Блокада Донбасу: СБУ зробила емоційну заяву
Категорія
Події
Дата публікації

Блокада Донбасу: СБУ зробила емоційну заяву

СБУ
Блокада Донбасу: СБУ зробила емоційну заяву

У Службі безпеки України зробили різку заяву з приводу блокади окупованих територій Донбасу, яку підтримують деякі українські політики.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт СБУ.
Так в спецслужбі нагадали, що "останнім часом деякі політики, прикриваючись патріотичними гаслами "зупинки торгівлі з окупантами", яка нібито "кришується" СБУ, пропагуючи впровадження режиму "економічної блокади", організували блокування руху залізничного транспорту".
"СБУ категорично відкидає будь-які звинувачення у комерційній "зацікавленості" торгівлі з так званими ДНР-ЛНР. Служба засуджує "популістські" дії окремих політиків, які грунтуються на введенні в оману і маніпулюванні свідомістю громадян".
Читайте також: Тука жорстко проїхався по організаторах блокади на Донбасі
При цьому в спецслужбі емоційно підкреслили: "Донбас - це Україна!"
Також в СБУ нагадали, що українським законодавством був введений "Тимчасовий порядок контролю за переміщенням транспортних засобів та вантажів через лінію зіткнення".
Цей документ регламентує, що "переміщення товарів з/на неконтрольовані території здійснюються виключно залізничним транспортом через певні контрольні пункти в'їзду-виїзду".
Дозвіл на торгівлю з окупованими територіями "надається за умови сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів до бюджету України, при наявності повної інформації про прозорість такого процесу і непричетність до фінансування терористичної діяльності", а видати його може тільки СБУ спільно з Державною фіскальною службою.
"Підкреслимо, що товари, поставки яких нібито блокують окремі політики, є забороненими до переміщення через лінію розмежування. Деякі з них можуть надаватися виключно у вигляді гуманітарних вантажів", - відзначили в СБУ.
Читайте також: Блокада Донбасу ветеранами АТО вилилася в гучний інцидент: з'явилися фото і відео
Крім того, в спецслужбі нагадали, що підприємцями, у яких є виробничі потужності на окупованих територіях, "до Державного бюджету України сплачено податків за 2015 рік - 19 млрд 570 млн 894 тис. грн, за 2016 рік - 31 млрд 640 млн 781 тис. грн, (в тому числі військовий збір - 777 445 908,57 грн)".
Також в СБУ попередили, що дії по блокаді мають ознаки злочину і можуть привести до цілого ряду негативних наслідків:
- Створюють передумови до зриву стабільного функціонування енергосистеми України (з урахуванням наявності в Україні п'яти ТЕС, які виробляють до 15% теплової енергії, відсутність поставок вугілля призведе до дефіциту потужностей і змусить ввести графік "віялових" відключень);
- Завдають прямих збитків державі (з 25.01.2017 в ОРДЛО залишилося 385 вагонів з 26 950 тоннами вугілля загальною вартістю 35 035 000 долл, понад 20 тисяч порожніх вагонів, а також майно ПАТ «Укрзалізниця»);
- Приведуть до втрати роботи людьми на окупованих територіях (забезпечують існування майже 150 тисяч чоловік), які змушені будуть, з урахуванням 40% нестачі особового складу в так званих "армійських підрозділах" ДНР-ЛНР, вступити в ряди бойовиків;
- Негативно впливають на процес звільнення заручників.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше в соцмережах посміялися над народним депутатом Семеном Семенченком і його "блокуванням" торгівлі з окупантами з буфета міжнародного поїзда.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?