Отчет ЦРУ о борцах за Украину наделал шума в сети
Категорія
Культура
Дата публікації

Отчет ЦРУ о борцах за Украину наделал шума в сети

Отчет ЦРУ о борцах за Украину наделал шума в сети
Джерело:  cia.gov

Центральне розвідувальне управління США опублікувало розсекречений аналітичний звіт про український рух опору, який схвилював соціальні мережі.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт ЦРУ.
В документі під назвою "Історія, розвиток та організація українського руху опору, що включало ОУН, УПА і УГВР (Українська головна визвольна Рада – Ред.)" йдеться про те, що українські націоналісти в боротьбі з СРСР робили ставку на Німеччину, а не на партію націонал-соціалістів.
Звіт показує — члени ОУН ніколи не вступали в переговори з нацистами, а документи західних союзників підтверджували: сторони завжди вороже ставилися один до одного.


Читайте також: Працює на Путіна: мережу розбурхали нові плани Трампа щодо ЦРУ

Зокрема, позбавлені расистських і антисемітських поглядів бійці ОУН боролися за політичну самостійність України, в той час як націонал-соціалісти розглядали територію Польщі, України та Білорусі виключно як життєвий простір для німців.
Коли почалася Друга світова війна, керівництво ОУН на чолі зі Степаном Бандерою, згідно зі звітом, не розраховував на Німеччину.
Також у звіті йдеться про те, що Українська повстанська армія була однією з найсильніших організацій опору в Європі, незважаючи на відсутність військових кадрів і досвіду, а також підтримки з боку західних союзників, яку мали інші народи.
Автор документа звертає увагу на те, що УПА воювали не тільки за незалежність України, але і за свободу пригноблених народів. Вище командування повстанців формувало окремі автономні підрозділи з представників різних національностей, які тільки узгоджували свої тактичні та оперативні дії з УПА.


Читайте також: Колишній директор ЦРУ жорстко присоромив Трампа

У свою чергу, відомий український журналіст і блогер Віталій Гайдукевич у своєму Facebook заявив про необхідність використання розсекречених документи в інформаційній війні з Кремлем.
"Рукописи не горять, якщо це розсекречені доповіді розвідки. І вони розставляють багато крапки над "і". Старий Світ примітивний у своїх зашоренностях. Закомплексований. Забюрократизований. Він неодноразово робив ставку не на те... І ризикує зробити це знову", - підкреслив він.
У той же час, Гайдукевич зазначив, що українці "повинні стати сильними, великою мірою самостійно".
"Ми або зникнемо знову (і тепер назавжди), або станемо гарантами стабільності від моря до моря. А тепер риторичне питання - розсекречені архіви ЦРУ, там багато про Україну, напевно, ті, хто повинен займатися інформаційно-психологічними операціями, вже методично перекладають ці документи, сканують, викладають в мережу, поширюють, зіставляють з радянськими штампами - розвінчують їх. Правда? Ну невже ви цього не бачите? У нас так багато структур, які отримують зарплату за інформаційні операції..." – резюмував він.
Його повідомлення набрало понад 1300 "лайків", їм поділилися понад 500 користувачів соцмережі.



Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  директор ЦРУ Джон Бреннан закликав нового президента США Дональда Трампа бути обережним у кроках по зближенню з Росією, і попередив його щодо наслідків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?