Москаль розповів, як Росія намагається розгойдати захід України
Категорія
Події
Дата публікації

Москаль розповів, як Росія намагається розгойдати захід України

Москаль розповів, як Росія намагається розгойдати захід України
Джерело:  online.ua

Губернатор Закарпатської області Геннадій Москаль розповів про спроби Кремля посіяти смуту в західній частині України і про те, як насправді йдуть справи з сепаратизмом в західній частині країни.
Про це Москаль розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.
Відповідаючи на питання, чи дійсно він вважає, що на Закарпатті немає загрози сепаратизму, в той час як ряд ЗМІ пишуть, що загроза існує, Москаль сказав: «Та ну! Це розгорнула Російська Федерація цю діяльність, і через якісь підставні сайти друкують всілякі дурниці».
«Тому що розуміють, що не можуть інакше розхитати ситуацію, тому що не мають сил і мають активний опір влади. Ось вони і намагаються розхитувати інформаційно, кидаючи різні фейки», - продовжив Москаль.
«Чому тут (у Закарпатській області - Ред.)? Тому що тут немає такої однорідності населення, як у Львівській, Івано-Франківській областях, де українці становлять 98,9%. Тут є, як вони вважають, їх опора, русинство. Були тут пару ідіотів. Один уже в Росії сидить, розписує всякі ці "сценарії". Інших тут судили, і вони вже притихли», - розповів Москаль.
За його словами, росіяни намагаються розхитувати Закарпатську область, позаяк населення тут багатонаціональне.
«Невелика частина населення тут себе не визнає українцями, визнає себе русинами. Будь ласка, робіть, вивчайте русинське наріччя, ми ж не проти! Ніхто ж не забороняє гуцулам вивчати гуцульський, лемкам - лемківський чи бойкам - бойківське наріччя. Вивчайте! Пишіть русинською мовою вірші, читайте букварики, співайте свої пісні! Ми не бачимо в цьому проблеми», - продовжив Москаль.
Читайте також: Москаль запідозрив у написанні "плану Суркова" сепаратиста з Закарпаття

"Пливе кача" - це старовинна лемківська пісня. Її тепер виконують майже на всіх похоронах загиблих в АТО. А вона звідси пішла, ще з тих пір, як Лемківщина від Польщі пішла через східну Словаччину і закінчилася у нас двома районами, Перечинським і Березнянським. І ця пісня колись була в репертуарі Закарпатського народного хору. Нічого страшного тут немає. Закарпатський народний хор співає і русинські пісні», - каже закарпатський губернатор.
«Ми ж всі були русинами - всі, хто були підданими Австро-Угорської імперії. Тоді так нас ідентифікували в імперії. Потім пройшла трансформація. Але ті люди, які виїхали ще при Австро-Угорської імперії, цю трансформацію не пройшли. Вони за кордоном як писалися русинами, так і пишуться. Вони там створюють свої організації тощо», - пояснив Москаль.
За його словами, в Воєводині в Сербії є русинський центр.
«У них там своє ТБ, багато чиновників (це автономний край), свій університет, школи, радіо... Потужно так вони там представлені. І я потрапив з ними на ефір. І поставив запитаня, на яке вони так і не змогли мені відповісти. І в кінці, коли вже не залишалося, що говорити, заявили, що я - "агент КДБ". Хоча я і нагадав їм, що у нас КДБ ліквідовано ще в 1991 році», - розповів Москаль.
Закарпатський губернатор згадав, як він запитав тоді у русинів на сербському ТБ: «Ви згодні з тим, що у кожної людини є мати і батько?»
«Є? Є. Ось ви - чиї ви сини і дочки? Австро-Угорської імперії? Чехословаччини? Словаччині? Сербії? Або України? Звідки Ви? Вас же не лелека приніс! Ким ви себе ідентифікуєте? Ваші батьки - хто? Яка країна є вашою батьківщиною? Навіть цигани - і ті визнали (а історики - довели), що вони вихідці з Індії. Немає такої національності, яка б прийшла з нізвідки, а сьогодні вона і політично, і в такому, будемо говорити, життєвому плані, пішла в нікуди», - продовжив Москаль.
«Так вони і не змогли мені відповісти. Скільки я їх не питав. А в кінці сказали: не відповідатимемо. Це - агент КДБ», - додав губернатор.
«Так і тут. Ніякої тут підтримки у них немає. Ніякого сепаратизму немає. Явно нашим українським ЗМІ трошки потрібно дивитися, звідки це приходить. Спочатку піти тут з людьми поговорити. Дехто з журналістів уже приїжджали з установкою, що на Закарпатті, мовляв, сепаратизм є. А якщо ні, то його треба придумати. Вони вже навіть мали прізвища, з ким поговорити, і тому подібне», - продовжив Москаль.
«Тому ще раз конкретно заявляю: немає тут ніякого сепаратизму. І бути не може!» - резюмував губернатор Закарпаття.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Геннадій Москаль: сепаратизму на Закарпатті немає, була пара ідіотів, але вже притихли

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?