Війна на Донбасі: бойовики втрачають все нові території
Категорія
Події
Дата публікації

Війна на Донбасі: бойовики втрачають все нові території

Війна на Донбасі: бойовики втрачають все нові території
Джерело:  online.ua

Збройні сили України успішно займають нові території на Донбасі, які, згідно з Мінськими угодами, і без того мають перебувати під контролем української сторони. Сили АТО вже наблизилися до окупованого Дебальцевого, обклали Горлівку і Докучаєвськ.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на матеріал РБК-Україна.
Видання зазначає, що подібна тактика отримала назву "повзучий наступ".
На думку експертів, маневри відбуваються в рамках позиційної війни і поки не означають, що армія України вирішиться на великий наступ.

Читайте також: Хто обстрілює Донбас: бойовиків ДНР спіймали на найцікавішому моменті
Останнє загострення в районі Дебальцевого відбулося в кінці 2016 року, коли українська армія зайняла нові позиції на "Світлодарській дузі", захопивши кілька важливих висот і встановивши повний контроль над селищем Новолуганське, відзначає видання.
Просування ЗСУ на цій ділянці відбувається без порушень Мінських домовленостей, оскільки Дебальцеве і його околиці, згідно «Мінську-2», повинні були відійти під контроль України, заявив спікер Адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник.
Волонтер Юрій Мисягін в свою чергу повідомив: "Від наших позицій на "Світлодарській дузі" до найближчих будівель і будинків Дебальцевого залишилося всього п'ять-шість км, по полях і висотах. А ще рік тому було 25 км. Піхота пройшла, а "третя сила" підтримала. І все в рамках Мінських домовленостей".
"Можна відзначити Докучаєвськ, Авдіївку, райони на захід від Горлівки і на північ від Маріуполя", - зазначив координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець.
Читайте також: Якщо Порошенко оголосить війну Росії, Путін йому аплодуватиме - волонтер Віталій Дейнега
За його словами, в результаті маневрів ЗСУ Докучаєвськ і Горлівка виявилися в півкільці.
"Українське угруповання нависло над Ясинуватою і, в разі чого, може просунутися на Єнакієве", - додав Машовець.
У той же час, за словами народного депутата Дмитра Тимчука, півкільце під Докучаєвськом, який повинен був контролюватися українською стороною за умовами «Мінська-1», утворилося восени минулого року.
"Питання лише в тому, чи знайдеться політична воля для того, щоб віддати останню настанову, взяти "Докучаєвське" угруповання бойовиків в "котел" і зачистити місто", - сказав Тимчук.
За словами Машовця, бойовики в свою чергу намагаються відповідати схожими маневрами.
"Можна згадати, наприклад, Комінтернове (селище в "сірій зоні" біля Маріуполя, зайняте бойовиками в кінці 2015 року, - Ред.). Вони також намагаються відтіснити наші війська з Авдіївської промзони і від Докучаєвська", - сказав Машовець.
Бойовики проводять постійні перегрупування і посилення, намагаючись відтіснити сили АТО від Докучаєвська, вважає Тимчук.
У той же час, за його словами, російське командування поки не може розгадати наміри сил АТО. "Вони бояться варіанту 2015 року, коли вони вибили наших з-під Дебальцевого, але наші взяли Широкине. Щоб провести наступальну операцію під Дебальцевим, у них теж сил немає", - сказав Тимчук.
При цьому, на його думку, будь-яких змін на Донбасі не варто чекати як мінімум до весни, поки адміністрація нового президента США Дональда Трампа не сформує нову політику щодо України.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше відомий український боєць розповів про стратегічний успіх, якого досягли ЗСУ на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?