Вибори на Донеччині: в Україні назвали реальну дату
Категорія
Політика
Дата публікації

Вибори на Донеччині: в Україні назвали реальну дату

Вибори на Донеччині: в Україні назвали реальну дату
Джерело:  ЛІГА.net

Представник України в мінській переговорній групі Євген Марчук заявив, що вибори на Донбасі можна буде провести не раніше, ніж через 3-4 роки після завершення бойових дій.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Ліга.net.
"Є світова практика, і навіть певні міжнародні дослідження, які говорять про те, що проведення виборів на подібних до нинішнього Донбасу територіях найбільш доцільно проводити не раніше, ніж через два, три, а то й чотири роки з моменту припинення військових дій. Відразу після війни, коли гостро відчувається спрага помсти, коли свіжі тисячі могил, сльози і так далі - проводити вибори ніде вдало не виходило. У Німеччині після другої світової вибори пройшли тільки через чотири роки. Потрібен час і серйозні зусилля з повернення людей і відновлення інфраструктури", - сказав в інтерв'ю виданню Марчук.
Він навів приклади інших країн, які пройшли через подібні конфлікти.
"Є успішні приклади Північної Ірландії або Індонезії. І практично скрізь був перехідний період, під час якого місцеве населення, біженці, які повернулися, та органи влади спільно залучалися до вирішення нагальних місцевих проблем, в яких були зацікавлені всі сторони. І, перш за все, працювали над відновленням всієї інфраструктури життєзабезпечення. Як правило, в таких випадках приходили істотні іноземні інвестиції і значна гуманітарна допомога. У деяких випадках категорично заборонялася мова ненависті в публічній сфері. Навіть на законодавчому рівні і з відповідними покараннями", - зазначив політик.

Читайте також: В ибори на окупованому Донбасі: з'явився важливий прогноз на рік
Він нагадав, що бойовики не дотримуються ними ж підписаних домовленостей.
"Один приклад. Коли в минулому році ми в принципі домовилися і підписали в Мінську відповідний документ про відведення військ на трьох ділянках по кілометру від лінії зіткнення і на одній ділянці поблизу Станиці Луганської, в зону розведення потрапляв зруйнований міст через річку Сіверський Донець. Тоді Міжнародний червоний хрест прийняв рішення виділити кілька десятків мільйонів євро на ремонт цього мосту. Міст має дуже важливе значення для цивільного населення. Але була одна умова - розвести війська трохи далі і забезпечити повне і стабільне припинення вогню на тривалий період. Готові були прийти не тільки гроші, але і будматеріали і фахівці необхідного профілю. Однак постійні обстріли Станиці Луганської з протилежного боку практично заблокували цей проект", - сказав представник України в мінському процесі.
Він також розповів, як ставитися до того, що Росія наполягає на якнайшвидшому проведенні виборів на Донбасі.
"Росія це питання не перестане експлуатувати. Неофіційно, під час перерв засідань в Мінську російська сторона прямо говорить, що військові загострення не припиняться, поки ми не вирішимо "політичне питання", тобто - проведемо вибори на Донбасі. Але це не означає, що ми повинні йти на поступки в цьому питанні. Завтра, через півроку або навіть в перші роки після припинення військових дій справедливі вибори на Донбасі провести буде неможливо", - заявив Марчук.
Він також дав прогноз, на чому в підсумку зійдуться сторони.
"Все залежатиме й від наших найближчих кроків. Я впевнений, що українська влада - бажано консолідовано, але нехай навіть і президент це ініціює - повинна відкрито дати офіційне пояснення всьому суспільству і, перш за все, населенню тимчасово окупованих територій, вимушеним переселенцям, як вестиме себе центральна українська влада, повернувшись на нині окуповані території. Перш за все, що влада буде гарантувати цьому населенню і які виставить умови. Хто, за що і як буде відповідати, кому і що влада простить. Яку допомогу і як надаватиме центральна влада цього регіону", - зазначив політик.
За його словами, українська влада повинна буде вирішити, як будуть формуватися тимчасові (перехідні) адміністрації до проведення місцевих виборів, який буде порядок перетину українсько-російського державного кордону на цей період, що буде з пенсійною системою. Він підкреслив, що мова йде не про компроміс з бойовиками і їх ватажками, а про компроміс з населенням.
"Все має бути зрозуміло, тому що при відсутності видимої перспективи російська пропаганда вільна надалі залякувати жителів Донбасу приходом "хунти". Якщо передбачається амністія, то для кого? Загальної амністії, як, на жаль, записано в Мінську-2, думаю, не буде. Тоді як бути? Я б, наприклад, дозволив працювати в певних органах влади деяким чиновникам, які зараз працюють в якихось структурах ОРДЛО - часто це підневільні люди, у яких немає виходу. А навіть якби вихід і був, не можна проводити повну кадрову зачистку - до відповіді потрібно закликати тих, у кого кров на руках. Все інше - діапазон компромісів", - сказав Марчук.
Як повідомляв ONLINE.UA, Парламентська асамблея Ради Європи відмовилася вимагати від України проведення довиборів до Верховної Ради на окупованих територіях Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?