Порошенко нагородив героїв АТО і розповів історії мужності
Категорія
Події
Дата публікації

Порошенко нагородив героїв АТО і розповів історії мужності

Порошенко нагородив героїв АТО і розповів історії мужності
Джерело:  president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко нагородив воїнів Збройних сил України та Національної гвардії, які виявили героїзм в зоні АТО на Донбасі.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу глави держави.
"За особисту мужність і самовіддане виконання військового обов'язку нагородив 94 військовослужбовців Збройних сил України та Національної гвардії України - героїв АТО. З них 34 - посмертно", - йдеться в повідомленні.
Так за особисту мужність і героїзм, проявлені при виконанні військового обов'язку, орденом Богдана Хмельницького І ступеня посмертно був нагороджений командир розвідувального взводу, молодший лейтенант Юрій Гуртяк.

Читайте також: Ч ого хочуть бойовики: ветеран АТО пояснив обстріли Авдіївки
"Юрій Гуртяк брав участь в Революції Гідності на Майдані. Після цього, разом із патріотами Сєвєродонецька, Щастя, Старобільська, Металіста, Ново-Айдара, організували Самооборону в Луганській області для протистояння сепаратизму. З перших днів формування батальйону "Айдар" в травні 2014 року увійшов до лав добровольців. У найкоротший період освоїв військову спеціальність стрілка, гранатометчика, коректувальника і навідника БМП-1", - йдеться в указі про нагородження.
У документі зазначено, що Гуртяк "з грудня 2014 р по червень 2015 року брав участь в зміцненні 29 блокпоста на Бахмутській трасі, з червня по серпень 2015 року брав участь в боях біля села Кримське, з жовтня 2015 року на посаді командира розвідувального взводу виконував бойові завдання поблизу селища Новгородське, сіл Тарамчук, Новомихайлівка Донецької області".
"11 липня 2016 року спільна група саперів і розвідників під керівництвом молодшого лейтенанта Гуртяка вийшла для мінування ймовірних шляхів проходу ворожих диверсійно-розвідувальних груп. Гуртяк разом з сапером Ярославом Комаровим був у передовому дозорі попереду основної групи. Під час просування по місцевості група потрапила в засідку ворожої ДРГ і була обстріляна з боку супротивника", - додали у Порошенка.

Читайте також: На Донбасі є приватні армії Путіна, але і до нас не просто так їдуть військові НАТО - Мирослав Гай.
Після початку бою група почала відходити, "сапер Ярослав Комаров підірвався на ворожій міні і загинув на місці".
"Молодший лейтенант Гуртяк, почувши характерне клацання спрацьовування механізму міни, попередив основну групу прикриття, але сам не встиг залягти, отримав множинні важкі осколкові поранення. Незважаючи на важке поранення, Юрій Гуртяк самотужки витягнув тіло загиблого побратима в безпечне місце і від отриманих поранень, не сумісних з життям, загинув. Своїм героїчним вчинком молодший лейтенант зберіг життя особового складу основної групи", - йдеться в наказі.
Також орденом "За мужність" II ступеня, "за бездоганне виконання військового і службового обов'язку, виявлену при цьому доблесть і честь, нагороджений снайпер 93-ї окремої гвардійської механізованої бригади, старший солдат Олег Посохов".
"З 8 липня 2014 року по 13 березня 2015 року Олег Посохов виконував завдання в зоні АТО в Донецькій області, брав участь в боях за Піски і міжнародний аеропорт Донецька. 21 липня 2014 року під час боїв за Піски отримав вогнепальне поранення в груди, а після одужання повернувся в підрозділ і активно брав участь у бойових діях по утриманню Донецького аеропорту", - зазначив Порошенко.
У наказі зазначено, що Посохов 4 вересня 2014 року взяв безпосередню участь в захопленні в полон шістьох бойовиків з командирами підрозділів "Кальміус" і затримання автомобіля "Урал" з артилерійськими боєприпасами.

Читайте також: Народився в тілогрійці: мережу вразило фото щасливого бійця АТО
"5 вересня 2014 року, під час чергової атаки противника, вступив у нерівний бій і знищив гранатометний розрахунок противника. У бою отримав вогнепальне поранення в обличчя (опік обличчя і багато дрібних осколкових поранень голови). Відмовився від евакуації. Під час бою знищив кулеметну обслугу і снайпера противника, отримав ще одне осколкове поранення голови і втратив одне око, після чого був евакуйований. Після одужання Олег Посохов знову приєднався до виконання завдань у складі підрозділу", - йдеться в документі.
Після цього снайпер з 26 січня по 12 березня 2015 року під час оборони міста Піски на позиції "Буран" знищив п'ять солдатів противника в бойових зіткненнях.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше в Міноборони України пояснили причини появи українських танків у районі Авдіївки можливістю прориву бойовиків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?