Значно гірше, ніж живе та ж Хорватія. Хоча й краще, ніж Боснія".


Читайте також: Долар по 100 і перемога Путіна: в Україні розповіли, що буде, якщо Порошенко офіційно оголосить війну


"Боснія — це країна, яка у свій час погодилася на особливий статус оцих сербських анклавів. Вони обрали таке врегулювання цього конфлікту, відновили, на відміну від України, контроль над кордонами і дали цим анклавам якийсь там особливий статус. Країна живе по самі яйця в корупції. Вона — найбідніша на Балканах. Бідніша навіть, здається, за Албанію", - продовжив він.


"І, нарешті — Хорватія. Країна, яка 5 років збирала армію, а коли зібрала — за 4 дні вийшла на свої кордони. Це була важка і кривава операція. Там взагалі війна була жорстокіша від нашої. Бо там є різниця національна і релігійна — католики з православними, християни з мусульманами... А коли є ще й релігійне і національне протистояння — людям куди легше вбивати один одного. Набагато легше... І вони ж потім якусь частину інтегрували. Вони під час "Бурі" вийшли на кордони, але так і не змогли повернути всі території. Частину вже потім довелося політичним шляхом укатувати остаточно в свій склад — на це пішло кілька років. Але суть у тому, що Хорватія не пішла на всі ці "особливі статуси", на всі ці нездорові компроміси з людьми, з якими вони один одного убивали. І закінчилось все тим, що вони змогли повністю звільнити свою землю. Зараз Хорватія — член Євросоюзу. Хорвати живуть краще — тому що свого часу змогли цього добитися, а не лишилися сидіти в г*вні", - підкреслив Дейнега.


Читайте також: В України можуть віджати західні регіони, але нікому це не потрібно - волонтер


"Якщо візьмемо Македонію, то вони, якщо не помиляюсь, пішли на поступки задля того, щоб не допустити у себе Косова. Вони ж із Косовом мають кордон спільний. Здається, албанську зробили другою державною мовою чи щось в такому дусі. І зараз у них ці качєлі продовжуються... До речі, ти знаєш, що там впродовж останнього року на політичних ток-шоу обговорюється, чи буде в Македонії — увага! — "український сценарій"?! Так, тепер те, що ми називаємо "хорватським сценарієм", на Балканах називають "українським сценарієм". Це як з американськими гірками, які в США називають "російськими", - додав він.


"Найзапекліша боротьба завжди йде за "зараз". Це як ми з тобою були би дуже голодні і почали сперечатися за один вареник — дістанеться він тобі чи мені. І якщо я скажу: забирай цей вареник собі сьогодні, а завтра віддаєш мені два — ти сьогодні будеш щаслива. А от завтра — вже дуже нещасна. От, фактично, це те, що трапилося з Боснією тією ж — і чого не трапилося з Хорватією, яка заплатила повну ціну і один раз закрила, таким чином, цей "кредит", змогла піти далі своїм шляхом. Так, за рівнем життя вона поступається Угорщині. Але на Балканах вона, мабуть, найзаможніша. Саме тому, що 20 років тому вона мала таку саму війну, як у нас. І змогла з неї красиво вийти", - резюмував Дейнега.


Більше  читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Якщо Порошенко оголосить війну Росії, Путін буде йому аплодувати - волонтер Віталій Дейнега.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?