Стало відомо, як війну на Донбасі передбачили ще за часів Ющенка
Категорія
Політика
Дата публікації

Стало відомо, як війну на Донбасі передбачили ще за часів Ющенка

Стало відомо, як війну на Донбасі передбачили ще за часів Ющенка
Джерело:  online.ua

Один з найбільш затребуваних політтехнологів України Сергій Гайдай передбачав початок конфлікту на Донбасі ще під час президентства Віктора Ющенка.


Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.


У політтехнологічному мокьюментарі "Посібник із захоплення влади в Україні. Рекомендації з майбутнього" Гайдай порівняв передвоєнну Україну і Російську імперію: "Ось так само в далекому 1913 році на південному узбережжі Криму російська інтелігенція сиділа в кав'ярнях, пила коньяк і їла татарські чебуреки. Ласкаве Чорне море, білокам'яні палаци в кипарисах, дамочки в капелюшках з собачками на тінистих алеях парків. Розмови про долю Батьківщини. До того, що є революціонери, вже звикли. Народні хвилювання і військові поразки 1905-го залишилися в минулому. Імперія як ніколи сильна. в країні економічний підйом. І ніхто не може повірити, що через пару років велика війна закінчиться загальним хаосом. Жахом всенародного бунту, голодом, розстрілами, пожежами поміщицьких садиб і горами трупів на фронтах громадянської війни. І дуже небагатьом з них пощастить вижити в краху великої імперії, втікши в еміграцію".


Читайте також: Названо ім'я людини з партії Януковича, яка чекала анексії Криму задовго до неї


"Все показувало, що цивілізаційний конфлікт на сході України між тим, що зараз називають "руський мир", і Європою рано чи пізно може вирішитися війною. Але, буду чесним, я сподівався, що помилюся - війни не хотілося. Ні в якому вигляді. ось я в цьому творі собі нафантазував - нехай це фантазіями і залишиться. У реальності я ніякої війни для себе не бачив. І писав я це в абсолютно мирній, милостивій Україні", - прокоментував свій прогноз Гайдай.


"Адже зараз багато хто згадує: чорт забирай! - При Ющенко, 2005-2007-й роки - адже це були золоті роки! Мирно, економіка росла, досить вільно, по крайней мере, в той час преса точно була вільною, можна було Ющенко критикувати. Я активно критикував Ющенко, але у мене навіть відчуття не було, що це мені хоч чимось загрожує! А зараз ситуація змінилася, у мене куди більш тривожні почуття. Пишу зараз щось проти Порошенка, а мені приходять такі сигнали: "ти знаєш, в Адміністрації президента це читають, ти там - в чорному списку. На телеканалах є списки людей, яких ні в якому разі не можна кликати на ефіри, ти в ці списки входиш! Тому що ти - зрадофіл, критикан влади, і взагалі - будь обережний!", - продовжив він. - І я до цього серйозно ставлюся, тому що нинішня влада за своїми методами впливу на суспільство нічим від влади Януковича не відрізняється. Трохи краще з піаром у них, вони краще освоїли акторські навички, але за своєю суттю вони такі ж".


"Так ось, коли ти знаходишся в мирному, милостивого періоді, важко уявити, що може бути по-іншому. Наше агентство проводило для замовників спеціальні ігри, на яких робилися прогнози політичного життя країни. І бувало - на грі моделюєш ситуацію, потім проходить час, дивишся - в житті відбувається щось схоже. Подібне було у Савіка Шустера на "Свободі слова". Він примудрявся так збирати людей з усієї України, що їх думка точно відповідала соціологічній вибірці. І коли у нього в студії йшло голосування, воно було адекватне, як якщо б голосувала вся країна. У нас на грі, коли аналізували ситуацію, відбувалося щось схоже", - додав політтехнолог.


"А після гри ти повинен віддати замовнику документ з висновками, хоча розумієш, що замовник рідко читає сухі наукоподібні документи. І ось я придумав цю монографію - з інтригою і художнім вимислом. Гра була присвячена темі "Як побудувати партію?", за деякими з псевдонімів можна здогадатися, для кого це робилося. Це був 2008 рік. А потім хтось розмістив фрагменти в інтернеті, і коли я виявив, що цей текст з спотвореннями гуляє в мережі, то в 2009 році сам розмістив його на своєму сайті. Найближчі вибори були в 2010 році, я припустив, як вони будуть відбуватися, це співпало (у другому турі, цілком очікувано, зустрілися Юлія Тимошенко і Віктор Янукович. Перемогу здобув Янукович, - ONLINE.UA). Потім звернули увагу на передбачення: буде війна, захоплення Криму. І це ще в чортзна якому році", - резюмував Гайдай.



Більше  читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: У Партії регіонів до захоплення Криму Росією готувалися за багато років до анексії - політтехнолог Гайдай.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?