ФСБ розписалася в правдивості компромату на радника Путіна
Категорія
Світ
Дата публікації

ФСБ розписалася в правдивості компромату на радника Путіна

ФСБ розписалася в правдивості компромату на радника Путіна
Джерело:  online.ua

Стало відомо про затримання в Росії після прильоту з України творця сайту «Шалтай-Болтай», журналіста Володимира Анікєєва, який, імовірно, займався розміщенням на українському сайті листування помічника президента РФ Володимира Путіна  Володислава Суркова.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на rosbalt.ru.


За словами джерела агентства, Анікєєв був затриманий співробітниками ФСБ в кінці жовтня 2016 року, коли прибув до Санкт-Петербурга з України.


«Операція стала результатом тривалої роботи. Була розіграна складна оперативна комбінація з метою виманити «Льюїса» (прізвисько Аникєєва - Ред.) з України, звідки він повертатися не збирався», - розповів співрозмовник агентства.


Слідче управління ФСБ пред'явило йому обвинувачення за статтею 272 КК РФ (Неправомірний доступ до комп'ютерної інформації).


Читайте також:  Через українських хакерів в Кремлі полетіли голови


Джерело також заявило, що в першу чергу ФСБ цікавила ситуація з «витоком» листування Владислава Суркова - на той час було відомо, що вона в руках команди «Шалтай-Болтая».


«Оскільки мова йшла про електронну пошту з закінченням gov, то ситуація викликала серйозну стурбованість і у ФСО. В результаті ця переписка була опублікована на українському сайті якогось об'єднання хакерів, який називав себе «Кіберхунтой», - сказано в замітці видання.


Підозрюється, що її розміщенням займався Анікєєв, так як в Україні жила його дівчина, також, були дані, що в Росію він повертатися не збирався.


«Анікєєв відразу почав співпрацювати зі слідством і давати розгорнуті свідчення, в яких неодноразово згадувався Михайлов - як особа, пов'язана з командою «Шалтай-Болтая», - розповів співрозмовник «Росбалта».


«А в грудні 2016 року були затримані Михайлов і його «права рука», теж співробітник ЦІБ, Дмитро Докучаєв. Суд прийняв рішення про їх арешт. Ще один співробітник ЦІБ також був затриманий, але після допиту, йому не стали обирати запобіжний захід, пов'язаний з позбавленням волі», - сказало джерело.


Мова про арештованого в Росії керівника одного з підрозділів Центру інформаційної безпеки ФСБ Сергія Михайлова.


Читайте також:  Топ-менеджер відомої компанії в Росії звинувачений в державній зраді


За версією джерела ЗМІ, на початку 2016 року в підрозділ, очолюваний Михайловим, надійшла вказівка ​​«попрацювати» з ресурсом «Шалтай-Болтай», який публікував переписку держслужбовців.


Згідно з інформацією джерела, Михайлов став куратором проекту.


«Після літа «Шалтай-Болтай» став працювати виключно з наданим йому куратором контентом. Якщо раніше у відкритий доступ викладалося листування швидше «розважального» характеру, а також осіб, чиї «таємниці» особливого шкоди не принесуть, то потім стала викладатися пошта держслужбовців, яка містить відомості, здатні доставити серйозні неприємності. Коли стало відомо, що в Україну «витікло» листування Суркова, це переповнило гущавину терпіння. «Михайлов чудовий фахівець. Кращий в своїй справі. Можна сказати, що ЦІБ - це Михайлов. Але він загрався», - заявив співрозмовник «Росбалта».




Як повідомляв ONLINE.UA,  дослідницька міжнародна волонтерська група Bellingcat вважає достовірними документи, оприлюднені українськими хакерами нібито після злому електронної пошти помічника президента Росії Владислава Суркова, якого називають "сірим кардиналом" Путіна в питаннях Криму і Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?