Небезпечні групи в соцмережах доводять дітей до суїциду: кіберполіція розповіла, як уникнути біди
Категорія
Події
Дата публікації

Небезпечні групи в соцмережах доводять дітей до суїциду: кіберполіція розповіла, як уникнути біди

Небезпечні групи в соцмережах доводять дітей до суїциду: кіберполіція розповіла, як уникнути біди
Джерело:  Кіберполіція

У соцмережах з'явилися спільноти, в яких досвідчені психологи доводять дітей до самогубства.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу кіберполіції.


Шанувальники даних спільнот пов'язують себе з китами, оскільки даний вид ссавців - один з небагатьох, представники якого добровільно можуть звести рахунки з життям, і ці тварини асоціюються у них зі свободою. Спільноти пропонують своїм користувачам пройти ігрові завдання - "квести", завданням яких є нанесення каліцтв або заподіяння болю.


Читайте також: Страшна загибель дитини в Києві потрясла соцмережі: з'явилися фото з місця подій


"Всі ці «квести» в обов'язковому порядку знімаються на відео. Коли адміністратор групи впевнений в тому, що дитина готова до самогубства, створюється аудіо з музикою, в якому дитина виступає в головній ролі, і обумовлюються всі її проблеми, які вона озвучила «провіднику». Єдиний вихід з усіх проблем, який озвучується в цьому «творі», - вчинити самогубство. Перед цим дитина слухає аудіозапис, і робить останній крок. Відеозаписи, в подальшому, продаються в Darknet", - йдеться в повідомленні правоохоронців.



Для вступу в групи, за словами правоохоронців, автори спільнот вимагають виконати кілька умов: подати заявку для вступу, написати певний текст у себе на сторінці; якщо адміністрація групи затвердить кандидатуру, то буде проведено невелике психологічне вивчення особистості і її готовності до самогубства через спілкування в чаті; наступне повідомлення буде з завданням, на виконання якого дається обмежений час (якщо учасник не встигає його виконати, то його виключають з групи); всього надається від 13 до 50 завдань; фінальне завдання - покінчити життя самогубством, і зафіксувати момент смерті на камеру в режимі online.



У зв'язку з подібною небезпекою в мережі, кіберполіція рекомендує батькам:

  • приділяти більше уваги психологічному стану дитини;

  • перевіряти шкірні покриви дитини на наявність пошкоджень, при цьому особливу увагу звертати на пошкодження в формі кита;

  • перевіряти акаунти дитини в соцмережах, групи, в які входить аккаунт, зміст спілкування в чатах;

  • звертати увагу на коло спілкування дитини;

  • намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями;

  • обов'язково контролювати, які фото і відеофайли знаходяться в гаджетах дитини;

  • встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх гаджети дитини.

"Сьогодні Департаментом кіберполіції була виявлена одна з таких груп, в яку входить 209 користувачів з України. При цьому слід зазначити, що такі групи щодня блокуються адміністрацією соцмереж за зверненнями правоохоронних органів або їх користувачів", - пишуть в кіберполіції.


Також правоохоронці просять при виявленні таких груп повідомляти на  сайт  кіберполіції, за телефоном гарячої лінії (044) 374-37-21 (з 8:45 до 19:30 в робочі дні) і в адміністрацію соцмережі.


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  в Нацполіціі попередили про банківський троян, направлений на користувачів мобільних телефонів під управлінням операційної системи Android.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?