У Польщі виступили проти жорсткого пам'ятника жертвам УПА: опубліковано фото
Категорія
Світ
Дата публікації

У Польщі виступили проти жорсткого пам'ятника жертвам УПА: опубліковано фото

У Польщі виступили проти жорсткого пам'ятника жертвам УПА: опубліковано фото
Джерело:  nowiny24.pl

У польських населених пунктах Єленя-Гура і Ряшів не хочуть встановлення пам'ятників жертвам УПА.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на nowiny24.


Польські громади в США і Канаді зібрали кошти для будівництва пам'ятника висотою близько 15 метрів жертвам УПА, елементами якого є: пронизане вилами немовля, величезний польський орел з назвами знищених містечок і сіл, відрубані голови на паркані. В Глівіце на півдні Польщі скульптор Анджей Пітінскій вже працює над елементами меморіалу, який планувалося встановити в Ряшеві, проте його міський голова Тадеуш Ференц виступив проти його установки.


Читайте також: Спалення музею УПА під Львовом: з'явилися відео та подробиці від поліції


"Обов'язк мера міста - з'єднувати, а не ділити людей. Замість того, щоб підбурювати ненависть, краще робити висновки з минулого. Нам важливі добрі польсько-українські відносини, а установка пам'ятників, які посилаються до подібних подій, - викликає антагонізми і псує добросусідські відносини", - сказав представник президента Ряшева Мацей Хлодницькій.


З огляду на те, що місцева влада Ряшева заявила, що монумент являє минуле занадто буквально і суперечливо, засновники пам'ятника стали шукати нову локацію для його установки. Таким чином, вирішили встановити його в Єленя-Гурі, але і там представники місцевої влади відповіли відмовою.


"Адже мистецтву не йде про буквальність. Очікував б якогось художнього рішення. Драматизм історії можна показувати зовсім іншими засобами. А цей пам'ятник дуже дратує", - пояснив мер Єленя-Гури Марцин Завіла.



Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  в селі Басівка під Львовом спалили музей "Криївка підпільної друкарні УПА".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?