У війні з Росією ми маємо справу з дуже небезпечними ідіотами - Мирослав Гай
Категорія
Події
Дата публікації

У війні з Росією ми маємо справу з дуже небезпечними ідіотами - Мирослав Гай

У війні з Росією ми маємо справу з дуже небезпечними ідіотами - Мирослав Гай
Джерело:  online.ua

Про те, як дописи у Facebook можуть багато що змінити в країні, чому не можна відмовлятися від Донбасу та людей, які там живуть, мету діяльності Надії Савченко й небезпеку ворога, з яким воює Україна, розповів в інтерв'ю ONLINE.UA волонтер, колишній учасник АТО Мирослав Гай. 


Попередню частину інтерв'ю читайте тут: На Донбасі є приватні армії Путіна, але і до нас не просто так їдуть військові НАТО - Мирослав Гай


- Мирославе, час від часу ви пишете на своїй сторінці у Facebook досить провокативні, неоднозначні пости, які викликають неабияке збурення серед користувачів. Не так давно ви емоційно звернулися до тих, кому "пох", тих, кому байдужа війна, тих, у чиїх дітей "крадуть майбутнє". Кому конкретно це було адресовано?


- Це - всім. Дивіться. Йде велетенська кількість обстрілів. Просто шалена. Люди, давайте, зверніть на це увагу! Волонтери пишуть, що борти йдуть, що потрібна допомога - зверніть увагу трошки на це. Або підтримайте якось. А зараз що? Зараз пости з ресторацій набагато більше лайків набирають, аніж звістки з фронту чи заклики про допомогу!


Я розумію: втомилися від війни. Але - люди, хто вам сказав, що ви будете бігти спринт, а не марафон?! Це раз. По-друге, вибачте мені, робота над миром і демократією - це пожиттєвий процес. Припиняєш працювати – отримуєш диктатуру і війну. То, вибачте, люди там пхнуть - давайте їм тут трошки допоможемо!


Це був такий пост роздратування. Він дійсно грубий вийшов…


Антоха, мій товариш, місяць тому втратив око. Він економіст, фінансист, пішов в АТО. Зараз ним треба займатися. Він зараз приведе себе трошки до ладу – буде, думаю, нам допомагати.


Або зараз я хлопця забираю з морпіхів. Звернувся у військкомат, у нього гепатит - заразили при пораненні. З армії його "попросили". Слава Богу, держава зробила безкоштовну програму для АТОшників. Але ж ніхто про це не знає. Це вони звернулися, я дізнався - і ми зараз будемо класти його на лікування.


Тобто є реальні люди, реальні проблеми. Я теж хочу веселитись, якщо що. Але як?.. Це у мене просто був крик про наболіле. Вважайте, що це хвилинка слабкості була. Бо насправді це безсенсово. Такими призивами ти не викличеш у людей ні реакції, ані усвідомлення…



- Судячи з коментарів, щось ви таки зачепили, якісь струни…


- О, ще забув сказати! Зараз у нас іде  тотальний скандал з найбільшим нашим товаришем і другом – з Польщею. Хто б мені що не казав, я впевнений, що це проросійські організації, Російська Федерація організовують нам такий "дипломатичний привіт". Вони систематично валяють пам’ятники, в Польщі організовують якісь проросійські організації на побиття…


Тобто зараз на тлі війни руйнують наші нормальні стосунки з найближчим союзником. Ну, схаменіться! Підніміть хвилю в тому Facebook чи де, що Україна - за Польщу, що ми - проти вандалізму. Ну ви що - не бачите цього? Що нам зараз руйнують дипломатичні стосунки з одним з головних наших товаришів, який за нас топить в усіх ПАРЄ, ООН, усюди?


Зараз туди, в Польщу, американці позаходили, техніка американська. Це взагалі нам з ними тримати одну лінію оборони! Тиша… Ніхто про це не знає. Ніхто про це не пише. Та напишіть: поляки, ми - друзі! Доста!


Я вам кажу, якби декілька тисяч людей написали, ситуація би помінялася. Принаймні, з’явилися б якісь статті з заголовками, що український сегмент Facebook - за Польщу і проти вандалізму. Елементарні речі. Як можна цього не бачити? Посварять нас із Польщею, от побачите. Там вже погрози пішли про те, що дипломати не приїдуть на якісь заходи. І будемо мати проблему. І це точно, я вам скажу, вушка червоного чекіста тут стирчать.


Читайте також: Забудьте про "ополчення": стало відомо, хто зараз воює проти України на Донбасі


- Але ж дивіться, в тій же Биківні вандали пошкодили і польський, і український монументи жертвам НКВС! В чому ж тоді претензії польської сторони? Це ж зрозуміло мало би бути, що причина - не у ворожості до Польщі.


- В чому претензії? То це вже третій такий випадок. І ніхто не каже, що був і український монумент пошкоджений. Пишуть про польський пам’ятник. Ніхто про решту не говорить. А говорити про це - треба.


Це була психологічно-інформаційна операція. Це військова операція, яка проводиться військовими фахівцями - навіть якщо малювали чи вандалили проросійські якісь підлітки, чи кого вони там найняли. Це психологічно-інформаційна військова операція, дуже грамотна, по руйнуванню наших добрих дипломатичних стосунків з головним зараз нашим і військовим, і економічним другом.


От тому я і написав такий злий пост. На війну нам - пох, вибачте за вислів, на польські відносини - реакції нуль. І куди ми йдемо? Ну, давайте сперечатися щодо мови! Тоді як є реально серйозні проблеми!


- Ви вважаєте, прості громадяни таки можуть на це все вплинути?


- Ми багато на що можемо вплинути. Он, тільки сказали - і всі на мову перейшли. Тільки написали у Facebook – і генералів познімали. Зараз суспільство дуже активне. І це відчувається. Тому я і закликаю, напишіть: поляки – наші друзі.


- Як гадаєте, що зараз найбільше розділяє українське суспільство? Чому ми спостерігаємо зараз почастішання і поглиблення конфліктів скрізь, в тому числі, між волонтерами?


- Завжди в основі всього лежить економічне питання. Завжди! З усіма - і з суспільством, і з волонтерами. Якщо у вас все нормально, якщо економічно все гаразд, ваша родина захищена - то у вас і таких конфліктів не буде.


- А як же Майдан, початок війни, коли ми були об’єднані як ніколи? Тоді про "все гаразд" у економіці теж годі було й говорити.


- На Майдані скільки людей було? Мільйон із сорокамільйонної країни?



Мирослав Гай на фронті із допомогою українським військовим. Фото: Facebook


- Добре, не Майдан, початок війни. Всі ж об’єдналися тоді!


- Всі піднялися тому, що найліпше об’єднують націю, людей, компанію, групу або справжня хороша ідея (у нас зараз такої ідеї поки що нема), або колективна загроза. Повірте, якщо б зараз по редакції почав бігати чувак з ножем, всі ці люди, які п’ять хвилин тому сварилися і кричали один на одного, дружно би об’єдналися і почали б діяти разом. Це – те саме.


- А якби він бігав кожен день…


- А якби він бігав кожен день і чіпав по одному - дзьоб-дзьоб - всі би думали: а, ладно, пішли на каву, він там зараз не бігає. Те саме відбувається сьогодні і з війною.


- Не можу не запитати про кілька останніх скандалів навколо телеканалу СТБ (де показали програму з росіянами, які воювали на Донбасі, - ONLINE.UA)...


- О-о-о-о… Ну добре, запитуйте.


- Що це було, чому взагалі це можливо в країні, де три роки йде війна?!


- Це складно… До війни телеканал багато співпрацював з Росією. Як і всі інші канали. У нас же фільми, серіали, програми, музика - все ж закуповувалось там. Вся ця ситуація, яка зараз відбувається в країні, вона, звичайно, заважає розвиватися і вести бізнес так, як вони вели раніше. Не можна. Це складно, тому що це – махіна, це - фабрика, це - найбільше власне виробництво в країні.


Я працюю там десять років. Там працює моя дружина. Там працює моя сестра. Там працює купа моїх друзів. І зараз виникають такі скандали.


- То чому вони виникають, ті скандали?


- Скандали виникають тому, що їх неможливо контролювати. Там багато людей з різною позицією. І буває, одна людина отак ляпне щось необережно - а контракти підписані довгострокові, так просто людину не звільниш. І маємо потім проблему.


Річ у тім, що бізнес, попри війну, все ж таки намагався жити так, як він жив раніше. Зараз всі зрозуміли, що це неможливо.


Але я вас запевняю, що у каналу - стопудово проукраїнська позиція. Звідки я знаю? Я пішов одним з найперших добровольців в країні (на фронт, - ONLINE.UA). У нас був перший батальйон добровольчий, ще з Майдану. І канал мене підтримав на Майдані, канал мене підтримав, коли я пішов на фронт. Я не був офіційно оформлений дуже довгий час, тому що нас не знали, куди приткнути - і мене не звільнили. Потім пішла велика кількість добровольців з каналу – канал всіх забезпечив амуніцією, формою, нікого не кинув, нікого не звільнив. Один з топ-менеджерів каналу – топ-менеджер! – пішов на фронт добровольцем. Де ви бачили топ-менеджерів серед добровольців? Про що ще треба говорити?


Ясно, що каналу доведеться в якийсь момент усвідомити, що реалії помінялися і, відповідно, міняти свою політику, програми, стосунки з певними людьми. Але це їхнє питання, як їм це робити. Вони проукраїнські, наскільки це можливо. Я думаю, що СТБ вас дуже здивує ще. От повірте!


Мені дуже багато дорікали, коли я підтримав канал. Але я не міг його не підтримати! 10 років, товариші там... Хіба я міг сказати: ах, ви, гади, я вас не підтримую? Хай би навіть у мене зразу була би купа лайків і репостів під такою заявою. Я не можу, просто по-людськи це було б неправильно. Я міг або просто промовчати, або сказати слово на захист.


Але з такою звіриною прямо люттю накинулися на канал, що ви мені вибачте, друзі! Один з найпопулярніших каналів країни, в якого рейтинги зашкалюють. Ви ж всі дивитесь програми телеканалу СТБ. Майже в кожній програмі українці масово голосують. І зараз ви так накидаєтесь на цей телеканал. Я мусив просто висловити свою позицію.


Я вважаю, позиція телеканалу, його керівництва - проукраїнська без сумніву. А тепер ще треба думати, як в цій ситуації вести виважену політику. Це складно, ви ж розумієте. Я не хочу за керівництво каналу говорити, але ж ви розумієте, що є власники і так далі. Є питання. Це достатньо складно - бути однією з найбільших фабрик з виробництва медіаконтенту в Україні, працювати – і раптом все це розірвати, обірвати повністю. Так не робиться.


До того ж, у нас хіба нема каналів відверто проросійських? Які просто відверту російську пропаганду показують? Є. Я можу всі їх назвати. Всі їх знають. І знають, що власники їхні - або росіяни, або… Ну, ви розумієте…


В принципі, думаю, я все сказав. Канал вас здивує ще. От ви побачите, ще в цьому році. Я не шкодую ані секунди, що я за нього вступився. Бо, знаєте, зробити якусь помилку, особливо у великому колективі - це запросто. Це легко. Питання в тому, як ви на цю помилку чи проблему реагуєте. Реакція на помилку більш важлива, ніж сам факт помилки. І реакція каналу була. Керівництво каналу вийшло і публічно, на всю країну, звернулося з вибаченнями, пояснило ситуацію. Не замовчало. Не заховалось. Що це для мене означає? Що вони планують працювати в цій країні. Вони вибачалися перед глядачами своїми, тому що розуміють, що зачепили їхні почуття. І це логічно, розумієте? Це означає, що цей канал з цими глядачами збирається жити далі. І, відповідно, він свою політику буде будувати залежно від глядача. І це правильно. Це грамотно. Я вважаю, що це супер.


- Про те, що правильно і що - ні. Зараз дискусії точаться щодо блокування окупованих територій. Як ви ставитесь до нинішньої блокади залізниці на Донбасі групою активістів (розмова відбулася до нещодавнього конфлікту навколо блокади, що вилився у сутички, - ONLINE.UA)?


- Я не знаю, хто там блокує. Напевно, хлопці-ветерани. Може там і є мої знайомі, я просто не знаю.


- Там є Семенченко і Парасюк, наприклад. 


- Семенченка я бачив один раз в житті. Сказати, що ми знайомі?.. Перетинались на заході, коли фільм презентували. Особисто не знайомились. З Парасюком - теж не знайомий. Я його бачив на Майдані один раз, на сцені. Хоча я там жив, на Майдані. З мого оточення його там теж ніхто не бачив. Може, хтось і знає, але так щоб сказати точно…


Ясно, що це заробляння політичних дивідендів. І це не погано. Я теж, коли доставляю допомогу - фотки виставляю, щоб отримати "дивіденди" інформаційні, щоб люди більше допомагали. Просто контрабас іде через інші канали. Він як ішов, так і йде. І всі це знають. Відповідно - якщо ви вже хочете блокувати, то блокуйте по-справжньому!


- І всі шляхи. 


- Всі знають. Всі військові там знають, що, де й як. А це тоді що? Це ви одну залізницю заблокували? Так воно піде іншим вузлом. Чи взагалі не залізницею! Питання – в ефективності цієї блокади.


Те, що це показує, що громадськість проти - я вважаю, це добре. Я вважаю, з Російською Федерацією потрібно припинити повністю всі зв’язки. І надати можливість всім людям на окупованій території виїхати сюди, забезпечити їх по-максимуму. Але по всіх законах війни окупована територія має забезпечуватись окупантом. Це жорстко. Це страшно. Це долі людей. І кидати їх не треба. Але сам факт торгівлі має бути припинений.


От ми з вами говорили про СТБ - так само і тут: ми в нинішніх реаліях вже не можемо жити так, як жили раніше. Ми маємо зайняти конкретний бік. І якщо ви займаєте бік співпраці з Російською Федерацією - ви ворог. Ну, це ж ясно! Що тут навіть думати?


- А якщо ви платите зарплати і пенсії на окуповані території - хто ви тоді?


- Чекайте. Навіть злочинцям у тюрмах платять пенсії. Людина працювала. Працювала на цю державу, хоче того держава чи ні. У людини був соціальний договір з цією державою про те, що вона працює, а держава потім їй платить пенсію. І навіть якщо ця людина емігрує в Уганду, держава має забезпечувати її пенсією. Бо це її гроші.


- По-перше, у нас солідарна пенсійна система, а не накопичувальна. По-друге, дивно порівнювати Уганду і ОРДЛО. Чому таке перерахування грошей на окуповані території не може вважатися співпрацею з терористами?


- Це не є співпраця. Ви віддаєте бабусі чи дідусю гроші, які вони заробили. І те, що він не може кинути квартиру на окупованій території, бо йому немає куди переселитися, бо не були забезпечені поїзди безкоштовні, автобуси для вивезення людей з цієї території… Треба було зробити просто безкоштовну залізницю від держави, щоб люди могли виїхати. А у людей іноді там 100 гривень немає, щоб дістатися до тієї залізниці. Тому держава винна, що вони не змогли виїхати. Або не захотіли. А ті люди - в чому вони винні? В тому, що він там живе, він там народився? А хіба то не Україна?


- Україна.


- Ну! Хай окупована, хай неконтрольована - але Україна. І людина, яка там живе, - громадянин України. По всіх міжнародних законах. Це вам будь-який юрист скаже.


- Добре, пенсії держава має продовжувати платити. А що на рахунок того ж водопостачання? Можливо, припинення постачання води значно наблизило би перемогу України в цій війні?


- Це все поєднано. Ну як ви скажете людям, що держава припиняє водопостачання? Це вже буде геноцид!


- Так, а що робити в таких умовах? От є у нас влада. І є гібридна війна, яка і не війна наче, а антитерористична операція. Виходить, у нас, у влади, у держави скуті руки? 


- Якоюсь мірою так. У них є питання людей на тій території - і війни та реакції суспільства тут. Є питання. Я думаю, цього року буде, можливо, більш жорстке закриття всіх цих "кордонів". Бо, як я вже казав, ми обрали правильний вектор.


Просто тільки-но ми відмовимося від тих територій… Коротко кажучи, ворог зупиниться там, де ми його зупинимо. Віддаємо Донбас - він іде далі. Віддаємо Слов’янськ – він іде до Харкова. Віддаємо Харків - він іде до Києва. Не треба думати: ось зараз ми цю землю покинемо - і від нас відстануть. Де ми зупинимо агресора - там він і зупиниться. Якщо ми віддамо зараз ці території – все, він буде готувати плацдарм для захоплення нових. Як гопник, знаєте? Ти віддав йому телефон – а він тобі: а гаманця чого не віддав? А ти, дурень, думаєш, що телефону йому буде достатньо. Чому, якщо можна ще забрати? От і все.


Людей кидати не можна, це однозначно. Навіть злочинців кидати не можна. Всі, хто сидять по тюрмах в ОРДЛО, мають бути евакуйовані українською державою, і їм має бути надана можливість продовжити відбувати покарання на українській території. Бо це українські громадяни. Треба для себе це запам’ятати. "Ополченці", які взяли до рук зброю, - це українські громадяни, що скоїли злочин. Росіяни - це не українські громадяни. Відповідно, з ними треба поводитись, як з терористами. Так з ними і поводяться. А це - українські громадяни. Їх треба ловити і судити. Розумієте? Бити паспортом по лобі і казати: ах, ти… От і все.


- А як ви ставитесь до тих, скажімо так, публічних діячів, які зараз говорять про те, що треба відмовитись від Криму, від Донбасу?


- Я ж вам сказав - ворог зупиниться там, де ми його зупинимо.


- Та я зрозуміла, як ви ставитесь до цієї пропозиції. Я запитувала про ваше ставлення до людей, які це озвучують – Савченко, Пінчук і так далі? 


- Це теж проблема. Я вважаю, Савченко - російський агент. От серйозно. Я так думаю. І давно.


Мені так здається, я завжди кажу, бо немає доказів. Але не виходять з тюрми в такому стані! Я скільки бачив хлопців після року тюрми, навіть звичайної - ви вийдете, повірте мені, не те, що пожмакані, пожовані. От просто рік посидіти в звичайній українській тюрмі. Ну, не виходять такими повняшками!


- Тим більше, після такого тривалого "сухого голодування"…


- Та ну… Мій товариш більше місяця голодував – вони перетинали Атлантику. То вони знімали фільм поетапно. Вони сіли на човен, попливли, з ними лікар був - і знімали щоденно трансформацію себе, свого тіла і свого психологічного стану. Ви уявити собі не можете, що робить місяць голодування з людиною! Пам'ятаєте, як в Освенцимі? Скелети! Отакою може людина вийти. Розумієте? Це перше.


По-друге, всі її дії на Майдані, всі ці відео, які з’являються зараз, де вона там з боку "Беркуту", і туди, і сюди… Це якась заздалегідь підготована персона для виконання певних завдань. І вона їх виконує. От і все.


- Це мав би бути настільки далекоглядний, наполеонівський план, що мені особисто простіше просто повірити, що вона, як то кажуть, без царя в голові. 


- Слухайте. Тут зараз звинувачують росіян, що вони в американські вибори втрутились. Полонієм їздили Литвиненка в Лондоні труїти. Можна було просто по голові стукнути - так ні, полонієм… Їздили з тим чаєм чи з чим, заразили так, що Лондон заявив, що це напад, радіоактивне зараження і ядерна загроза.


Звідки ви знаєте, що в них в голові? Це ФСБ. Вони грають у шпигунів. Вони сечу міняли на змаганнях, вскривали ці коробки, передавали ці коробки, підливали цю сечу, а тепер заявляють, що те, що є чоловіча ДНК в сечі жіночої збірної РФ - то це через те, що ДНК передається статевим шляхом під час сексу! У них хромосома там зайва… Ви зрозумійте, що ми маємо справу з дуже небезпечними, дуже натренованими ідіотами. Що тут думать?! Всю збірну посадили на допінг і міняли банки з сечею… А там же секретний замок. Це треба було знайти фахівця, який замок Олімпійського комітету з суперзахистами відкриє … Що ви хочете? Яка там Савченко? Тьху!.. У них таких планів ще - ого!


- Як гадаєте, все це, навіть те, що та ж Савченко говорить - на кого це розраховане?


- Завдання - обілити той бік.


- Перед ким? Всередині України? В Росії? В світі?


- Перед Євросоюзом. Тому що - дивіться, Савченко тут виступає менше, більше їздить туди - по ПАРЄ всяких і так далі. Відвідує різні конгреси… Завдання – обілити ту сторону. Показати, що це - "громадянська війна". Що росіян там немає. Що це внутрішньоукраїнський конфлікт. Що Україна має прийняти ті території на їхніх умовах. Що то хороші хлопці - просто наші не вміють домовлятися. Що це проблема не тих територій і не втручання Російської Федерації, а проблема української влади, яка не вміє знаходити спільну мову. І що насправді Росія тут ні при чому, тому санкції не потрібні. І так далі. От мета. Вона показує, що є політики, які підтримують протилежну позицію – що з Росією треба дружити.


Читайте також: Савченко намагалася прорватися в ДНР і говорила, що бачить Плотницького і Захарченка в Раді


- Як це зупинити?


- СБУ, контррозвідка.


- А хіба зараз вони можуть щось зробити з нею?


- Зараз вона депутат, тому вони не можуть зробити нічого. А от якщо знімуть з неї недоторканність – то, може, щось і зможуть.


Ну, дивіться, у неї проблем з коштами немає, все гаразд. Це ж видно. Їздить, куди хоче, літає, куди хоче. Все нормально. Ой… Що я вам скажу? Головне, що ми всі це знаємо.


- То це ж і не для нас говориться…


- Та всі вже це знають. І бабусі вже навіть це знають. Всі знають. Я ж сам тримав плакатик "Звільніть Савченко!" Ідіот…


- Багато хто тоді тримав…


- А що робити?.. Взагалі всіх громадян України в Російській Федерації, навіть якщо вони якісь стрьомні, треба забирати сюди. Хай відбувають покарання тут. Будь-який наш громадянин, навіть якщо він, умовно кажучи, зрадник, залишається українським громадянином, поки не поміняв паспорт. Він має бути доставлений до України і отримати по заслугах.


- На завершення. Я так розумію, нема навіть сенсу питати, чи надовго це все…


- Надовго.


- Так, це вже очевидно. Але коли все закінчиться, яку ви бачите найоптимальнішу стратегію реінтеграції окупованих територій назад в Україну?


- Економіка - первинна. Зробіть життя тут ліпшим, ніж в Росії, зробіть так, щоб люди хотіли тут жити. Це перше.


Друге - мовний закон. Українська мова. Люди мають бути змушені вивчити державну мову і в усіх державних установах нею користуватися. Так само, як не можна стати громадянином США без знання мови, якщо ти не немовля, така сама має бути політика і в Україні.


Це стосується ще й української історії, до речі. Ми маємо проводити потужну інформаційну кампанію. Ми маємо запустити контрпропаганду. Ми маємо розкрити історичну правду. От як було з нацистською Німеччиною. Їх же інтегрували до цивілізованого світу назад. Люди ж там були покалічені морально, в тому сенсі, що знаходились так само під впливом пропаганди. Їх возили і змушували відкопувати тіла тисяч загиблих, закатованих євреїв, геїв, всіх-всіх-всіх… Возили на ці Освенцими, Бухенвальди і змушували відкопувати, робити перезахоронення закатованих громадян. Власними руками. В усіх школах розповідали про те, які жахливі злочини були зроблені, і так далі.




У війні з Росією Україна має справу з дуже небезпечними ідіотами. Фото сайту "Новости Донбаса" з окупованого Донецька


Так от, треба показати могили загиблих українців. Треба показати закатованих, які були замучені в катівнях ОРДЛО, їхні фотографії, відео. Треба показати всі ці злочини. Показати злочини Російської Федерації, які вона здійснює в Криму, на Донбасі.


Треба розкрити злочини Радянського Союзу. Ми зараз робимо декомунізацію, а починати треба з оголошення злочинів і засудження їх. Тому що ця вся історія з Донбасом - вона йде ще з тих часів. Вони ж там виходять із зірочками ще Радянського Союзу!..


Це все ми маємо розкрити, показати, покарати катів з НКВС. Які досі живуть. Старенькі діди. Нічого, що він там розстріляв декілька тисяч людей особисто – зараз отримує пенсію, живе, все гаразд. Багато хто сказав би: та не чіпайте цих дідусів! Ні! Бо після Другої світової війни в Радянському Союзі вижили, звісно, і нормальні люди. Але переважно вціліли оці вертухаї з НКВС. Треба все це показати, засудити їх і посадити.


Читайте також: Бойовики панікують і брешуть, що українська армія штурмує Донецьк - Мирослав Гай про бої за Авдіївку


І це стосується не тільки Донбасу. Це стосується кожного українця. І мене, бо я всього цього не знаю, можу лише уявляти собі масштаб тих злочинів. Я маю теж пройти таке психологічне очищення, усвідомлення, прийняття своєї історії - як громадянин, як людина мушу сам відчути цей сором пекучий за ті вбивства, які скоювались за мовчазної згоди моїх дідусів, бабусь і так далі. Потім сказати собі, що я не хочу повторення цього ніколи в житті. Не хочу повторення геноциду найліпших.


І тоді відпадає будь-яке питання, чи маємо ми йти до цивілізації, чи бути колонією російської імперії - бо ми вже засудили. Ми вже туди не хочемо повертатися. Відпадає будь-яке питання мови, тому що тоді ти будеш на боці тих, кого розстріляли за мову, а не тих, хто зрадив її. Всі питання відпадають.


От з цього треба почати. І це навіть не з Донбасу треба почати, а починати зараз, тут, з усієї України. Тоді - переможемо.


Лілія Рагуцька

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?