Микола Вересень: Путін мріє, щоб у нас нічого не працювало, всі плакали і не народжувалися діти
Категорія
Культура
Дата публікації

Микола Вересень: Путін мріє, щоб у нас нічого не працювало, всі плакали і не народжувалися діти

Микола Вересень: Путін мріє, щоб у нас нічого не працювало, всі плакали і не народжувалися діти
Джерело:  online.ua

Про недоліки вітчизняної журналістики і головну проблему сучасної молоді, про заповітну мрію президента РФ Володимира Путіна щодо України, війну, Майдан і потребу нації в героях розповів в ефірі інтернет-шоу "Double Ять" з ведучим Олександром Лірчуком на ONLINE.UA відомий журналіст і телеведучий Микола Вересень.

- Я колись дивився на вас на екранах у 90-х роках, вас багато копіювали. От ви зараз дивитесь пародії на себе, наприклад "Квартал 95"? Як ви на це реагуєте?

- Мені байдуже, перший раз минулого тижня нарешті побачив якусь гумореску в повному розмірі. А до того я дивився все секунд 20, і Володя (Зеленський, - ONLINE.UA) вдало зробив, у нього талант…. Я би не зміг таким бути.

- Вам приємно?

- Байдуже.

- Я просто не знаю жодного журналіста, на кого б робили пародії.

- Байдуже мені - не плюс і не мінус. Просто в нього була нагода, в нас був випадок давно, в 2005 році десь. Ми зустрілися в аеропорту, були затримані літаки, ми обидва летіли в Україну, і були в нас різні літаки. Ми дві години просто гуляли, розмовляли, і, може, він тоді щось вихопив.

- Він вже тоді над цим працював?

- Будь-яка нормальна людина чоловічої статі завжди на роботі, ну, я, може, аномальна людина… Якщо це не завод, де треба просто бити по цвяхах, додому ти їх не понесеш. А коли ти займаєшся не робочою професією, то ти все одно крутиш у голові. Але от жінки багато часу про дітей думають, щоб ніхто не ображався.

- Зараз ви на роботі?

- Навіть коли я вдома сплю. Мені сказали, коли вивчали мій організм у колишньому КГБ, що в мене проблеми, бо я думаю, коли сплю.

- Вас тоді серйозно вивчали?

- Та ні. Це було, коли я пішов контраварійне водіння вивчати. Це контора, де колишні КГБісти були, 9 відділ. Ми там сміялися, жартували, і мені це запропонували. Примушували читати, стріляли коло вуха, короче, такі штуки.

- Інколи звичайний побутовий звук лякає, а тут - з пістолету коло вуха, я собі можу уявити. Ви самокритичні такі… Що таке нормальність?

- Світ не будується на засадах норми. Психологи одностайно думають, що норми не існує, що будь-яка людина нормальна і не нормальна. Нормальність – це відсутність норми, всі відрізняються.

- Яка з ваших аномалій приємна чи неприємна?

- Я це не аналізую, може, в 20 років я про це думав. А зараз кому не подобається, то все одно.

- То ви сюрпризів вже в собі не відкриваєте?

- Без них немає сенсу жити – просто це сюрпризи, які не публічні. Це вже реально аномалія, це вже якась ганьба.

- От ми тут, а на сході люди гинуть. У вас немає відчуття, що ми всі маємо бути там?

- А що тоді тут буде? Залишимо? Це абсурд, і таких людей багато, які так думають. Єдине місце, на яке схожа Україна – це Ізраїль зараз. Він функціонує, в них є армія. Я думаю, це мрія Кремля, щоб ми туди висилали мільйони людей. От приїжджають звідти люди і дивуються, що тут ресторани працюють, а там люди гинуть. Так це ж і є мрія Путіна, щоб у нас нічого не працювало, щоб у нас всі плакали, не народжувалися діти. А те, що зараз відбувається - це природний стан.

- Ви б як журналіст поїхали в зону АТО?

- Я подивлюся для себе, але звідти щось передавати – то ні. Свого часу в мене були війни. Те, що наші журналісти роблять в АТО, це іноді смішно, часто непрофесійно. Досвід показує, що під час військових дій ти будеш брехати, і наші журналісти брешуть. Не тому, що вони погані, а тому що військові, які там керують, спрямовують все, щоб лише їх слова були праві. Беруть журналістів і їм вказують.

- Тобто вони підсвідомо брешуть?

- Напівсвідомо, бо треба давати собі звіт, що росіяни брешуть. Лише треті країни можуть дозволити собі говорити правду. Якщо ти сторона конфлікту – то брешеш 100%. Якщо росіяни брешуть на 90%, в Україні – на 70%. Ти – сторона конфлікту, ти вболіваєш за своїх і ти будеш так реагувати.

Є закони військової журналістики, їх небагато. Я інколи спостерігаю смішні ситуації: журналіст бере камеру вночі, і пошепки: "Там зараз щось буде…" Але ми нічого не бачимо, а на телебаченні нічого не бачити – це брак. І це лише ти розповідаєш, який ти герой, а мені і всім начхати на це. І раптом почався обстріл, і ти чуєш, що щось далеко стріляє. Воно, може, і близько, але якщо я, глядач, цього не відчуваю – не показуйте. А для того, щоб показувати небезпеку, треба реально лізти в пекло, показувати, що реально щось вибухнуло. Якщо мені розповідають про ризик, а я його не бачу – це мене не вразить. Є багато речей, які пов’язані з професійною роботою. В нас є багато людей, які вміють це робити. Якщо хтось хоче, то може звернутися до них і запитати, як працювати на війні. А тут такий лише "героїзм".

Читайте також: Коли ця Рада починала працювати, регіонали боялися увійти до зали - нардеп Ігор Луценко

- Наш журналіст все одно є однією стороною, тому підсвідомо бреше. А наш журналіст стати над конфліктом може?

- Тоді в нього будуть конфлікти з усіма. Для цього треба мати хорошу західну освіту, де з тебе виб’ють весь "совок" і вб’ють у голову, як має бути.

Але це питання довіри. Я йому не повірю, навіть якщо в нього буде три Гарварди, і в нього прізвище Слободинюк... Я йому скажу – ні. Джон Сміт – от це мені підходить.

- Це не всім сподобається. Ми, журналісти українські, відчуваємо комплекс щодо зарубіжних?

- Не журналісти мають відчувати, а українські лікарі, вчителі, конструктори… Я можу перераховувати вічно. Коли українці всі як один скажуть, що ми недовчилися, недопрацювали? Давайте скажемо, що ми - невігласи, і почнемо це долати.

В цей момент почнуться реформи. Невігласи-президенти, прем’єри - це люди не з гарним бекграундом. Це всі – не лише журналісти. Вчора мені показали одну дівчину, яка гарно справді працювала, і, до речі, із західною освітою. Але це не норма, а виняток.

- Тобто ми – країна дилетантів?

- Ми – країна зі своєю історією, вона зробила те, що зробила. 70 років СРСР, 300 років окупації Росією… І допоки ми не зрозуміємо це, то нічого не вийде. Треба просто собі сказати, що ми недовчилися.

- Як війна нас змінила?

- Війна не робить нічого доброго, війна – це г**но в будь-якому вигляді. Змінилось все на гірше, бо під час війни і маючи супротивника Росію, українці почнуть прощати собі все. Ми "святі та божі", будь-який президент чи прем’єр може сказати, що ми б зробили реформи, але у нас війна. Ми все можемо списати на війну, така розслабленість. Мій товариш з Канади приїздить вчити наших журналістів, і він каже, що вони все знають, їх не можна критикувати. Спробуй щось сказати українцю - "так у мене війна!"

- Війна все списує? Але вам не здається, що ми такими до війни були? Ми хочемо, щоб нас пожаліли.

- Ми ж колонія, як ще можна?

- А що змінить?

- Лише час.

- Інші покоління?

- Ну, не покоління аж… Як каже мій друг, єврей Йозеф, "якщо взяти сорок років, у 1990-х нами керували комуністи, у 2000-х керували комсомольці, зараз піонери, залишилося ще 10 років жовтенят, і все мине".

- Зараз модно шукати в собі єврейське коріння?

- Я колись шукав довго. Коли я був маленький, я хотів емігрувати, і це була єдина катапульта. Але мені батьки сказали, що шансів немає. Потім, коли я став дорослим і мене запрошували випити в ізраїльське посольство, то я думав, що треба знайти щось, бо я такий розумний, як єврей. Потім мені сказали, що можна стати євреєм, але іудеєм. Але це велике втручання в мій світ. От як прийти до мене додому, заглянути в холодильник і подивитися, чи лежить молоко і ковбаса разом - це занадто.

- Ви релігійна людина?

- Не так, щоб говорити про це вголос. Віра – це інтимне питання, стосунки з Богом.

- У ситуаціях, які відбулися в Україні. Ви в тих подіях бачите голос Бога, його втручання?

- Колись метафізичні сили з’являються, колись бачив. Я не люблю про це говорити, бо це тема слизька, і про це треба або писати філософські трактати, або бути п’яним з Лесем Подерв’янським. Зараз немає нічого з цього.

- З іншого боку, наприклад,  такі речі як вінок Януковичу  на голову, кожний аналізує.

- Якщо біля мене сяде атеїст, він за 10 секунд доведе, що це – випадковість. Але людям хочеться, щоб це все від когось залежало. Я думаю, що це примітивний підхід, бо з’ясувати Божі думки не дано нікому – включно з сином Божим. Бог щось знає, і навіть Бог-син не знає, що думає Бог-отець.

- Ви викладаєте для молоді?

- Вже півроку ні, і певною мірою страждаю, бо я це люблю. В мене бувають такі випадки – я викладаю, а потім ні.

- Ваше покоління, коли були молоді, постійно чули фразу від попередників, що не буде з вас користі, прогресу. Ви, коли бачили молодь, майбутніх журналістів, як їх оцінювали?

- "Раніше як було", "сніг біліший" – це старопердунство. Безперечно, в них погані вчителі. Що таке в пострадянському світі вчитель? Як ви поганий фахівець - то ви вчитель, якщо ви вчитеся на журналіста, і вам сказали, що ви ідіот, то ви починаєте викладати. І це в нас поширено. Самі ви не вмієте писати, але можете навчити.

Чи ви адвокат. Отримали освіту і зрозуміли, що нічого не розумієте. То ви лишаєтеся викладати. Відповідно, навчити не неможливо, але якісь люди пробираються за кордон і вчаться там, якісь іноземці вчать в Україні. Тому плин життя може штовхнути на певний напрямок, хоча дорога довга і складна – кучугури і провалля.

Я звинувачую всіх журналістів взагалі як цех, бо в нас немає журналістики як цеху, є окремі журналісти високого фаху, але цеху немає. Вони не відіграли в Україні важливої ролі, яку відіграли в усіх країнах, де були успішні реформи. Бо там вони хапали за чуба соціум і показували де є цінності, що таке добре і погане. Тобто вони були поводирями, а в нас - ні.

- Тобто вони не хочуть?

- Бо вони тупі, вони не читають. Запитайте когось, хто прочитав книжку, що Трамп собою являє. Я зараз працюю на "Вести", і там є люди відносно молоді, які мене здивували. Це унікальна історія, до того як я туди прийшов, я був переконаний, що їх немає. Але тепер я розумію, що нове покоління проходить через проблемні обставини, воно поступово постає.

- А є бажання з їхньої сторони повчитися у вас?

- Ні, вони все знають і не хочуть вчитися. А це – перший крок до дебілізму, бо всі недолугі. І я мовчу про невігласів. Вони не хочуть сказати собі, що "ми не вміємо". Тим більше - "ми зробили революцію, завдяки нам люди повстали"… Люди повстали завдяки собі, а не вам. Вийдіть і хором кричіть, щоб повставали, і ніхто нічого не зробить. У них ніби німб створився, що вони все вирішують.

- От перший, другий Майдани. Може це наший спосіб життя – від Майдану до Майдану?

- Це спосіб життя того, хто до чогось прагне. Починаючи з перших паростків демократів у Британії, Голландії, Франції, США. Це все суспільство чи його частина. Зазвичай, це дворянство робило – воно зустрічає короля і каже ділитися владою, "бо це нечесно".

- Періодичність є? Порівняно із законами Заходу?

- Законів немає. Суспільство, яке прагне до свободи, досягає її через такі речі.

- А передчуття таких ситуацій у вас буває?

- В мене немає передчуття, але в світі буває різного багато. Все може бути. Все залежить від різного. Може, Україна буде самознищена – таке можливо – а може повстати, як таке величне.

- А що має статися в нашій країні, щоб у вас виникло бажання емігрувати?

- Я в такому віці, що нічого. Я стільки працював у цій країні, я не можу поїхати.

- Зараз багато журналістів з Росії у нас працює. Як вони змінюють журналістське середовище?

- У них велика пиха, до певної міри вона виправдана, до певної – ні. Я з ними працював, зрозуміло, звідки це. Але поки українські олігархи будуть любити російських журналістів, доти нічого доброго з нашими медіа не буде. Це ж не вони сюди переїжджають, їм пропонують великі гроші.

Олександр Лірчук і Микола Вересень у студії ONLINE.UA

- А ті, що тікають?

- Їм платять. Ви бачили, що вони тут жебрають? Вони дійсно тікають, олігархи наші пропонують великі гроші, з ними цяцькаються.

Це значить, що олігархи не люблять свою країну, вони не хочуть розвивати своїх журналістів, вони хочуть цяцьки мати закордонні.

- А запросив і відправив назад?

- Ні, я не чув, щоб відправляли назад.

- В чому небезпека для олігархів з боку наших журналістів?

- Це ви в них питайте, я не знаю. Може просто ті більш лояльні, вони менш задіяні в наших обставинах, з ними можна домовитись.

- То в них душа за Батьківщину не болить?

- Що їх з’єднує з цією країною? Нічого, і тому тобі легше щось говорити.

- Вам було страшно, як вами було щось сказано чи написано?

- У мене було пару війн, пару епізодів у Тегерані, за мною стежила СБУ за часів Кучми, в мене була охорона, і це не було приємно, суди були.

- А заради чого ви так ризикували?

- Я ж журналіст, я бачу багато – це така професія. Якби я був пропагандистом, то було б не так важко, але я журналіст.

- Ви працюєте і живете за 5 президентів, за 5 епох. Коли було найкомфортніше?

- Перший репортаж – ще був Щербицький, потім Івашко, Гуренко (керівники радянської України, перші секретарі ЦК КПУ, – ONLINE.UA). Тому, якщо 5 президентів, то є три секретарі.

- Коли було найкомфортніше працювати журналістом?

- Кравчук був непоганим і перші роки Кучми. Ющенко теж не був для преси небезпечним, Петро Порошенко… Часи змінилися. Це не питання в президентах, а питання в плині часу. З’являються інші способи доставки інформації і, відповідно, немає сенсу закривати якісь ЗМІ. Але людина відіграє роль.

- Хто відіграє зараз? Які були спалахи в політичному, соціальному житті, де реально особистість вплинула на все?

- У нас люди набагато більше. Спостерігати за соціумом цікавіше, ніж за особистостями, соціум може щось витворити. Це останній Майдан, бо не політики відіграли роль, вони не знали, що з ними робити, вони просто прос*али все, що могли.

- Коли Володимир Парасюк виступив на Майдані, пам’ятаєте?..

- Він відіграв важливу роль. "Правий сектор" я би не відзначав особливо, але загалом вони відіграли велику роль. Ми ж любимо надути повітрям, щоб він полетів, як куля. А вони зіграли роль одноразову. Та сама Савченко (нінішня нардеп Надія Савченко, – ONLINE.UA) зіграла важливу роль, але тепер лише негативну чи ніяку роль грає.

- Ви теж нею розчарувалися? Сподівання були?

- Я нею не очаровувався і не сподівався ні на що. Коли я був на радіо, мене лаяли всі, хто дзвонив. Я казав, що треба почекати, а мені: "Вона - наш президент і все нам зробить". А потім через два тижні почали думати – щось не те.

- А те, що президент має в Україні свій телевізійний канал, ви як оцінюєте?

- Це цікавий момент, він не обіцяв його продавати. Якщо він про фабрику казав, що продасть, про канал не казав він. І громадськість проголосувала за нього, як за людину, яка не буде продавати його.

- А з точки зору журналіста?

- Я не можу оцінювати вибори людини. Американці обрали Трампа, ми обрали Януковича. Кінець. Схаменулися, але обрали. Дурні тому що, певно.

- А чи буде в нас наступний президент олігархом?

- Може бути все. Журналіст каже, що було вчора. А все, що буде завтра – це український спосіб мислення, вони все знають. От чому вони не грають на біржі, якщо все знають? Стануть олігархами!

А не хочуть, бо знають, що брешуть.

- Ви працюєте на станції, де загинув журналіст. Але в нас ніхто не героїзує слідчого, поліцейського, який через власні принципи постраждав.

- Це журналісти винні. Вони не героїзували жодного слідчого.

- А в нас є варті того?

- В нас велика країна, знайдеться трійка. Я робив програму "Без табу", ми шукали людей, хотіли зробити їх героями, але це – робота всіх каналів і журналістів.

Наш журналіст має зробити роботу на сьогодні, а для того, щоб дослідити роботу лікаря, вчителя, прокурора – це така робота, кожний день знімаєш, монтуєш. І за місяць воно монтується, а на сьогодні не вийде. Тому журналісти винні. Потреба нації в героях очевидна всім.

- Ви себе відокремлюєте від усіх журналістів, кажете, що саме "вони" неправі.

- Я теж винний, мабуть, я щось недопрацював і багато чого не зробив. І тому ми маємо, що маємо.

- Ви казали, що в нашій журналістиці є хвороба - багато дітей без досвіду. В нас на екрані немає старців журналістики, які виростили два-три покоління, але ви - один з таких. Чому в нас на телебаченні не потребують таких?

- Ще не пройшло достатньо часу, бо незалежності лише 25 років, а телебаченню "неСРСР" 20 років.

- Просто хотілося би бачити таких людей більше.

- Хотілося б, щоб усі були багаті і здорові, а насправді – всі дурні й бідні.

Читайте також: Росія поклоняється покійникам і не може пробачити Україні однієї речі - Антін Мухарський

- Вересень-політик – це утопія?

- Не знаю, але я би позаймався чимось.

- Вам за стільки років не пропонували?

- Я був кандидатом, я дізнався багато чого. Український політик мусить звертати увагу на Вересня чи Подерв’янського, але поки не звертає, а сам я проситися не буду. Зараз це модно, і багато пішло в політику. Я говорив, що треба йти однодумцями і великою зграєю.

- А ми це не вміємо?

- Не знаю, я кажу як треба. І всі ці історії, які з’явилися потім з квартирами, показують, що були праві ті, хто підозрювали, що ці люди не витримають спокус політичного життя. Так, не витримали.

- Який ви закон скасували би спершу?

- Я не знаю законів, в мене немає в голові списку. Думаю, є багато поганих законів, але вони в нас не виконуються.

- Вересень і Подерв’янський стали поп-дуетом?

- Не знаю, хто нас розкрутив, ми просто "собутильники".

Микола Вересень і Лесь Подерв’янський. Фото: relax.com.ua

- Ви часто говорите про "собутильників", не думаєте, що це зашкодить?

- Це страшна історія. Я плачу, але розказую, мені соромно, я червонію - і все одно випиваю. Кому не подобається – перемкне телевізор і дивиться щось інше. Це все просто. А я не збираюся себе поводити, як усім подобається.

- На Заході є багато публічних людей, які говорять що п’ють, курять траву і кокаїн вживають.

- Там не пійманий – не крадій, там ставлення інше.

- Це наш пострадянський синдром?

- Так, це сталінізм, що всі бояться визнати помилку, всі "ніколи не помиляються". Я в Україні не зустрічав чоловіка, який би не казав, що в нього 20 см, і він може 5 разів за ніч. І поки ми будемо говорити, що ми ідеальні – будемо сидіти в с*аці, як і зараз.

- Ви помилки визнаєте?

- Так, але зараз добре, що їх менше. Але іноді буває, думаю – нащо я це зробив?

Читайте також: Українські війська обов'язково проведуть паради і в Донецьку, і в Криму - Айдер Муждабаєв

- Ви пройшли через декілька центральних каналів… Ви вмикаєте телевізор?

- Для футболу англійського, українські телеканали – ні.

- От зараз багато критики на адресу нашого телебачення, але його дивляться багато людей.

- Людей, які дивляться інтернет, 10-15%, а телевізор - десь теж 10-15%. Вони не читають газети, бо це гроші. А коли ви в маленькому містечку, і грошей немає, інтернету немає, що ще робити? Книжки теж дорогі.

- Вони такі, дехто розчаровується в них.

- А той, хто розчаровується – це інший народ? Роблять щось таке видатне? Їдеш у таксі, і таксист нарікає, що все погано, а потім повертається і питає – як проїхати на вулицю? І от він – не козел? Що свою роботу не вивчив? Сидить таке г**но і нарікає.

- У вас є ворог?

- Певно так. Якщо напружитися, то є 5-10 імен.

- Ви з ними зустрічаєтеся в житті?

- Вони про мене говорять, але мені начхати. Мені було важко, але треба ж розуміти, що ці всі великі книги не просто названі великими: Коран, Старий заповіт. З Нового заповіту ми знаємо, що найближчий друг Ісуса зрадив. І висновок, що вчителів завжди зраджують, і вони живуть, слава Богу, дай їм Бог здоров’я… Я їм допомагав, а вони мене зрадили.

Це синдром Сталіна в легкій формі – знищують всіх, хто їх слабкості бачили. Бачили Леніна, що він був головний, а Сталін точно не права рука Леніна. Тому всіх пацанів треба вирізати. Таких людей багато, які тепер великі, а я знав їх маленькими.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?