Лукашенко зробив резонансні заяви на адресу Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко зробив резонансні заяви на адресу Росії

Лукашенко зробив резонансні заяви на адресу Росії
Джерело:  РІА Новини

Президент Білорусі Олександр Лукашенко причиною загострення відносин з Росією назвав спроби Москви "взяти Білорусь" за горло і не дати Мінську піти на Захід.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на РІА Новини.
"Останнім часом ситуація розвивається не дуже добре. Але ще раз підкреслюю: сили там різні", - заявив він.
При цьому, за словами Лукашенка, президент Росії Володимир Путін "щось, напевно, знає, але не наважився сказати".
У той же час білоруський лідер дорікнув Кремлю за спробах шантажу через ціни на нафту.
Читайте також: Г учне рішення Росії по Білорусі: спливла несподівана деталь
"Навіщо нас брати за горло? Ну, зрозуміло, що без російської нафти ми обійдемося. Нам буде дуже важко", - підкреслив Лукашенко.
За його словами, "свобода, незалежність - це дуже рентабельно, і це не оцінюється ніякими грошима і ніякими числами".
"Це незрівнянно, якщо на одній шальці незалежність, а на іншій - російська, іранська, азербайджанська або американська нафта - це незрівнянно. Ми все одно знайдемо вихід. Цього в Росії, на жаль, не розуміють", - резюмував Лукашенко.
Також він повідомив, що Білорусь судитиметься з Росією через скорочення поставок нафти, передає БЕЛТА.
"Суперечка йшла виключно по газу. Вони почали, в порушення всіх домовленостей, різати нафту. Ми звернулися, звичайно, в суд. Судовий розгляд буде", - сказав Лукашенко.
Крім того, білоруський лідер заявив про необхідність порушити кримінальну справу проти голови "Россільгоспнагляду" Сергія Данкверта, який перешкоджає поставкам білоруських продуктів в РФ.
"Що стосується продуктів харчування. Я тільки головне скажу. Знаєте, різного роду "данкверти" - нам треба вирішити питання і порушити кримінальну справу щодо Данкверту через завдання збитків державі", - сказав він.
У відповідь "Россільгоспнагляд" заявив, що обмеження поставок продукції з Білорусі здійснюються в рамках правил міжнародної торгівлі.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Білорусь впровадила безвізовий режим з 80 країнами, в тому числі з США і Євросоюзом, і попередила Росію про можливий вихід з ряду договорів про створення Союзної держави.
Раніше в Росії за рішенням ФСБ відновили прикордонну зону на кордоні з Білоруссю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?